Započeo projekt SPEAR
Utorak, 15.01.2019.

utorak, 15. siječnja 2019.

Sveučilište u Rijeci je početkom siječnja 2019. godine započelo s provedbom projekta ''Podrška i provedba planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima'', akronim SPEAR (engl. Supporting and Implementing Plans for gender Equality in Academia and Research).


Konzorcij projekta vrijednog ukupno 3 milijuna eura čini 11 partnera iz devet europskih zemalja koje koordinira Sveučilište južne Danske i to: Sveučilište u Uppsali (Švedska), Tehničko sveučilište u Aachenu (Njemačka), neprofitna organizacija Europa Media Ltd. (Mađarska), Istraživački institut Joanneum Research (Austrija), Sveučilište Jugozapad ''Neofit Rilski'' (Bugarska), Sveučilište ''Paisii Hilendarski'' u Plovdivu (Bugarska), Sveučilište u Vilniusu (Litva), Sveučilište Vitolda Velikog (Litva), Novo Sveučilište u Lisabonu (Portugal) te Sveučilište u Rijeci (Hrvatska). Konzorciju je pridružena i savjetodavna skupina ključnih dionika za rodnu ravnopravnost.


Projekt traje četiri godine, a financiran je sredstvima programa Europske unije Obzor 2020., strateškog prioriteta ''Znanost s društvom i za društvo''.


Odgovor na nedostatak strukturne potpore

Unatoč brojnim inicijativama diljem Europske unije kojima je cilj poboljšati rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici, izazovi i dalje postoje, a posebno je uočeno kako se stručnjaci za rodnu ravnopravnost suočavaju s nedostatkom poticajnih struktura. Upravo s ciljem strukturne potpore, kroz projekt SPEAR pokrenut će se institucionalne promjene u devet europskih znanstveno-istraživačkih institucija i to putem implementacije planova za rodnu ravnopravnost (eng. Gender equality plans ili GEPs) i GEAR alata Europskog instituta za rodnu ravnopravnost.


Ciljevi, aktivnosti i očekivani učinci

Projektom će se uspostaviti zajednice učenja (eng. communities of learning, CoL) u kojima će se partneri putem platformi za učenje pratiti na projektu u njihovom identificiranju potreba za djelovanjem u svojim institucijama. Istodobno, SPEAR će uspostaviti i zajednice praksi (eng. communities of practice, CoP) kao platforme za razmjenu praktičnih iskustava i primjenu stečenih znanja tijekom implementacije planova za rodnu ravnopravnost na partnerskim institucijama. Uspostavom i međusobnim povezivanjem navedenih zajednica, ključnih za uspješnu i održivu provedbu Plana za rodnu ravnopravnost, SPEAR projekt će pružiti potrebnu strukturnu potporu za poboljšanje rodne ravnopravnosti na partnerskim institucijama, tijekom, ali i nakon provedbe projekta.


U provedbi projekta i ostvarenju njegovih ciljeva koristi će se upute za provedbu planova za rodnu ravnopravnost Europskog instituta za rodnu ravnopravnost, primjenjujući jedinstvenu metodologiju posvećenu kreativnim, otvorenim, primjerenim, postepenim, odgovornim, pametnim (SMART) i održivim promjenama (SPEAR-ov COMPASS). Sastavni dio projekta SPEAR je i poboljšana nepristrana shema evaluacije kojom se potiče povratna informacija i učenje sudionika tijekom projekta.

 

U sklopu projekta SPEAR nastojat će se potaknuti održivost u praksama rodne ravnopravnosti u akademskoj zajednici nizom mjera i ishoda, uključujući i veze s drugim srodnim EU projektima, izgradnjom mreže i zajednice unutar i izvan granica projekta te formuliranjem praktičnih preporuka politikama (eng. policy recommendations).


Očekivani učinci projekta uključuju:


  - povećan broj znanstveno-istraživačkih i visokoobrazovnih institucija koje provode  planove za rodnu ravnopravnost;

  - povećanu participacija žena u području istraživanja i inovacija te poboljšanje njihovih karijernih mogućnosti;

  - poboljšanu rodnu ravnotežu među donositeljima odluka u istraživačkim organizacijama;

  - ojačanu rodnu dimenziju u istraživačkim sadržajima.

 

Sudjelovanjem u navedenom projektu Sveučilište u Rijeci potvrđuje svoju stratešku opredijeljenost i dužnost odgovornog i socijalno osjetljivog javnog dionika, stvarajući poticajno okruženje protiv bilo kojih oblika neravnopravnosti u akademskoj zajednici.

 

Ovaj tekst odražava samo mišljenje autora; Izvršna agencija za istraživanje (REA) i Europska komisija nisu odgovorne za bilo kakvu uporabu informacija sadržanih u priopćenju.

Projekt SPEAR financiran je u sklopu Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije – Obzor 2020., H2020-SWAFS-2018-2020, broj ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 824544.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk