Peti rođendan FZSRI-a
Srijeda, 20.03.2019.

srijeda, 20. ožujka 2019.


U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća, odnosno proslava 5. ''rođendana'' Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i promocija nove generacije magistara medicinskih, neliječničkih struka: magistrica i magistara fizioterapije, sestrinstva, kliničkog nutricionizma i medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Svečanosti je prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija obratila se skupu, čestitala svima, Upravi FZSRI-a i dekanu prof. dr. sc. Alanu Šustiću, ali prije svega današnjim laureatima – budućim djelatnicima u sustavu zdravstvene skrbi: ''Prvi ovakve vrste u Hrvatskoj, Fakultet ste koji obrazuje, danas iznimno važne neliječničke kadrove. Osnivanje Fakulteta nije prošlo jednostavno, a zasluge za to što dans slavimo već 5. godišnjicu su napori Uprave, koja ga vodi od osnutka i tadašnjeg rektora Pere Lučina, kao i tadašnjeg ministra Željka Jovanovića. Ovaj naš Fakultet svake godine ispunjava 100% upisnih kvota i na to smo iznimno ponosni. Radit ćemo na tome kao Uprava Sveučilišta da iznađemo kapacitete za povećanje tih kvota, jer više je nego očito da interes i potreba na tržištu rada za tim zanimanjima postoji. Pravo na kvalitetnu zdravstvenu skrb jest, ili bi barem trebalo biti, univerzalno ljudsko pravo, a za njegovo ostvarivanje potreban je kvalitetan i usmjereno obrazovan kadar. Današnje generacije novih diplomanata sigurna sam da će jamčiti očuvanje i unaprjeđenje dr. Štampara i dr. Finderlea. Sigurna sam da će Fakultet zdravstvenih studija nastaviti razvijati se i rasti i nastaviti s inovativnim djelovanjem, a Sveučilište je tu da vas podrži. Semper magis!'', zaključila je rektorica.

''Proslava ove obljetnica važna je za Rijeku, ali i za cijelu Hrvatsku. Ne samo što ste prvi ovakav fakultet u Hrvatskoj, nego ste i prvi otvorili studij kliničkog nutricionizma. To je iznimno važno za rad na kvalitetnijem životu građana i na produljenu životnoga vijeka. Stvorili ste dobo, poticajno okruženje u kojem promičete javno zdravlje, kao i zdravlje pojedinca. Vas diplomante posebno ohrabrujem da bude tu za svoje pacijente, jer u vašim je zanimanjima bitna ne samo stručnost i obrazovanje, nego i humanost, topli osmijeh neliječničkog osoblja, jer pacijenti ili rodilje provest će mnogo više vremena s vama nego li s liječnicima. Uz liječnike, vi doista držite živote svih nas u svojim rukama'', kazala je Predsjednica.

Dekan Fakulteta prof. dr. sc. Alan Šustić i gđa Predsjednica zajedno su dodijelili nagrade dvjema najboljim studenticama u protekloj akademskoj godini – dobitnicama Dekanove nagrade ''Viktor Finderle'': Tihani Švaljek s preddiplomskog studija Fizioterapija i Dorotei Šulavjak s diploskog studija Fizioterapija.

Zahvalnice za uspješnu međuinstitucijsku suradnju dodijeljene su Zdravstvenoj fakulteti Univerze v Ljubljani i Fakulteti za zdravstvene vede Univerze v Mariboru.

Naposljetku dekan Šustić promovirao je diplomantice i diplomante u novostečena zvanja magistri/magistara i podijelio im diplome.

Današnjom svečanošću otpočeli su i Dani Fakulteta, koji će se održavati još tijekom četvrtka i petka, 21. i 22. ožujka.PROGRAM DANA FZSRI-a

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk