Centar za podršku pametnim i održivim gradovima
ČLANCI / DOGAĐANJA            PROJEKTI CENTRA            KALKULATOR PAMETNIH GRADOVA


Vizija:
Centar će u svojom interdisciplinarnom aktivnošću doprinijeti većoj vrijednosti za novac građana te javnog i privatnog menadžmenta u području stvaranja, prikupljanja, obrade i korištenja podataka u realnom vremenu, različitih vrsta, u svrhu optimalnog upravljanja svim dimenzijama funkcioniranja života u gradu ili regiji.
U srednjoročnom razdoblju Centar će istraživati metode identifikacije sustava za prikupljanje i obradu višedimenzionalnih podataka generiranih u administrativnoj jedinici, analizirati i unaprjeđivati pripadajuće poslovne procese te identificirati optimalne tehnološke i poslovne sustave logički integrirane u svrhu ljudskog ili strojnog odlučivanja. U tu svrhu Centar će doprinositi širenju kulture interdisciplinarnosti i razvoju koncepcije pametnih i održivih gradova kao bitnog čimbenika konkurentnosti.
 
Misija:
Znanstveno-istraživačkim aktivnostima identificirati metode i postupke stvaranja, prikupljanja, obrade i korištenja višedimenzionalnih podataka u svrhu efikasnog i efektivnog upravljanja vrijednostima u svim područjima funkcioniranja modernih gradova ili regija. Ove aktivnosti proizlaze iz uvjerenja da se kompleksnim sustavima, kao što su to današnji gradovi ili regije, može optimalno upravljati na dobrobit građana isključivo ukoliko su raspoloživi raznovrsni podatci o brojnim procesima u realnom vremenu (SMART), ali i iz uvjerenja da odluke najšireg upravljačkog spektra današnjih generacija građana ne smiju ugrožavati pretpostavke za odlučivanje budućih generacija (SUSTAINABLE).

Pomoć javnim naručiteljima u ocjeni statističkog tretmana javnih ugovora
U okolnostima visokog javnog duga, sklopiti javni ugovor o nabavi čije će se obveze evidentirati izvan duga države, postaje imperativ. Sadržaj i struktura ugovora o koncesijama, javno-privatnog partnerstva ili ugovora o energetskom učinku određuju na koji način će se obveze iz ugovora evidentirati na statističkim računima države.
Ocjena se provodi na temelju pravila iz European System of Account 2010 (ESA10) i Manual of Government Deficit and Debt – Implementation of ESA10 kao i priručnika koje su Eurostat i Europska investicijska banka (EIB) objavili u rujnu 2016 (A Guide to the Statistical Treatment of PPPs) te u svibnju 2018. godine (A Guide to the Statistical Treatment of Energy Performance Contracts).
 
Sveučilišni Centar za podršku pametnim i održivim gradovima pruža uslugu analize i ocjene statističkog tretmana javnih ugovora općinama, gradovima, županijama, ministarstvima, javnim i komunalnim poduzećima. Cilj nam je pomoći javnim naručiteljima u izradi kvalitetnih i dugoročno održivih javnih ugovora evidentiranih izvan duga države.
 
Imamo teorijsko i praktično iskustvo izrade ugovora i ocjene statističkog tretmana ugovora o koncesijama, javno-privatnog partnerstva i ugovora o energetskom učinku.
 
Naše reference u analizi i ocjeni statističkog tretmana javnih ugovora:
 
-           Međunarodna zračna luka dr. Franjo Tuđman;
-           Gimnazija Fran Galović, Koprivnica;
-           Jadranska autocesta Bina Istra (Istarski ipsilon);
-           Autobusni kolodvor Osijek;
-           Rekonstrukcija zgrade Varaždinske Županije;
-           Dogradnja škola u Varaždinskoj županiji – I iskaz – grupa 1;
-           Dogradnja škola u Varaždinskoj županiji – I iskaz – grupa 2;
-           Dogradnja škola u Varaždinskoj županiji – I iskaz – grupa 3 i 4;
-           Dogradnja škola u Varaždinskoj županiji – II iskaz – grupa 1 i 2;
-           Dogradnja škola u Varaždinskoj županiji – II iskaz – grupa 3;
-           Dogradnja škola u Varaždinskoj županiji – II iskaz – grupa 4;
-           Dogradnja škola u Varaždinskoj županiji – II iskaz – grupa 5;
-           Dogradnja škola u Varaždinskoj županiji – III iskaz – grupa 1;
-           Sportska dvorana Varaždin;
-           Arena Split.
 
Kontakt:
Centar za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci
Radmile Matejčić 2, Rijeka, 51 000, Kampus, Trsat
Tel. +385 51 584 865
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 
izv.prof.dr.sc. Saša Drezgić  CV
Predstojnik
Mob: +385 91 353 7840
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 
dr.sc. Damir Juričić  CV
Zamjenik predstojnika
Mob: +385 99 4443 584
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 


Članci / događanja:

Radionica: Primjena blockchain tehnologije u javnom sektoru

Blockchain tehnologija uglavnom se u široj javnosti povezuje s kriptovalutama. Međutim, njena primjena je puno šira u brojnim drugim područjima. Javnom sektoru i businessu blockchain tehnologija otvara ogroman potencijal za uspostavu sigurnijih, transparentnih, modernijih i inovativnijih poslovnih procesa. Zemlje kao što su Estonija, Velika Britanija, SAD, Švicarska, Malta i slične ubrzano primjenjuju blockchain tehnologiju kako bi svoje procese učinili efikasnijima, a osobito one koji se odnose na izborne procese, procese identifikacije građana, zaštitu od porezne evazije, inovativno financiranje javnih projekata, evidenciju u zemljišnim knjigama i sudskom registru i slične. Rastući trendovi prihvaćanja blockchain tehnologije upućuju na zaključak da će ta tehnologija postati i naša svakodnevnica. No, je li javni sektor, osobito lokalni, spreman za njenu intenzivniju primjenu? 

 

Što je blockchain tehnologija? Što su pametni ugovori? Koja su potencijalna područja njene praktične primjene? Kako se pomoću blockchain tehnologije može snažnije utjecati na povećanje konkurentnosti grada, općine, županije ili pak cijele države? Gdje je Hrvatska i kako se uključiti u svjetske trendove? Odgovore na ova i brojna druga pitanja možete dobiti na radionici koju organizira Centar za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci u suradnji s predstavnicima Centra kompetencije za pametne gradove iz Rijeke i Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba s bogatim iskustvom u području pametnih gradova i praktične primjene blockchain tehnologije.

 

PREDAVAČI I TEME:

 

izv.prof.dr.sc. Saša Drezgić, Ekonomski fakultet u Rijeci

''Uloga IK tehnologija i blockchaina u povećanju konkurentnosti javnog sektora'' (Prezentacija)

 

doc.dr.sc.  Vladimir Čeperić, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

''Osnovna obilježja blockchain tehnologije i pametnih ugovora''

 

mr.sc. Damir Medved, Ericsson Nikola Tesla, Zagreb; Centar kompetencije za pametne gradove, Rijeka

''Primjena blockchain tehnologije u pametnim gradovima'' (Prezentacija)

 

dr.sc. Damir Juričić, Sveučilište u Rijeci, Centar za podršku pametnim i održivim gradovima

''Primjena pametnih ugovora u području javnih investicija'' (Prezentacija)

 

MJESTO: Hotel Panorama, Zagreb

VRIJEME: 24. listopad 2018.

KOTIZACIJA: 1 500 kn + PDV, drugi sudionik iz iste organizacije 10% popusta, treći i svaki slijedeći 15% popusta.

UPLATA KOTIZACIJE: Sveučilište u Rijeci, IBAN: HR8023600001101322186, Zagrebačka banke d.d.; poziv na broj 111-28

Opis plaćanja: Kotizacija za IME i PREZIME

DOSTAVA POTVRDE O UPLATI: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

KONTAKT: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ; This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ; 051.584.865; 099.4443.584

 

PROGRAM:

 

9.00-9.30

Prijava sudionika

9.30-10.00

Uloga IK tehnologija i blockchaina u povećanju konkurentnosti lokalnog javnog sektora

10.30-11.00

Osnovna obilježja blockchain tehnologije i pametnih ugovora

11.00-11.30

Pitanja i diskusija

11.30-12.00

Pauza za kavu

12.00-12.30

Primjena blockchain tehnologije u pametnim gradovima

12.30-13.00

Primjena pametnih ugovora u području javnih investicija

13.00-14.00

Pitanja i diskusija

14.00-14.10

Zaključak radionice i zatvaranje

 

PREDAVAČI:

 

izv.prof.dr.sc. Saša Drezgić

Izvanredni profesor pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, predavač na brojnim kolegijima – Javne financije, Fiskalna politika, Ekonomika i politika investiranja, Lokalne javne financije i budžetiranje i dr. Dugogodišnje iskustvo rada na praktičnim projektima s privatnim sektorom, lokalnim samoupravama te međunarodnim organizacijama. Do 2016. godine direktor Centra za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta u Rijeci, a od početka 2018. godine Predstojnik Centra za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci.

 

doc.dr.sc. Vladimir Čeperić

Docent je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je na KU Leuven sveučilištu u Belgiji i na FER-u u sklopu dvojnog doktorata. Autor i koautor je više od 30 izvornih znanstvenih radova u brojnim stranim časopisima te međunarodnim konferencijama. Dobitnik je više nagrada za znanstveni i stručni rad (Josip Lončar, Fullbright, Numerix i druge) te proveo više godina u stranim vrhunskim istraživačkim centrima u Europi, Australiji te SAD-u. Bio je gostujući profesor na prestižnom sveučilištu MIT, ak. g. 2017/2018. Njegov znanstveni i stručni rad fokusiran je na razvoj i primjenu ulančanih blokova (eng. blockchain), tehnologije distribuiranih glavnih knjiga (eng. distributed ledger technology), strojnog učenja i umjetne inteligencije, uključujući i njihovu izvedbu u elektronici i mikroelektronici.

 

mr.sc. Damir Medved

Menadžer je za razvoj poslovanja u novim područjima i glavni konzultant Ericssona Nikole Tesle, a bavi se temama kao što su pametni gradovi, širokopojasne mreže, utjecajem robotizacije i umjetne inteligencije na razvoj društva i stvaranjem novih proizvoda u tim domenama. Sudjeluje i u radu međunarodnih standardizacijskih tijela na temu pametnih gradova. Vodi uspostavu Centra kompetencija za pametne gradove u Rijeci (inovacijskom klasteru sa 20 partnera), a djeluje i u većem broju udruga civilnog društva sa ciljem promocije i čuvanja lokalne baštine, ekologije i promocije novih tehnologija u tim područjima. 2017. godine proglašen je i volonterom godine u Gradu Rijeci.

 

dr.sc. Damir Juričić

Dvadeset godina iskustva u organizaciji i financiranju javnih i privatnih projekata. Stručnjak za JPP i projektno financiranje. Stekao je međunarodne certifikate iz područja kombiniranja JPP-a s financijskim instrumentima, analize rizika JPP projekata te naprednog financijskog modeliranja. Sudjelovao u pripremi, odobravanju ili analizi statističkog tretmana za 25 JPP projekata. Objavio više od 50 znanstvenih i stručnih članaka iz područja pametnih gradova i JPP-a.  Tri godine je bio član međunarodnog tima Partnerships Bulletina iz Londona za ocjenu najboljeg JPP projekta. Zamjenik predstojnika Centra za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci i direktor poduzeća Alternativni modeli nabave iz Rijeke specijaliziranog za organizaciju, ugovaranje i inovativno financiranje projekata javne infrastrukture.

 

PROSPEKT (PDF)Fotografije s radionice:
 


 
 

EU e-Privacy Directive

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

View information about cookies
View e-Privacy Directive Documents
View GDPR Documents

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk