70 godina Pomorskog

petak, 5. travnja 2019.

Više od 400 gostiju okupilo se u jučer, 4. travnja 2019. u večernjima satima u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca na avečanoj akademiji povodom 70 godina Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Predstavnici svih segmenata pomorskog gospodarstva ispunili su Kazalište i pratili program koji je započeo kratkim filmom, presjekom 70 godina rada Fakulteta.

Ova visokoškolska ustanova osnovana je točno 4. travnja 1949. godine kao posljedica razvoja brodarstva i pojave problema nedostatka  pomoraca i obrazovanog pomorskog kadra u brodarstvu i lukama. Viša pomorska škola nastala je kao rasadnik potrebnih pomorskih stručnjaka za učinkovit i uspješan razvoj pomorskog gospodarstva. Taj se potez pokazao i dokazao izuzetno uspješnim i stoga danas 70 godina poslije imamo i Pomorski fakultet u Rijeci.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica svečane akademije, na događaj je stigla u pratnji supruga Jakova Kitarovića, bivšeg studenta i djelatnika Fakulteta. Prema njenim riječima, s velikim zadovoljstvom se odazvala pozivu da prisustvuje proslavi, svjesna važnosti pomorske tradicije i pomorstva. Naglasila je da Fakultet ima veliko značenje za naše gospodarstvo uz vjeru da će plava ekonomija imati veliku ulogu i u hrvatskom predsjedanju te je ujedno pozvala Vladu da pomorsko gospodarstvo bude jedan od temelja gospodarske politike.

Kao izaslanik premijera Vlade Akademiji je nazočio Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, također bivši student Pomorskog fakulteta u Rijeci, koji se dirljivim riječima obratio prisutnima. Na Fakultet je kao student došao prije dvadeset godina, a se njegova priča i nakon stjecanja diplome s Fakultetom nastavila do danas. Ministarstvo i Fakultet izuzetno dobro surađuju, a MMPI studente podupire dodjelom studentskih stipendija, kao i omogućavanjem stjecanja prakse na školskom brodu Kraljica mora.  ''Biti pomorac časno je zanimanje, a hrvatski pomorac jedan od naših najboljih proizvoda'', rekao je ministar Butković, dodajući kako će njegovo Ministarstvo nastaviti davati potporu daljnjem razvoju i radu Fakulteta.

Sudomaćin, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija istaknula je da moramo biti ponosni na sve bivše i sadašnje profesore i studente. Postoje slavni koji pronose reputaciju ustanove, ali i onim manje vidljivi koji jednako doprinose razvoju naše luke različitosti. Predstavila je novi simbol Sveučilišta u Rijeci, plavu kapljicu koja simbolizira more znanja, što je i slogan, a predstavlja i vodu. ''Pomorski fakultet u Rijeci 'Plavom Sveučilištu' dao je osobiti doprinos'', rekla je rektorica, koja je dekanu izv. prof. dr. sc. Alenu Jugoviću uručila Povelju Sveučilišta za osobita postignuća u proteklih 70 godina rada Fakulteta.

Nazočnima se obratio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te u govoru između ostaloga spomenuo da Primorsko-goranska županija s Fakultetom intenzivno surađuje na cijelom nizu projekata, naših lučkih uprava i drugih županijskih institucija. ''Pomorski fakultet postao i prepoznatljivi zaštitni znak Rijeke'', kazao je u svojem obraćanju gradonačelnik Rijeka mr. sc. Vojko Obersnel, ujedno čestitavši visoku obljetnicu.

Među čestitarima se našao i prof. emerit. dr. sc. Vidoje Vujić, predsjednik Županijske komore Rijeka Hrvatske gospodarske komore, koji je dekanu Jugoviću povodom obljetnice uručio priznanje uz naglasak na značajan doprinos u razvoju pomorske znanosti, obrazovanja pomoraca i unaprjeđenju pomorskog gospodarstva.

Izvršni direktor IAMU-a prof. Takeshi Nakazawa osvrnuo se na uspješnu suradnju Pomorskog fakulteta u Rijeci te naglasio njegovu aktivnu ulogu u ovoj izuzetno važnoj svjetskoj organizaciji. U ime IAMU-a čestitao je na ovom vrijednom jubileju.

Domaćin, dekan Fakulteta prof. dr. sc. Alen Jugović dao je kratki presjek djelovanja ustanove kroz 70 godina. Od osnivanja do danas, od početka do već spomenutih velikih brojeva, naglasak je stavljen na tri nosiva stupa Fakulteta: profesore, djelatnike i studente, kako bivše tako i sadašnje. A bivši studenti cijelim svijetom, gdje god se nalazili, pronose ime Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, bilo da plove svjetskim morima ili rade u uredima na kopnu. Posebno emotivan trenutak bio je kada je dekan Jugović pozvao sve bivše i sadašnje zaposlenike Fakulteta pa potom i predstavnike studenata, ali i sve bivše studente da ustanu. Tada je to učinilo više od polovice nazočnih. Taj je čin pokazao koliko je Fakultet velik i koliko je ljudi iznjedrio i obrazovao, odnosno koliko je njih ostalo u pomorskom gospodarstvu i dao svoj obol njegovom razvoju. Među nazočnima bio je i prof. Josip Kirinčić, student prve generacije Pomorskog fakulteta u Rijeci, a kasnije i profesor na istoj ustanovi.

Moderni duh Akademiji pružio je scenski nastup grupe Universe i Nives Soldičić. Glazbeni program u Kazalištu uveličala je i klapa sv. Juraj HRM-a koja je na početku izvela hrvatsku himnu, te pjesmu Kraljica mora posvećenu hrvatskim mornarima (pomorcima) koji plove našim Jadranom i diljem svijeta. Svoj obol dala je i ženska klapa Luka pozdravivši sve nazočne pjesmom Dobar dan, a na samom kraju su njene članice otpjevale i akademsku himnu Gaudeamus Igitur.

Po završetku Svečane akademije u Kazalištu, uzvanike je do prostora bivšeg Exportdrva na Delti, gdje je bio organiziran prigodni domjenak, ispratilo 70 studenata obučenih u hoodice Fakulteta koji su rukama držali svjetleće crvene i zelene štapiće, a pred samom zgradom špalir je napravilo 30 veslača s veslima.

Pomorski fakultet u Rijeci i dalje će ''Znanjem ploviti svijetom''! 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk