Čestitka rektorice za Dan žena
Petak, 08.03.2019.

petak, 8. ožujka 2019.

 

Drage žene Sveučilišta u Rijeci, cijenjene kolegice – djelatnice i studentice! Čestitam vam od srca 8. ožujka, Međunarodni dan žena!

Prvi je Dan žena obilježen 8. ožujka 1909., dakle prije točno 110 godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Dan je to kojim slavimo gospodarska, politička i društvena dostignuća žena kroz povijest. Ovaj praznik simbol je dugogodišnje borbe žena za prava kakva su nekada uživali samo muškarci.

Ideja obilježavanja ovog praznika javila se u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su u New Yorku demonstrirale 8. ožujka 1857. zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. 

Iako često slavljen kao praznik radnica, značenje je ovoga praznika mnogo šire, a danas mora ponijeti snažnu poruku da žene bilo gdje na svijetu, na bilo kojem kontinentu, zemlji ili kulturi moraju biti ravnopravne.

Izborile smo se za pravo, glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva. Premda je u zapadnim društvima postignuto mnogo, moramo biti svjesni da u mnogim dijelovima svijeta, često pod krinkama kulturnih i religijskih diverziteta, žene još uvijek, ne samo da ne uživaju jednaka prava, već su nerijetko ekstremno potlačene. Također, trendovi čak i zapadu pokazuju tendenciju revidiranja pa i dokidanja nekih stečenih civilizacijskih prava žena, uključujući i pravo na život bez straha i nasilja. Upravo zato borba za prava žena, odnosno za ravnopravnost spolova, ne smije stati ni oslabjeti.

S ponosom želim istaknuti da danas radimo na Sveučilištu, jednom od rijetkih u Europi, na kojem žene čine natpolovičnu većinu u Senatu.  

Sretan vam 8. mart!

vaša rektorica

Snježana Prijić Samaržija


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk