Održana druga radionica
Ponedjeljak, 18.02.2019.

ponedjeljak, 18. veljače 2019.

U café-baru ''Akvarij'' na Kampusu održan je edukacijski program za djelatnike u turizmu u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, Centra za industrijsku baštinu i Centra za napredne studije jugoistočne Europe, u sklopu projekta Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine.

Sveučilište u Rijeci je uz Grad Rijeku i Turističku zajednicu grada Rijeke partner u trogodišnjem projektu obnove Palače Šećerane u kompleksu Benčić i školskog broda Galeb, čije će prostore po obnovi koristiti Muzej grada Rijeke. Projekt također uključuje znanstvenoistraživačke aktivnosti te stvaranje šetnice riječke industrijske i maritimne baštine.

Riječka industrijska baština – Edukacija za djelatnike u turizmu fokusirala se na daljnje upoznavanje djelatnika u turizmu s temama povezanim s industrijskom baštinom grada Rijeke, u svrhu stvaranja jedinstvenog kulturno-turističkog proizvoda koji doprinosi prepoznatljivost, posjećenosti i razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini. Ovogodišnja edukacija za djelatnike u turizmu druga je u nizu te je sljedeća planirana za studeni 2019. godine.

U sklopu programa jednodnevne edukacije polaznici su imali priliku upoznati se s novim temama riječke industrijske i maritimne baštine.

 

Predstojnica Centra za industrijsku baštinu prof. dr. sc. Julija Lozzi Barković održala je predavanje o Istočnoj industrijskoj zoni grada, otkrivajući u njoj niz objekata povijesne važnosti. U području Vodovodne ulice i šire, sve do Delte, tkivo grada ''krije'' važne objekte koji mogu biti revalorizirani u svrhu promocije industrijske baštine grada. Ravnatelj Muzeja grada Rijeke mr. sc. Ervin Dubrović održao je predavanje o Andriji Ljudevitu Adamiću, istaknutome gradskom meceni, poduzetniku ranog industrijskog doba, koji je zaslužan za ubrzani razvoj grada u 19. stoljeću. Drugi je dio programa ponudio izlaganje mr. sc. Velida Đekića (Muzej grada Rijeke) na temu Baračeva ulica (Povijesno-turistički hod riječkom industrijskom kolijevkom), koje je također otkrilo polaznicima niz povijesnih objekata i zanimljivih ličnosti povezanih s danas nedovoljno istaknutom zonom, ulicom kojom je ne toliko davno, zbog užurbanog radnog života, barem jednom dnevno stao promet.

 

Za kraj je održano predavanje Kristine Pandže (Centar za industrijsku baštinu) na temu Prve godine u riječkim tvornicama nakon Drugog svjetskog rata, s povijesnim i kulturološkim pregledom tema obnove grada i države te stimulacije gospodarstvu koju je u tom povijesnom okruženju nosila upravo riječka industrijska djelatnost.

Edukacija djelatnika u turizmu dio je programskih aktivnosti Sveučilišta u Rijeci, partnera u provedbi projekta Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija''. Putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za provedbu spomenutog projekta osigurano je 68.891.606,18 kuna bespovratnih sredstava dok njegova ukupna vrijednost iznosi 81.339.442,05 kuna.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk