Obilježano 10 godina STEPRI-a
Srijeda, 19.12.2018.

srijeda, 19. prosinca 2018.


Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci danas, 19. prosinca 2018. održano je svečano obilježavanje 10 godina rada STEPRI – znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci. STEPRI najbolji je znanstveno-tehnologijski park u Hrvatskoj i jedna od 3 referentne točke u RH za suradnju znanstvene zajednice s gospodarstvom. 

Pozdravnim govorima prisutnima su se obratili:

g. Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan

prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

akademik Daniel Rukavina, raniji rektor Sveučilišta u Rijeci

g. Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke i

g. Boris Golog, direktor STEPRI znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci

 

Akademik Rukavina prisjetio se planova za osnivanje STEPRI-a za vrijeme njegova rektorskog mandata te zahvalio prof. dr. sc. Ivu Orliću, prvom direktoru STEPRI-a i prof. dr. sc. Zdravku Lencu na idejama i trudu uloženima u nastajanje ove sastavnice riječkog Sveučilišta. Napomenuo je akademik i kako je zgrada STEPRI-a jedina stara zgrada iz vremena dok je na mjestu današnjega Kampusa bila vojarna, jedina zgrada, uz palaču Akademije primijenjenih umjetnosti (koja je nekada služila kao komandan zgrada), koja je bila u dovoljno dobrome stanju da se obnovi, a ne sruši. Spomenuo je akademik i kako je tada Svjetska banka financirala start STEPRI-a s 1,3 milijuna eura nepovratnih sredstava te zaključio zahvalama Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na potpori.

Rektorica Prijić Samaržija čestitala je direktoru Golobu i djelatnicima STEP-a, uz želju da tako dobro kao u proteklih 10 godina, nastave raditi i dalje. ''Ponosni smo na naš STEP gdje god da odemo, jer niste poznati samo u Rijeci i hrvatskoj, nego i šire. Ideja inovacija i transfera tehnologija i znanja u društvo, u gospodarski sektor, vaša je ideja vodilja. Zahvaljujem pomoćniku rektorice prof. dr. sc. Damiru Zecu na sadašnjem angažmani te akademiku Rukavini i prof. dr. sc. Peri Lučinu, mojem prethodniku na funkciji rektora, koji su ogroman trud uložili i u ideju realizacije znanstveno-tehnologijskog parka 2 na Mlaki, za koji se iskreno nadam da će se uskoro stvoriti uvjeti za njegovo ostvarenje. Na početku mojega mandata velika delegacija njemačke pokrajine Hessen stigla je u posjet Sveučilištu upravo radi STEP-a, što pokazuje kako je ova institucija dobro i u međunarodnim okvirima prepoznata. Također, vaša intenzivna suradnja s Američkom ambasadom u Hrvatskoj je zavidna. U budućnosti očekujemo pozno od vas, jer ste nas na to i naučili'', zaključila je rektorica.

Zamjenik gradonačelnika Filipović pozdravio je u ime Grada Rijeke i mr. sc. Vojka Obersnela, gradonačelnika te istaknuo kako je STEPRI jedan od važnih nositelja razvoja Rijeke, kao i Sveučilište u cjelini.

Župan Komadina prisjetio se osnivanja STEP-a te konstatirao kako je ozbiljnom sveučilištu nužan kvalitetan znanstveno-tehnologijski park, mjesto gdje ''buja znanje i energija''. Dodao je je kako je PGŽ bio i ostat će partner STEPRI-a.

Direktor Golob prezentirao je rad STEPRI-a, rezimirajući posljednjih 10 godina. Naglasio je kako je osnivanje STEP-a bilo rezultat izvrsne suradnje Države, PGŽ-a, Grada Rijeke i Sveučilišta, a kasnije i Ministarstva poduzetništva i brojnih drugih partnerskih institucija. ''S jučerašnjim danom napunili smo 100 posto naših iznajmljivačkih kapaciteta. Danas imamo 14 zaposlenih, a počeli smo s 5, a to zahvaljujući brojnim projektima na koje apliciramo. U savjetovanju onih koji žele postati poduzetnici postali smo jedinstveni u regiji. Naši su rezultati konkretni i mjerljivi. Primjerice, na nedostatak developera odgovorili smo organizacijom intenzivnog tromjesečnog programa – edukacije za developere, do kraja te godine posao je od 20 polaznika programa pronašlo njih 16. Organizirali smo dosad preko 160 događanja sa 3614 sudionika te savjetovali 841 klijenta. Ukupno smo u projektima dobili 15, 5 milijuna eura. Danas su jedina šansa razvoja poslovne zajednice koje crpe iz znanosti i znanost koja radi za gospodarstvo'', zaključio je zavidnim brojkama Golob. 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk