Razgovori s baštinom u SVKRI
Petak, 15.03.2019.

petak, 15. ožujka 2019.

U srijedu, 20. ožujka 2019. s početkom u 18 sati u dvorani izložbe ''Glagoljica'' u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka, Dolac 1, prof. dr. sc. Marina Vicelja Matijšić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci održat će predavanje ''Scile i haribde riječkog srednjovjekovlja – pobožnost, ''svete slike'' i paradigma spasenja.

Predavanje će biti održano u klopu ciklusa Colloquia Fluminensia – razgovori s baštinom.

Na period srednjega vijeka u Rijeci gotovo da možemo primijeniti sintagmu ''mračno doba povijesti'' koja je dugo, čak i u znanstvenoj literaturi, sažeto upućivala na ranosrednjovjekovno razdoblje europske povijesti, ali i na probleme historiografije toga doba.

U nedostatku pisanih i materijalnih izvora, istraživači pokušavaju, temeljem promatranja drugih bliskih prostora i kontekstualizacije, rekonstruirati to dugo razdoblje povijesti ovoga grada. Pritom je važan svaki trag i ostatak, koji postaje temelj hipoteza kojima se pokušava osvijetliti slabo poznata dionica riječke prošlosti.

U tom kontekstu posebno mjesto zauzimaju malobrojni ostaci umjetničke produkcije, ponajprije one koja je svoje mjesto u zajednici osiguravala posebnim apelativima ''svetog' ili ''čudotvornog'', a što u srednjovjekovnoj pobožnosti postaju okosnice vjerskog života zajednice. Te svete/čudotvorne ''slike'' - drveno raspelo u crkvi sv. Vida i ikona Bogorodice Trsatske - govore u prilog tome da se život u srednjovjekovnoj Rijeci nije razlikovao od ostalih gradova i postavljaju riječki prostor unutar uobičajenih europskih zbivanja toga vremena.  


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk