Gosporadski savjet RITEH-a
Utorak, 05.02.2019.

utorak, 5. veljače 2019.

Na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 31. siječnja 2019. održana je druga sjednica Gospodarskog savjeta Tehničkog fakulteta. Naglašena je važnost sudjelovanja predstavnika gospodarstva u obrazovnom procesu, stručnim praksama koje studenti obavljaju u privrednim subjektima kao i važnost pripravništva ili stipendiranja.

Suradnja Fakulteta s uglednim institucijama i trgovačkim društvima iz područja djelatnosti Fakulteta, utvrđena na prvoj sjednici, nastavila se putem povezivanja znanosti i privrede kroz suradnju na zajedničkim projektima, ranu motivaciju potencijalnih zaposlenika, predstavljanje gospodarstvenika studentima, kao i dodatnu afirmaciju pozitivnih primjera iz gospodarstva putem medija.

Inženjeri tehničkih struka kadar su koji na tržištu rada konstantno nedostaje, a što se itekako osjeti u svakodnevnom radu i djelovanju uspješnih privrednih subjekata koji su u kontinuiranoj potrazi za novim visokokvalificiranim kadrom. Uspješna integracija mladih, obrazovanih stručnjaka u uspješne gospodarske subjekte, kao glavni cilj djelovanja Gospodarskog savjeta, realizira se putem programa stipendiranja, prakse studenata, terenske nastave, pisanja diplomskih radova u suradnji s gospodarskim subjektima, sudjelovanja stručnjaka iz gospodarstva u nastavi i organizaciji raznih manifestacija.

U svrhu direktnog povezivanja studenata i gospodarstvenika na Fakultetu je u studenom 2018. Održana manifestacija Job.Fair, na kojoj se studentima predstavio 21 privredni subjekt iz zemlje i inozemstva, od kojih su neki i aktivni članovi Gospodarskog savjeta. Prošlogodišnji Job.Fair je ponovno pokazao konkurentnost tehničkih struka na tržištu rada, a kao predstavnici gospodarstvenika na njihovim izložbenim prostorima u auli Fakulteta bili su zastupljeni i bivši studenti, a danas inženjeri elektrotehnike, strojarstva, brodogradnje ili računarstva. Mnogi se inženjeri nakon obrazovanja stečenog na Tehničkom fakultetu nerijetko nalaze i u vlasničkim strukturama ili upravama privrednih subjekata uspješnih na domaćem i međunarodnom tržištu. Ti priznati stručnjaci svoj rad nastavljaju i kroz suradnju s Fakultetom i sustavni prijenos znanja iz realnog sektora na nove naraštaje, a sve u svrhu stjecanja dodatnih stručnih spoznaja i praktičnih kompetencija studenata.

Sjednica Gospodarskog savjeta je ponovno naglasila važnost sudjelovanja predstavnika gospodarstva u obrazovnom procesu, stručnim praksama koje studenti obavljaju u privrednim subjektima kao i važnost pripravništva ili stipendiranja koje studentima nude razni domaći i inozemni gospodarski subjekti.

Uprava je u tom svjetlu upoznala prisutne gospodarstvenike s namjerom prijave Fakulteta na projekt  ''Razvoj, unaprjeđenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju'', koji bi omogućio sufinanciranje uspostave centra za karijere ili službe koja će operativno voditi stručne prakse prema poslodavcima, kao i praćenje studenata na stručnim praksama. Tako bi se kvaliteta izvođenja stručnih praksi podigla na višu razinu, a studentima bi se osiguralo stjecanje modernih i naprednih znanja i vještina neophodnih za što bolje snalaženje u suvremenom poslovnom okruženju.

U svrhu daljnje bliske suradnje Fakulteta s gospodarstvom na sjednici su predstavljeni budući IRI projekti kao i mogućnost zajedničke prijave na projekt. Zajednička prijava tvrtki iz gospodarstva i Fakulteta na predmetni projekt omogućila bi sufinanciranje razvoja novih proizvoda ili usluga iz djelatnosti privrednika, uz znanstvenu podršku stručnjaka visokoobrazovne ustanove. IRI projekt otvara mogućnost tvrtkama da kroz partnerstvo s obrazovnom ustanovom postignu veći postotak sufinanciranja pri razvoju ciljanog aspekta svoje proizvodnje, dok zaposlenicima Fakulteta omogućuje nastavak angažmana u potrebama tržišta i na taj način razmjenu iskustava, bolje razumijevanje tržišta i problematike gospodarstva te razvoj i istraživanje za industrijske potrebe.

Druga sjednica Gospodarskog savjeta zaključena je u duhu daljnjeg promicanja suradnje na prijavi i provođenju zajedničkih znanstvenih, razvojnih i stručnih projekata; prilagođavanja studijskih programa potrebama gospodarstva i tržišta rada, boljeg povezivanja Fakulteta i gospodarstva u istraživanjima studenata doktorskih studija te organiziranja programa cjeloživotnog obrazovanja u skladu s potrebama gospodarstva i kvalitetnijeg izvođenja studentske prakse.

  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk