Simpozij o hipertenziji
Četvrtak, 07.03.2019.

četvrtak, 7. ožujka 2019.

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci jutros je otvoren Hypertension – Higlights in 2019. -  cjelodnevni simpozij o hipertenziji (povišenom krvnom tlaku), koji je najsmrtonosnija nezarazna bolest u Hrvatskoj. Simpozij organizirao je Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u suradnji s brojnim partnerima, a to su: Hrvatsko društvo za hipertenziju, Radna skupina za hipertenziju Hrvatskog kardiološkog društva, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Klinički bolnički centar Rijeka, Društvo za razvitak nefrologije ''Prof. dr. Milovan Radonić'' i Podružnica Rijeka Hrvatskog liječničkog zbora.

Akademik Daniel Rukavina, voditelj Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kazao je u uvodnom slovu: ''Ovaj je Zavod osnovan 2013. godine i tom smo periodu organizirali 47. znanstvenih i stručnih skupova, a ovo je 29. simpozij. Ovaj je datum simboličan, jer smo prvi simpozij, kojem je tema bila personalizirana medicina, održali upravo na današnji dan 2014., prije točno 5 godina. U radu tih skupova dosad je sudjelovalo 462 znanstvenika, od čega njih 118 iz inozemstva. Profesor Bojan Jelaković inicirao je temu ovog simpozija i predsjednik je Organizacijskog odbora pa mu posebno zahvaljujem. Na skupu danas sudjeluje 26 predavača, a svi vodeći stručnjaci u ovom području iz RH su zastupljeni''.

Idući se skupu obratio doc. dr. sc. Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju: ''Hipertenzija je 'ubojica br. 1' u svijetu, a u Rh čak 35 % odrasle populacije ima ovaj problem. Najraširenija je nezarazna bolest u nas. Drago mi je što sam danas na vašem Kampusu, o kakvom primjerice Zagreb još samo može sanjati. Napravili smo za danas jednu malu akciju – svatko od sudionika treba je donijeti jedna kulinarski recept s manje soli pa je ideja izdati kuharicu u autorsku liječnika koji se bave ovim problemom i pokazati da se kuhati može zdravo, a ukusno''.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Tomislav Rukavina čestitao je akademiku Rukavini na energiji u ustrajnosti pri organiziranju ovih skupova, koja ne posustaje te dodao: ''Hipertenzija je značajan javnozdravstveni problem. Pri njegovom liječenju stvaraju se značajni troškovi i troši velika količina lijekova, a radi se o stanju koje je izrazito preventabilno usvajanjem zdravijih životnih navika''.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija pozdravila je skup: ''Ne mogu zaobići čestitku akademiku Rukavini i jednom od najaktivnijih Akademijinih Zavoda. Neću se opuštati govoriti o samoj temi, ali jasno je da tema ne može biti aktualnija i da je on njoj nužno potrebno raspravljati, ali osim znanstvenih poduzeti i mjere 'političke' naravi. Posebno me veseli što će biti riječi i o hipertenziji kod žena, čije liječenje ima brojne specifičnosti, a o čemu mi je nedavno pričao prorektor za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Alen Ružić, kardiolog po struci. Hvala organizatorima što su za održavanje ovog važnog simpozija odabrali upravo riječki Kampus'', zaključila je rektorica i poželjela uspješan sudionicima uspješan rad, a program simpozija nastavio je s programom.


PROGRAM SIMPOZIJA

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk