Predstavljen novi granski Ugovor
Utorak, 22.01.2019.

utorak, 22. siječnja 2019.

U café-baru ''Akvarij'' Studentskog centra Rijeka na Kampusu Sveučilišta u Rijeci jučer, 21. siječnja 2019. održano je predstavljanje novog granskog Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje, koji su sklopili Vlada Republike Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja 27. prosinca 2019. Potpisnici Ugovora su ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak u ime Vlade RH te predsjednik Velikog vijeća Sindikata prof. dr. sc. Igor Radeka i predsjednik Sindikata dr. sc. Petar Pervan u ime Sindikata.

Predstavljanje su održali predstavnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokoga obrazovanja: predsjednik Velikog vijeća Sindikata prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Sindikata dr. sc. Petar Pervan, g. Vilim Ribić, ravnatelj Tajništva Sindikata i gđa Karla Komazin, pravnica. Predstavljanje je bilo namijenjeno članovima uprave Sveučilišta u Rijeci i članovima uprava sastavnica Sveučilišta.

Kako je rečeno u predstavljanju posljednjih pet godina djelatnici u znanosti i visokom obrazovanju nisu imali važeći kolektivni ugovor, jer ga je Vlada Rh 2013. jednostrano otkazala. Od tada su postojali brojni apeli Sindikata da se pregovara za novi granski kolektivni ugovor te su pregovori dva puta i otvoreni, ali bez uspjeha. S ministricom Divjak pregovori su trajali 16 mjeseci i krajem prosinca prošle godine postignut je dogovor te popisan Ugovor. Ugovor vrijedi 4 godine.

Istaknuto je da je ovim Ugovorom za zaposlenike u sustavu znanosti i visokoga obrazovanja, između ostalog, postignuto:

-       učinkovitije i pravednije normiranje rada nastavnika i znanstvenika

-       pravo na štrajk za zaštitu akademskih prava i sloboda

-       zaštita asistenata od toga da sami plaćaju troškove doktorskog studija

-       transparentan obračun prekovremenog rada

-       smanjenje norme kontakt-sati…

U raspravi se iz publike moglo čuti najviše pitanja o detaljima načina obračuna povećanog obima rada nastavnika i znanstvenika i novom načinu obračunavanja dijelova koji zaposlenik utroši na znanost, na nastavu i na ostale aktivnosti. Predstavnici Sindikata poručili su da se u svaki novi sustav treba uhodati, ali i kako su uvjereni da novi Ugovor nosi poboljšanja u tom smjeru te da stoje na raspolaganju za savjetovanje po tim pitanjima.Tekst Ugovora možete pročitati OVDJE.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk