Subotnje jutro uz fiziku
Srijeda, 19.12.2018.

srijeda, 19. prosinca 2019.


U subotu, 15. prosinca na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održano je drugo izdanje Programa popularizacije fizike kroz učenička laboratorijska istraživanja - Subotnje jutro uz fiziku. Program je dio istoimenog projekta Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, financiranog od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Subotnje jutro uz fiziku obuhvaća istraživački usmjerene laboratorijske vježbe vođene od strane domaćih znanstvenika i stručnjaka iz područja edukacijske fizike, koje pokrivaju širok spektar područja iz fizike: mehaniku, termodinamiku, elektromagnetizam, valnu optiku, modernu fiziku i astrofiziku. Ovakve laboratorijske vježbe podrazumijevaju aktivno uključivanje učenika u postupke predviđanja, mjerenja, organiziranja, opisivanja, objašnjavanja, zaključivanja, razmatranja mogućnosti primjene, prezentacije, te rasprave o eksperimentalnim rezultatima. Na taj način prevladava se tradicionalan nastavni pristup te se učenicima omogućava razvoj kritičkog mišljenja. Učitelji i nastavnici fizike stručno su se usavršavali za vođenje laboratorijskih vježbi u nastavi neposrednim uvidom u izvedbu spomenutih laboratorijskih vježbi, putem učeničkih refleksija o radu unutar projekta te putem rasprave sa znanstvenicima i stručnjacima iz edukacijske fizike. U realizaciji programa sudjelovali su znanstvenici Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, Odjela za fiziku Sveučilišta u Osijeku, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu te nastavnici iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci, koji su učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Istarske i Primorsko-goranske županije izveli laboratorijske vježbe.

Prije završne riječi voditelja programa izv. prof. dr.sc. Marina Karuze i dodjele svjedodžbi o sudjelovanju u Programu održano je znanstveno-popularno predavanje pod naslovom Neutrini – glasnici iz dalekog svemira, s ciljem upoznavanja sa suvremenim tehnologijama i opažanjima iz astronomije.


  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk