Počasni doktorat Igoru Mandiću
Srijeda, 23.01.2019.

srijeda, 23. siječnja 2019.

''Sveučilišni građani i sveučilišne građanke, moj naklon!'', započeo je je svoje obraćanje prisutnima g. Igor Mandić, koji je postao 9. počasni doktor Sveučilišta u Rijeci. Počasni doktorat dodijelila mu je rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Jučer, 22. siječnja 2019. u Au
li Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci održana je svečana dodjela počasnog doktorata (DOCTOR GRADIS HONORIS CAUSA) Sveučilišta u Rijeci g. Igoru Mandiću, uglednom književniku, kritičaru i fenomenologu kulture. Ulogu promotora obavio je prof. dr. sc. Nikola Petković, redoviti profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

''Igor Mandić dao je poseban doprinos od trajnog značaja široj društvenoj zajednici, a njegov je rad vrlo značajan i za osnivanje studija kulturologije u Rijeci. Igor Mandić javni je intelektualac
par excellence, a javni intelektualac podrazumijeva informiranu i reflektivnu osobu, osobu koji krasi hrabrost, svjesnost i savjesnost. To je osoba koju se rado čita i sluša, osoba koja nije vođa ili uzor, onaj koji otvara potiče raspravu, koji se bavi važnim, originalnim i supstantivnim temama koje zanimaju javnost te koja posjeduje intrinzični interes za sudbinu ljudi. Javnog intelektualca nemoguće je kupiti ni ucijeniti. Igor Mandić adresirao je brojna bitna pitanja javnosti i nikada nije kalkulirao ni podilazio te djeluje na tragu prosvjetiteljstva i vladavine neovisnog uma'', kazala je u svojem uvodnom obraćanju rektorica Prijić Samaržija.

Promotor prof. dr. sc. Nikola Petković, koji je ujedno bio i predsjednik Stručnog povjerenstva za dodjelu počasnog doktorata Igoru Mandiću, zahvalio je na dodjeljivanju funkcije promotora na ovoj svečanosti, čime mu je, kako je istaknuo, iskazana velika čast te pročitao najvažnije dionice iz životopisa g. Mandića: ''
Igor Mandić, rođen 1939. u Šibeniku, istaknuti je hrvatski književni kritičar, esejist, kolumnist, polemičar. Suradnik je mnogih radijskih i televizijskih postaja. Diplomirao je komparativnu književnost, pisao za Vjesnik, podlistak Mediteran u Novome listu te za mnoga druga izdanja, bio glavni urednik Vjesnika… Napisao je 34 knjige, od kojih jednu u koautorstvu sa suprugom Slavicom. Svojim je zamjetnim opusom, posebice onim radovima koji se odnose na tumačenje kulture svakodnevice utirao put proučavanjima manifestacija ,''niske" kulture, masovne kulture… Igora Mandića možemo smatrati pretečom današnjih kulturalnih studija, odnosno kulturologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Prijedlog o pokretanju postupka za dodjelu počasnog doktorata podnijelo je u svibnju 2018. Senatu Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta. Vijeće je utvrdilo da nominacija g. Mandića udovoljava svim propisanim uvjetima za ovu dodjelu, odnosno da je dao poseban doprinos na razini RH razvoju i napretku kulture i kulturalnih studija. Stoga je donio Odluku o pokretanju postupka za dodjelu počasnog doktorata Igoru Mandiću te imenovao Stručno povjerenstvo u sastavu: prof. dr. sc. Nikola Petković, izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra, prof. dr. sc. Nenad Smokrović, prof. dr. sc. Nadežda Čačinović, prof. dr. sc. Maša Kolanović te Velimir Visković i Zdravko Zima. U lipnju 2018. donio Odluku o dodjeli počasnog doktorata Sveučilišta u Rijeci Igoru Mandiću jednoglasnim prihvaćanjem izvješća Povjerenstva. Igor Mandić poznat je po svom dišpetu, ali ma koliko se on ne slagao s vama, uvijek će se boriti da i vaše mišljenje dođe u javni prostor'', zaključio je porof. Petković.

Uslijedila je dodjela povelje počasnoga doktorata, a g. Mandić upisao se, kao 9. po redu, u Knjigu počasnih doktora Sveučilišta u Rijeci.

''Sveučilišni građani, i sveučilišne građanke, moj nakon!'', započeo je svoje obraćanje prisutnima g. Mandić. Surađujući davne 1976. s izdavačkom kućom ''Otokar Keršovani'', počeo sam graditi našu mitologiju, naslanjajući se na pisanje Ronalda Barthesa. Imao sam ideju o visokome pisati nisko, a o niskome visoko i dokazati da banalnost nije zadrta!'' Madić je ispričao i duhovitu anegdotu kada je slagar u Vjesniku pod njegovu kolumnu o maslinovom ulju dodao rečenicu ''Mora da ste dubokog džepa, druže Mandiću!'', nakon čega je, radi uviđene nesigurnosti u sustavu cijela naklada povučena iz prodaje. U tim vremenima Rijeka mi je tada jedina pružila utočište, kada sam izdao knjigu Mitologija svakodnevnog života (ta se knjiga uzima kao početak proučavanja kulture kao fenomena na našim prostorima). Ovim simboličnim doktoratom nekako se okrunjuje moj rad, a ovaj čin Sveučilišta u Rijeci mi laska, jer sveučilišne zajednice obično prati glas da su zatvorene i samodovoljne i ovo je prvi iskorak u novim vremenima kulture u Hrvatskoj i šire da akademska zajednica opaža nekoga izvan svojih bedema'', zaključio je Mandić.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk