Prof. Peri Lučinu posebno priznanje
Srijeda, 20.03.2019.

srijeda, 20. ožujka 2019.


Prof. dr. sc. Peri Lučinu, rektoru Sveučilišta u Rijeci u razdoblju od 2009. do 2017. dodijeljeno je danas na Rektoratu, u sklopu godišnje dodjele nagrada Hrvatskog akademskog sportskog saveza na državnoj razini, Posebno priznanje za doprinos u razvoju akademskog sporta u Republici Hrvatskoj.

Za vrijeme svog rektorskog mandata prof. Lučin je kontinuirano radio na podizanju kvalitete studentskog života i provođenje sportskih aktivnosti na Sveučilištu u Rijeci. Aktivno se zalagao za stvaranje potpore za dualne karijere vrhunskih sportaša. Sudjelovao je u organizaciji brojnih sportskih projekata međunarodnog karaktera koji uključuju organizaciju Europskog sveučilišnog prvenstva u rukometu 2011., Svjetskog sveučilišnog prvenstva u bridžu 2014. te organizaciju Europskog sveučilišnog prvenstva u taekwondou 2015. godine. Njegov rad posebno je pridonio realizaciji projekta Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. Kroz svoj je rad aktivno pridonio podizanju ugleda Sveučilišta u Rijeci u sportskim okvirima na svjetskoj i europskoj razini.

Hrvatski akademski sportski savez tradicionalno dodjeljuje Godišnje nagrade najuspješnijim sportašima za proteklu akademsku godinu. Komisija u sastavu Dubravko Ižaković, Gordan Kožulj i Aleksandar Selmanović donijela je odluku o dobitnicima nagrade za akademsku godinu 2017./2018. u kategorijama najboljeg sportaša, sportašice, najboljeg ženskog i muškog sportskog kolektiva te nagrade za životno djelo. Ove je godine dodijeljeno i posebno priznanje za doprinos u razvoju akademskog sporta u Republici Hrvatskoj.


Današnju svečanost u Rijeci predvodio je doc. dr. sc. Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza.

U uvodnom obraćanju Čustonja je naglasio: ''U Hrvatskoj je danas 6 tisuća studenata  aktivno u 20-ak sportova, a oko 20 tisuća studenata bavi se nekim sportskim aktivnostima. Godine 2016. bili smo najbolja nacije Europe u akademskom sportu, što je potvrda hrvatske nadarenosti za sport. Danas gledamo naprijed i idemo dalje, ali i želimo zahvaliti onima koji su doprinijeli našim uspjesima''.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija obratila se skupu: ''Želim zahvaliti ranijem rektoru Lučinu na posebnim naporima bez kojih Igre 2016. ne bi bile održane u hrvatskoj. Želimo nastaviti tim tijekom i raditi iskorake u sveučilišnom sportu. Danas kada je nastava Tjelesne i zdravstvene kulture na fakultetima jedna neuralgična točka, trebamo dobro, kvalitetnu raspravu o tome, a tu naši nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture ulažu velike napore. Želim iskazati svoje duboko poštovanje današnjim laureatima i čestitati im na njihovim uspjesima.'' Iskoristila je rektorica i priliku da spomene razgovore o otvaranju instituta za fizičko zdravlje, koji bi, zajedno sa sportskom dvoranom, u budućnosti bio smješten na riječkom Kampusu.

Najboljom sportašicom godine proglašena je Lea Katarina Gobec, studentica Sveučilišta u Zagrebu, za osvojeno 3. mjesto i brončanu medalju u judu na Europskim sveučilišnim igrama (Coimbra 2018.) u kategoriji do 78 kg.

Najboljim sportašem godine proglašen je Dario Mršić, student Veleučilišta Velika Gorica, član Hrvatske sveučilišne rukometne reprezentacije, za osvojeno 2. mjesto, srebrnu medalju i titulu najboljeg igrača na Svjetskom sveučilišnom prvenstvu u rukometu (Rijeka 2018).

Nagradu za najbolji ženski sportski kolektiv osvojila je odbojkaška reprezentacija Sveučilišta u Rijeci za osvojeno 3. mjesto i brončanu medalju na Europskim sveučilišnim igrama (Coimbra 2018).

Igračice: Sara Bačvarova, Ivona Bakarčić, Sara Barać, Lea Boban, Barbara Buljat, Maja Cvijić, Barbara Fabulić, Erika Fafanđel, Bruna Francetić, Ana Mioč, Jelena Pavličić, Astrid Popić, Ivana Šćulac, Anja Žarković.
Izbornik: Željko Bradarić Šlujo.

Nagradu za najbolji muški sportski kolektiv dobila je nogometna reprezentacija Sveučilišta u Splitu za osvojeno 1. mjesto i zlatnu medalju na Europskim sveučilišnim igrama (Coimbra 2018).
Igrači: Ante Barać, lvan Bilonić, lvo Boban, Nikša Butara, Šimun Caktaš, Dalibor Jurić, Toni Katić, lvan Kordić, Antonio Mrković, Filip Omazić, Antonio Pavlinović, lvan Nedjeljko Peko, Anđelo Roguljić, lvan Šimunović, Petar Bašić Šiško, Antonio Štimac, Jure Trivković. Kapetan: Antonio Župan.
Voditelji reprezentacije: Marko Erceg, prof. i Ante Rađa, prof.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je  (u odsutnosti zbog bolesti)  professoru emeritusu dr. sc. Draganu Milanoviću s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dragan Milanović u svojoj je bogatoj karijeri uz brojne znanstvene radove i nagrade, velik dio radnog vijeka posvetio akademskom sportu. Kao predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza od 2001. do 2004. godine sudjelovao je afirmaciji akademskog sporta na nacionalnoj i međunarodnoj razini što je rezultiralo da je danas Hrvatski akademski sportski savez jedan od krovnih sportskih udruženja Republike Hrvatske, dok je na međunarodnoj sceni zaslužan za primanje u članstvo Europske sveučilišne sportske asocijacije i prvi nastup hrvatskih ekipa na europskim prvenstvima što je 2004. rezultiralo prvim naslovom Europskih prvaka u povijesti Saveza. Nakon mandata predsjednika Saveza, prof. Milanović ostao je uključen u sve aktivnosti vezane uz akademski sport sve do danas. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk