Ambulanta na Kampusu
Utorak, 15.01.2019.

utorak, 15. siječnja 2019.

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održano je svečano potpisivanje ugovora o primopredaji ambulante. Sveučilište je Domu zdravlja Primorsko-goranske županije predalo na besplatno korištenje namjenski prostor za ambulantu opće prakse, izgrađene u sklopu EU projekta TRIS. Ambulanta se nazali u prizemlju paviljona 1, a sastoji se od: ulaza, čekaonice, liječničke i sestrinske ambulante, sanitarnih čvorova te pristupa za invalide i kola hitne pomoći.

Studentski centar Rijeka opremio je prosto svom nemedicinskom opremom, donirao troškove režija do odvajanja pojedinih brojila (struja, voda), nastavit će donirati grijanje i hlađenje te donira i posebni klima-uređaj i bojler za energetsku autonomnost prostora, kao i ormar za lijekove. Dom zdravlja PGŽ-a nakon primopredaje kreće u ishođenje potrebnih dozvola i samostalno rješava otvaranje zdravstvene djelatnosti (nekomercijalni sadržaj – ambulanta obiteljske medicine u sustavu HZZO-a) u čemu Sveučilište dalje ne sudjeluje. Očekivano vrijeme početka rada ambulante je ožujak 2019.

Ugovor su potpisali rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije doc. dr. sc. Vladimir Mozetič.

''Veliko mi je zadovoljstvo predati ovaj prostor Domu zdravlja. Ovime razvijamo prostr riječkog Kampusa i nastavljamo u podizanju studentskog standarda u domeni zdravlja. Posebne zahvale idu pomoćnici rektorice prof. dr. sc. Nevenki Ožanić (prorektorici za razvoj u vrijeme izgradnje ovih objekata u sklopu projekta TRIS) te sadašnjem prorektoru za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Alenu Ružiću, koji je obavio pregovore s Domom zdravlja. Preko 50 % naših studenata nije iz Rijeke i zanjih je posebno važno da imaju na raspolaganju ambulantu opće prakse. Ovo je iskorak i u vidu pametne specijalizacije i suradnje Sveučilišta s Domom zdravlja'', kazala je rektorica Prijić Samaržija.

Zamjenica primorsko-goranskog župana gđa Marina Medarić obratila se u ime Primorsko-goranske županije, kao osnivača Doma zdravlja: ''Rijeka je uistinu studentski grad, a Kampus kao sjecište studenata zaista zaslužuje jednu suvremenu ambulantu. Ona će za studente značiti značajan iskorak u podizanju razine zdravstvene zaštite, no bit će dostupna i djelatnicima i građanima. Ovaj je čin nastavak izvrsne suradnje Sveučilišta i Županije'', zaključila je zamjenica Medarić, uz želju za što skorijim početkom rada ambulante.

Ravnatelj Mozetič zahvalio je Sveučilištu te dodao kako će, osim navedenima, ambulanta koristiti npr. Djelatnicima koji su na Kampusu na privremenom radu. ''Što skorije očekujemo odobrenje Ministarstva i planiramo da će ambulanta počete s radom u ožujku'', dodao je Mozetič.

Ravnatelj Studentskog centra Rijeka mr. Dinko Jurjević istaknuo je: ''Oko 700 studenata živi na Kampusu, a više tisuća svakodnevno ovdje boravi, tako da nema sumnje u potrebu za ovom ambulantom i njenim korištenjem''.

Otvaranje ove ambulante predstavlja primarno unaprjeđenje standarda života studenata na Kampusu, ali i bolju dostupnost zdravstvenih usluga djelatnicima Kampusa te otvaranje Kampusa građanima Rijeke, koji će također moći koristiti usluge ove buduće ambulante.

Otvaranje ambulante je jedna od aktivnosti profiliranja Kampusa  kao gradske četvrti koja živi. U tijeku sui  operativne radnje na otvaranju pješačke staze između KBC Rijeka – lokalitet Sušak s Kampusom (razina STEP-a) kako bi građani mogli koristiti sadržaje Kampusa i uključiti se u njegov život. Ova primopredaja ambulante je ujedno i najava budućih napora Sveučilišta da u Kampusu iznađe nove prostore i stvori preduvjete za otvaranje dodatnih zdravstvenih i srodnih sadržaja u suradnji sa PGŽ-om i zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač PGŽ.

Navedene aktivnosti ulaze u okvire urbanističkog i društvenog razvoja Kampusa, dio su treće misije Sveučilišta te aktivnosti u okvirima koncepta regionalnog razvoja kroz načela pametne specijalizacije, kao i uloge Kampusa kao jednog od 27 susjedstava u projektu EPK 2020. 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk