Započelo odbrojavanje
Petak, 01.02.2019.

 

petak, 1. veljače 2019.

Za točno 365 dana bit će održano službeno otvorenje programa projekta Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture. Obilježeno je to današnjim puštanjem balona u zrak i pokretanjem brojčanika na čeličnoj interaktivnoj skulpturi.

Rijeka je prvi hrvatski grad koji je osvojio prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, a višegodišnji proces kreativnog stvaranja i priprema za 2020. godinu bliži se kraju.

Gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel i direktorica društva Rijeka 2020. d. o. o Emina Višnić obratili su se okupljenima. U ime Sveučilišta u Rijeci događanju su znazočili prorektorica za osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete izv. prof. dr. sc. Marta Žuvić i prorektor za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Alen Ružić.

''Pozdravljam vas na ovaj kišni, tipični riječki dan. Nadajmo se da će sunce – simbol ovoga projekta otjerati kišu. Ova skulptura puna je simbolike. Njen oblik dizalice simbolizira riječku lučku djelatnost i jedan od najprepoznatljivijih elemenata vizure našega grada; dok sklop kotačića predstavlja sve građane u našoj ''luci različitosti'', koji zajedno moraju djelovati kako bi ovaj projekt što bolje uspio'', kazao je gradonačelnik.

Točno u podne djeca iz Osnovne škole ''Nikola Tesla'' prerezala su vrpce balona koji su odletjeli u zrak, pokrenula polugu i otkrila brojčanik na skulpturi, čime je odbrojavanje započelo.

Skulpturu čelične konstrukcije visoke 5 m i široke 4 m, s integriranim brojačem i glazbenom kutijom koja proizvodi melodiju ''Ode radosti'', konceptualizirao je Vedran Kasap iz Clinica Studia. Autor koncepta skulpturu objašnjava kao interaktivni prostorni objekt koji na simbolički način interpretira smisao prijestolnice kulture. Ona je doslovno sastavljena od niza raznolikih kotačića, međusobno povezanih, međuovisnih i samo zajedničkim djelovanjem pokreću veliko Sunce, simbol Rijeke 2020. Izvođač radova je tvrtka Vrhovina d. o. o., a u radovima su sudjelovali zaposlenici brodogradilišta '' 3. maj''.

Prisutni građani imali su priliku fotografirati se kod skulpture, zavrtjeti brojčanike i odmah dobiti polaroid fotografiju kao suvenir s početka odbrojavanja.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk