Znanstvena djelatnost
U  Hrvatskoj su institucijske strategije i politike, sveučilišne i fakultetske, imale mali utjecaj na konstruiranje financijskih instrumenta. U pravilu, institucije su prilagođavale svoje politike postojećim financijskim instrumentima, pa se o strateškom pristupu teško moglo govoriti.

Prostor za ustanovljavanje sveučilišnih i fakultetskih politika istraživanja je tijekom svih 7 godina provođenja Strategije 2007-2013 bio dosta sužen. Ključni nedostatak u provedbi Strategije 2007-2013 leži u činjenici da ciljevi i zadaci Strategije nisu bili povezani s planiranjem proračunskih stavki. Razlog tome, najvećim dijelom, leži u činjenici da je Sveučilište moglo integrirano odlučivati o vrlo malom dijelu proračuna. Značajan napredak u mogućnosti provedbe Strategije bilježi se u 2013. godini kada je MZOS odlučilo provesti prvu fazu programskih ugovora za subvencioniranje troškova studija i znanstvenih istraživanja na Sveučilištu.

Ugovorom Sveučilišta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o namjenskom višegodišnjem institucijskom financiranju znanstvene djelatnosti u godinama 2013., 2014. i 2015. (Programski ugovor za znanost) Sveučilište u Rijeci je po prvi put dobilo sredstva za oblikovanje institucijskih istraživačkih politika. Sredstva za 2013. su koncem srpnja 2013. dostavljena Sveučilištu. No, kako se u tom trenutku očekivalo da Strategija Sveučilišta u Rijeci 2014.-2020. bude dovršena koncem 2013., odnosno početkom 2014., nije se činilo potrebnim sveučilišne politike istraživanja usklađivati s prethodnom strategijom, već je te nove politike istraživanja trebalo oblikovati na temelju strateških ciljeva postavljenih u Strategiji Sveučilišta u Rijeci 2014.-2020. Provedba Strategije Sveučilišta u Rijeci 2014.-2020. podrazumijeva i razvijanje financijskih instrumenata, uključujući i instrumente za provedbu znanstvenog dijela strategije i znanstvenih politika. Stoga su sredstva Programskog ugovora za znanost u funkciji provedbe nove Strategije Sveučilišta u Rijeci 2014.-2020. Jasno, ta sredstva nisu dostatna pa će biti potrebno uspostaviti dodatne financijske instrumente za provedbu Strategije 2014.-2020., uključujući i formiranje Fonda za znanost. Kako se radi o strateškom programu i prilagodbi koja se ne može provesti u kratkom vremenu, nužno je bilo osigurati prijelazno razdoblje u kojem bi se održao kontinuitet istraživanja na Sveučilištu. Stoga su se sredstva isplaćena temeljem Programskog ugovora u prijelaznom razdoblju koristila za održavanje postojeće razine istraživanja na Sveučilištu te za razvoj financijskih instrumenta za provedbu Strategije Sveučilišta u Rijeci 2014.-2020.
Provedba Programskog ugovora za znanost i raspodjela sredstava Programskog ugovora projektirana je na način da doprinese ostvarivanju sljedećih strateških ciljeva:
  • Sveučilište u Rijeci je istraživačko sveučilište s visokom razinom znanstvene, umjetničke i inovacijske aktivnosti.
  • Sveučilište u Rijeci je integrirano u Europski istraživački prostor.
  • Sveučilište u Rijeci potiče koncept kruženja istraživača radi povećanja osobnih i institucijskih kapaciteta.
  • Istraživanja na Sveučilištu u Rijeci prepoznaju važnost socijalno održivog regionalnog razvoja.
  • Sveučilište u Rijeci je pokretač regionalnog gospodarskog razvoja te relevantan gospodarski partner i subjekt koji osigurava dvosmjerni transfer tehnologije i ekspertize.
  • Sveučilište u Rijeci je ključan čimbenik tranzicije regije u društvo znanja.
  • Sveučilište u Rijeci učinkovito i transparentno uspostavlja instrumente za razvoj svakog pojedinca i institucija.
  • Sveučilište u Rijeci nastoji imati najvišu razinu kvalitete, organiziranosti i odgovornosti kroz strateško upravljanje svim organizacijskim cjelinama.
Stoga su sredstva Programskog ugovora za znanost za 2013. raspodijeljena temeljem internog natječaja kao potpore postojećim istraživanjima. Dodjeljivanje su dvije vrste potpora: (a) potpore za postojeća istraživanja istraživačkim timovima i pojedincima, te (b) inicijalne potpore mladim istraživačima u statusu docenta ili izvanrednog profesora za razvoj samostalnog pravca istraživanja, ali obavezno vezana uz postojeća istraživanja.

U načelu, potpore postojećim istraživanjima uglavnom su bile namijenjene rukovodećim istraživačima čija je zadaća okupiti ostale profile istraživača u istraživačke timove. Inicijalne potpore mladim istraživačima bile su namijenjene istraživačima na Sveučilištu koji se do sada, zbog višegodišnjeg zastoja u funkcioniranju sustava, nisu imali prilike natjecati na nacionalne fondove.

Natječaji i obavijesti

 Javni ResearcherID profili sele na platformu Publon
Utorak, 09.04.2019.
 Obavještavamo Vas da Web of Science javne ResearcherID profile znanstvenika u razdoblju od 12. do 14. travnja 2019.  sustavno seli na platformu Publon.
Saznaj više
 
NATJEČAJ „UNIRI-plus PROJEKTI“
Petak, 05.04.2019.
Rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, raspisuje Natječaj namijenjen poticanju razvoja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada na Sveučilištu u Rijeci u mlađim i znanstveno slabije profiliranim sastavnicama ili njihovim dijelovima ("UNIRI-plus PROJEKTI").
Saznaj više
 
"UNIRI PROJEKTI": Dodjela potpora
Petak, 08.03.2019.
ODLUKA o dodjeli potpora s Konačnom listom projekata kojima se odobrava financiranje
Konačna lista projekata kojima se odobrava financiranje

Odluka o dodjeli stimulativnih potpora voditeljima nacionalnih ili međunarodnih kompetitivnih projekata
 
REZULTATI NATJEČAJA "UNIRI PROJEKTI"
Petak, 22.02.2019.
Nakon isteka roka za podnošenje prigovora na privremenu rang-listu projekata predviđenih za financiranje, a temeljem mišljenja Povjerenstva za prigovore, objavljuje se Konačna rang-lista UNIRI PROJEKATA kojima se odobrava financiranje.
Rang-lista UNIRI PROJEKTI 2018
Rang-lista STIMULATIVNE POTPORE 2018
 
REZULTATI NATJEČAJA „UNIRI PROJEKTI 2018“: PRIVREMENA RANG-LISTA PROJEKATA PREDVIĐENIH ZA FINANCIRANJE
Utorak, 29.01.2019.
Nakon provedenog sadržajnog vrednovanja prijava prema Okvirnim kriterijima navedenim u tekstu Natječaja "UNIRI PROJEKTI" objavljuje se privremena rang-lista znanstvenih i umjetničkih projekata predviđenih za financiranje.
Saznaj više
 
REZULTATI NATJEČAJA „STIMULATIVNE POTPORE 2018“: POTPORE VODITELJIMA NACIONALNIH ILI MEĐUNARODNIH KOMPETITIVNIH PROJEKATA
Utorak, 29.01.2019.
 Nakon provjere sukladnosti prijava propozicijama Natječaja, te temeljem preporuka Povjerenstva za prigovore na rezultate natječaja „UNIRI PROJEKTI“ objavljuje se lista projekata predviđenih za financiranje.
Saznaj više
 
STIMULATIVNE POTPORE 2018: PRIVREMENA RANG-LISTA
Petak, 07.12.2018.
 Nakon provedene administrativne provjere, te provjere sukladnosti prijava propozicijama Natječaja, objavljuje se privremena rang-lista prijava na Natječaj "UNIRI PROJEKTI" 2018 u kategoriji Stimulativne potpore voditeljima nacionalnih ili međunarodnih kompetitivnih projekata.
Saznaj više
 
Poziv za namjensko institucijsko financiranje internacionalizacije znanosti i umjetnosti kroz projekte dolazne mobilnosti istaknutih znanstvenika, umjetnika i nastavnika
Petak, 07.12.2018.
 Pozivaju se sastavnice, znanstvenici i nastavnici Sveučilišta u Rijeci da dostave prijedloge za namjensko institucijsko financiranje troškova dolaska i boravka međunarodnih istaknutih znanstvenika, umjetnika i nastavnika.
Tekst poziva
Obrazac za prijavu
Prijedlozi se podnose Uredu za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Rijeci, Trg braće Mažuranića 10, 51000 Rijeka, voditeljica Iva Tijan, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .
 
POZIV NA KONTROLU I KOREKCIJU PODATAKA O VODITELJIMA I SURADNICIMA - ŽURNO
Ponedjeljak, 22.10.2018.

Pozivaju se voditelji projekata da provjere podatke o članovima projektnih timova te ispunjenost, ispravnost i funkcionalnost njihovih nužnih poveznica.

Saznaj više
 
PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU NA NATJEČAJ "UNIRI PROJEKTI"
Utorak, 02.10.2018.
Zbog teškoća tehničke naravi prvog dana podnošenja prijava na Natječaj "UNIRI PROJEKTI", kada su pojedini prijavitelji nailazili na smetnje kod inicijalne prijave projekta, te kako bi se prijaviteljima omogućilo da u potpunosti iskoriste predviđenih 30 dana za prijavljivanje projekata obavještavamo vas da se rok za prijave na Natječaj pomiču s nedjelje, 7. listopada na utorak, 9. listopada 2018. godine u 12:00 sati.
 
« Početak«123»Kraj »

Stranica 1 od 3
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk