Posjet i predavanje prof. Camerona
Utorak, 19.03.2019.

utorak, 19. ožujka 2019.

Profesor Noël Cameron sa Sveučilišta Loughborough posjetio je Sveučilište u Rijeci u utorak, 19. ožujka 2019. Na Rektorat je stigao u pratnji ravnatelja Instituta za antropologiju doc. dr. sc. Saše Missonija i znanstvenog suradnika na Institutu dr. sc. Mirana Čokla, a ondje su ga dočekali predstavnici Sveučilišta: rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, predstojnica Doktorske škole prof. dr. sc. Sandra Kraljević Pavelić i voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Iva Tijan.

Rektorica Prijić Samaržija profesoru Cameronu ukratko je predstavila Sveučilište u Rijeci, dok je prof. Cameron predstavio Sveučilište Loughborough, svoje područje rada i aktivnosti. Prof. dr. sc. Sandra Kraljević Pavelić spomenula je potencijalne oblike suradnje Odjela za biotehnologiju sa Sveučilištem Loughborough, kao i druge moguće zajedničke projekte na akademskoj i kulturnoj razini.

Nakon kratkog sastanka na Rektoratu delegacija se uputila na Kampus Sveučilišta u Rijeci, u dvoranu ''Akvarij'' Studentskog centra Rijeka, gdje je prof. Cameron održao predavanje pod nazivom ''Adolescencija: početak kraja?'' (engl. Adolescence: the Beginning of the End?). Profesor je predavanje započeo govoreći o počecima zanimanja za čovjeka i ljudski razvoj, a posebno se osvrnuo na početke istraživanja razvoja djeteta. Govoreći o adolescenciji, najturbulentnijem životnom razdoblju, profesor Cameron naglasio je da sam razvoj uključuje dva procesa – rast (promjene u strukturi) i maturaciju (promjene u funkciji) te objasnio kako adolescencija, kao značajka Homo sapiensa odnosno modernog čovjeka, uključuje brojne nutritivne, fiziološke i bihevioralne promjene koje trajno utječu na čovjeka.

Noël Cameron profesor je humane biologije na Sveučilištu Loughborough u Velikoj Britaniji (School of Sport, Exercise and Health Sciences) i voditelj Istraživačke grupe za proučavanje globalnog zdravlja i ljudskog razvoja. Studirao je humanu biologiju na Sveučilištu Loughborough i Sveučilištu u Londonu, a zatim doktorirao medicinu na Sveučilištu u Londonu. Kasnije je dobio zvanje predavača i proveo istraživanja o normalnom i abnormalnom rastu djece objavljujući detaljne opise antropometrijskih metoda za procjenu rasta u djece. Blisko surađuje s profesorom Jamesom Tannerom s Instituta za zdravlje djece i R. H. Whitehouseom kako bi ažurirao i razvio metode za procjenu zrelosti kostura i predviđanje visine odraslih osoba.

Njegova trenutna istraživanja uključuju etničke razlike u fetalnom rastu u odnosu na postnatalne ishode, etničke razlike u rastu blizanaca, korištenje modela spremnosti zajednice (engl. Community Readiness Modelling) kao interventne strategije za rješavanje problema prekomjerne težine i pretilosti u djetinjstvu i adolescenciji, razdoblje rođenja i varijacija u rastu tijekom djetinjstva i adolescencije te auksološke metode u identifikaciji talenata u sportu. 
 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk