Treći Rektorski forum u Mostaru
Petak, 08.02.2019.

petak, 8. veljače 2019.

Nakon prvog i drugog rektorskog foruma jugoistočne Europe i zapadnog Balkana, koji su održani u Novom Sadu i Zagrebu, kada je potpisana i Deklaracija sveučilišta, Sveučilište u Mostaru je 7. i 8. veljače 2019. ugostilo 3. Rektorski forum, na kojem su sudjelovali predstavnici 24 sveučilišta s područja jugoistočne Europe i zapadnog Balkana.

Forum je održan u koordinaciji i organizaciji radnog predsjedništva u sastavu: rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, rektorica Univerziteta u Beogradu prof. dr. Ivanka Popović i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija.

Cilj Foruma bio je okupiti sveučilišta s područja jugoistočne Europe i zapadnog Balkana, kako bi se ojačala međuinstitucionalna suradnja, koja će učvrstiti znanstveno istraživače aktivnosti te nastavne i studentske mobilnosti i transfere znanosti. Rektorica Prijić Samaržija održala je predavanje o temi europskih politika u kontekstu inicijativa Rektorskog foruma.

Predavanje ''Osnivanje zajednice univerziteta/sveučilišta SEE i WB: perspektive i budućnost'' održala je rektorica Sveučilišta u Beogradu prof. dr. sc. Ivanka Popović, dok je prof. dr. sc. Ivan Svetlik sa Sveučilišta u Ljubljani informirao sudionike o organizaciji i radu Platforme za usporedbe i sudjelovanje u području visokog obrazovanja i istraživanja.

Ekonomski i politički kontekst zemalja jugoistočne Europe i zapadnog Balkana, kao i status sveučilišta u globalnom i europskom kontekstu, obilježeni su izostankom relevantnih rezultata i brojnim izazovima. Iz tog razloga važno je osnaživati suradnju i razvijati zajedničke inicijative kao što je i jedna od tih inicijativa i ovaj Rektorski forum. 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk