Potpisan Memorandum
Ponedjeljak, 18.02.2019.

ponedjeljak, 18. veljače 2019.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rjeci danas je održano svečano potpisivanje Memoranduma o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije. Memorandum je okvir za suradnju u području organizacije i financiranja projekata pametnih gradova (Smart Cities).

Memorandum su potpisali rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Vedran Kružić i predstojnik sveučilišnog Centra za podršku pametnim gradovima izv. prof. dr. sc. Saša Drezgić.  Memorandum je potpisan u nazočnosti primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, prorektora za financije i poslovanje Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Davora Vašičeka i pročelnika Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima PGŽ-a Ljudevita Krpana.

Potpisani Memorandum okvir je za suradnju čiji je sadržaj znanstvena analiza s prijedlozima poslovnih modela u području organizacije i financiranja projekata pametnih naselja (Smart Cities). Interes Javne ustanove Regionalne razvojne agencije PGŽ-a je dobiti artikulirane i tehnički provedive okvire za provedbu potencijalnog projekta pametnog naselja u okvirima strateške odrednice razvoja koncepta ''Pametna regija PGŽ'', dok je interes Centra za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci istražiti nove poslovne modele u području najma i izgradnje stanova iz okvira koncepta pametnih naselja te proširiti svoje znanstveno-stručne aktivnosti u područje praktične pripreme projekata pametnih naselja. Ciljevi su povećanje kvalitete procesa pripreme i predlaganja društveno potrebnih javnih projekata, pronalaženje novih poslovnih modela u provedbi projekata pametnih naselja iz okvira koncepcije pametnih gradova, a osobito u okviru pripreme javnih projekata za financiranje iz Investicijske platforme za pametne gradove. Glavna zadaća je provođenje analize s prijedlogom poslovnih rješenja u vezi s inovativnim modelima najma ili kupovine stanova iz okvira koncepta pametnih naselja, zatim financiranja izgradnje projekata pametnih naselja, i analiza specifičnih rizika projekta pametnih naselja te modela nabave projekta pametnih naselja.

''Politike Primorsko-goranske županije i Sveučilišta u Rijeci na istome su tragu, a suradnja između naših institucija je sjajna. Današnje potpisivanje dobar je takav primjer. PGŽ podržala je pametnu specijalizaciju Sveučilišta u Rijeci, no još je, rkla bih, bitniji transfer znanja u zajednicu. Naš Centar za podršku pametnim i održivim gradovima svoju će ekspertizu pokušati prenijeti u pametna naselja. Transfer znanja u lokalnu i regionalnu zajednicu 'vruća je tema' u Europi. Utjecaj jednog sveučilišta ne mjeri se samo njegovim nastavnim opsegom ili znanstvenom produktivnošću, već i utjecajem na zajednicu u kojoj djeluje'', rekla je rektorica Prijić Samaržija.

Župan Komadina naglasio je: ''Današnje potpisivanje direktan je produkt nedavnog sporazuma koji je Županija sa Sveučilištem potpisala. Ovo je jedan od njegovih 'programskih pravaca'. Danas je jasno da digitalna Hrvatska mora biti prisutna svuda; i u ruralnim krajevima, a jedan o primjera je dostupnost širokopojasnog interneta, kako bi građani cijele Hrvatske u tom pogledu imali jednake mogućnosti. Radujem se daljnjoj uspješnoj suradnji sa Sveučilištem''.

''Pametni gradovi su, ukratko rečeno, oni gradovi koji svoj razvoj baziraju na najnovijim tehnologijama. Današnje je potpisivanje važan korak u transformiranju naše regije u pametnu regiju. Taj epitet 'pametni'', odnosno smart, u budućnosti će se izbaciti iz uporabe, jer je neizbježno da će svi gradovi morati takvima postati. Ulaganja u pametne gradove, odnosno naselja omogućit će u konačnici bolju kvalitetu života stanovnika: primjerice: zajednička električna vozila, sakupljanje kišnice i sl. Želimo stvoriti inovacijsku platformu, a potencijal postoji i na Sveučilištu i u tvrtkama. Sva ta rješenja mogu stvoriti novi proizvodni sektor. Rijeka je prošle godine osvojila titulu najboljeg grada u kategoriji Smarty City, što dokazuje naprednost ovih prostora u tome području'', naglasio je Vedran Kružić, ravnatelj Agencije.

Prof. dr. sc. Saša Drezgić, predstojnik Centra za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci istaknuo je: ''Želimo dati doprinos našoj Županiji, a danas samo ovakvi koncepti mogu stvarati nove vrijednosti pa tako i radna mjesta. Moramo koristiti najnovije svjetske tehnologije i najbolja znanja iz privatnog sektora, a u cijeli projekt moraju biti uključeni i građani. Da bi neki grad bio održiv, njemu je potrebna strategija, a održivim treba biti kako u fiskalnom, financijskom tako i u ekološkom i tehnološkom aspektu'', zaključio je. 

  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk