Predavanje prof. Krautzera
Srijeda, 16.01.2019.

srijeda, 16. siječnja 2019.


U petak, 18. siječnja 2019. s početkom u 14 sati u dvorani 308 na Učiteljskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci predavanje pod nazivom Regional Development Strategies: R&D, innovation, knowledge transfer and the role of universities održat će prof. dr. sc. Thomas Krautzer.

Prof. Krautzer dolazi s Društvenog i ekonomskog fakulteta Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu te je voditelj Instituta za ekonomiju i društvenu i poslovnu povijest, kao i član Odbora pri Energie Steiermark AG, Joanneum Research GmbH, Research Centre for Pharmaceutical Engineering

Prof. Krautzer elaborirat će iskustvo Štajerske koja je tijekom 1980-tih imala gospodarske izazove slične onima s kojima se upravo suočava hrvatsko gospodarstvo. Štajerska je tada odabrala put znanja pa je izvršila tranziciju proizvodnog sektora s ogromnih nacionalnih tvrtki u primarnom sektoru prema kulturi suradnje, umrežavanja i prioritizacije inovativnih tehnologija te poduzetničkih inicijativa, sve temeljeno na postojećim visokoškolskim i znanstvenim ustanovama. Posebno će se stoga prikazati ulogu sveučilišta u štajerskim transformacijskim procesima, s naglaskom na stvaranju i transferu znanja. Obradit će se i rad na odgovarajućim strateškim dokumentima i razvoju politika pametne specijalizacije.

Kao rezultat, a temeljeći svoj izbor razvoja na znanju sveučilišta, austrijska pokrajina Štajerska danas tako u istraživanje i razvoj iz svoje privrede ulaže milijarde eura, što je posljedično dovelo i do značajnog razvoja i ekonomije i povrata uloženog kapitala.

Što Hrvatska može naučiti iz tih iskustava, reći će zainteresiranima prof. Krautzer u petak u 14 sati.

Predviđeno trajanje prezentacije prof. Krautzera je cca pola sata, nakon čega će uslijediti diskusija.

Cilj ovakvih događanja je osnaživanje interakcije dionika iz akademskog sektora s onima iz privrede te stvaranje okvira konkretnog sudjelovanja akademske zajednice ka postizanju mjerljivih, relevantnih rezultata i u konačnici realnog boljitka društva i zajednice na svim razinama.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk