Kliničke vještine - natjecanje
Utorak, 26.02.2019.


utorak, 26. veljače 2019.

Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC organizirala je drugu godinu zaredom Natjecanje u kliničkim vještinama. Natjecalo se 40 studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci koji su bili posloženi u 10 timova po 4 studenata. Natjecanje je održano od petka od nedjelje, 22. do 24. veljače na Kampusu i na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

U petak, prigodom otvaranja na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, studentima su se obratili: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Tomislav Rukavina.

''Čestitam organizatorima i sigurna sam da je ovo jedna izvrsna inicijativa. Razvijanje praktičnih kompetencija za rad je ključno i nema alternative i vi to prepoznajete.

''Cilj nam je, kao Uprave Medicinskog fakulteta, staviti naglasak na praksu. Često su mladi liječnici, kada uđu u svijet rada, sami u manjim mjestima i prepušteni su sami sebi i morali bi imati više prakse. Treba stavljati naglasak na praktične vještine i stoga mi je drago da se organizira natjecanje i radionice te se nadam kako će ovo događanje postati tradicionalno'', kazao je dekan Rukavina.

Prvoga dana studenti su slušali predavanja o izabranim temama (hitnim stanjima) iz interne medicine, anesteziologije i reanimatologije te ginekologije uz pomoć Katedre za internu medicinu, Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intezivno liječenje i Katedre za zdravstvenu njegu. Na taj im je način pružen uvid u najčešće razloge dolaska pacijenata na hitni prijam (čije su tegobe u većini slučajeva internističke prirode) te koje lijekove izabrati za terapiju. Govorilo se i o raznim ''trikovima'' kojima se služe iskusni liječnici, kako bi na lakši način otkrili što je pacijentu i na što treba paziti pri odlučivanju o dijagnozi kroz laboratorijske nalaze.

Drugoga su dana studenti sudjelovali u nekoliko korisnih radionica, kako bi se što bolje pripremili za natjecanje. Organizirane su: radionica kiruškog šivanja, poroda na terenu, EKG-a i ILS-a. Sve radionice vođene su od strane iskusnih liječnika i profesora te su bile korisne svim studentima koji su ih pohađali, bez obzira na ishod natjecanja.

Trećega je dana održano natjecanje na kojem su studenti pokazali svoje znanje i vještine kroz tri kruga. U prva dva kruga sudjelovali su svi timovi. Prvi se krug sastojao od pitanja na zaokruživanje i 6 slučajeva EKG-a, a drugi krug od rješavanja kliničkih slučajeva. U trećem krugu sudjelovala su samo 3 najbolja tima i to su se natjecali u porodu na terenu, kirurškom šivanju i u ILS-u (Immediate Life Support).

Rezultati natjecanja:

1. mjesto - Ekipa GCS3 (Josipa Starčević, Igor Rubinić, Katarina Božić i Nikolina Golem) - Nagrada: Certificirani tečaj ultrazvuka

2. mjesto - Ekipa M2D2 (Dora Iljadica, Martina Demaria, Dominik Lenčić i Filip Knezić) - Nagrada: Oxford handbook of clinical medicine x 4

3. mjesto - Ekipa Madeinchinari (Filip Zdovc, Barbara Vrbanac, Nikola Krolo i Ines Blažeković) - Nagrada: Poklon bon od 300kn u web-shopu Cute kute

 

Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska CroMSIC već 25 godina djeluje na području Republike Hrvatske te je organizirala mnogo zapaženih aktivnosti u području javnog zdravstva i prevencije bolesti. Misija udruge je međunarodna suradnja studenata medicine, razvoj i poboljšanje medicinske edukacije studenata medicine, razvoj svijesti pojedinca o odgovornosti za vlastito zdravlje, promicanje zdravlja i zdravstvenog obrazovanja pučanstva s posebnim naglaskom na mlade.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk