Subvencioniranje studija

Programski ugovor 2015. - 2018.

23. srpnja 2015. godine Vlada RH donijela je Odluku o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj u akademskim godinama 2015./2016., 2016./2017. i 2017./2018. 

Ciljevi subvencioniranja participacije redovitih studenata u troškovima studija su osiguravanje jednakog pristupa visokom obrazovanju svim redovitim studentima u RH, poticanje završnosti visokog obrazovanja te poticanje visokih učilišta na povećanje broja upisanih studenata u studijske programe i povećanje broja stečenih kvalifikacija u prirodnom, tehničkom, biomedicinskom i biotehničkom području.Programski ugovor 2012. - 2014.

Ideja o financiranju sustava visokog obrazovanja na temelju programskih ugovora počela se realizirati još 2008. godine kada je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta započelo sklapanje ugovora s javnim visokim učilištima o financiranju subvencije participacije u troškovima studija za redovite studente na temelju posebne Odluke Vlade Republike Hrvatske. 

2012. godine, nakon što su za to stvorene financijske pretpostavke, Sveučilište u Rijeci je, uz još dvadeset visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, potpisalo trogodišnji ugovor s Ministarstvom na temelju kojih je omogućena puna subvencija troškova izvođenja redovitih studija. Ugovorom su, osim financijskih sredstava, definirani i razvojni ciljevi (u skladu sa strategijom i kapacitetima Sveučilišta) te indikatori kojima se prati njihovo ostvarivanje.

Dogovoreni popis obveznih ciljeva uključuje:

  • stjecanje kvalifikacija u razdoblju predviđenome studijskim programom,
  • olakšanje pristupa studiju i potpora pri studiju za studente slabijega socijalno-ekonomskog statusa i studente s invaliditetom,
  • povećanje broja osoba sa završenim studijem u tehničkim, biomedicinskim, biotehničkim i prirodnim (STEM) područjima te u informatičko-komunikacijskom području i u interdisciplinarnim studijima vezanim uz ova područja,
  • unaprjeđenje suradnje između studenata i uprava visokih učilišta.

Pozitivan iskorak programskih ugovora je osiguranje višegodišnjeg financiranja koje nosi izvjestan i jasan okvir subvencioniranja uz manje administrativno opterećenje te pružanje okvira za programiranje rada na visokim učilištima u skladu s ciljevima razvoja sustava visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Važan pozitivan rezultat je i razvoj kompetencije za projektno programiranje na visokim učilištima, razvijanje suradničkog odnosa između predstavnika visokih učilišta, studenata i Ministarstva te razmjena iskustava i stajališta o potrebi unapređenja sustava visokog obrazovanja, kao i razvoja zakonodavnog okvira.
Natječaji i obavijestiKonačni rezultati Natječaja za potporu doktoranada
Petak, 13.03.2015.
Rektor Sveučilišta na prijedlog Evaluacijskog odbora za dodjelu potpora doktorandima 10. ožujka 2015. donio je Odluku o konačnoj rang listi doktoranada koji su ostvarili pravo na potporu temeljem Natječaja raspisanog 4. prosinca 2014.

Doktorandi će o daljnjem postupanju biti obaviješteni e-poštom.

Izvješće Evaluacijskog odbora
Odluka rektora o konačnoj rang listi

 
Rezultati natječaja za dodjelu stipendija i potpora
Utorak, 03.02.2015.
 
alt
Rezultati četriju natječaja za dodjelu stipendija  redovitim studentima preddiplomskih sveučilišnih studija, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija, preddiplomskih stručnih, diplomskih sveučilišnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija Sveučilišta u Rijeci za 2014./2015. ak. god. zaključenih 15. siječnja te Natječaja za dodjelu potpora doktorandima za ostvarivanje strateških ciljeva Sveučilišta u Rijeci zaključenog 22. siječnja 2015. očekuju se do ožujka.
Saznaj više
 


 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk