Osnivanje stalnog ureda AARC-a
Ponedjeljak, 17.12.2018.

ponedjeljak, 17. prosinca 2018.

Ovogodišnje predsjedanje rektorice Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije Rektorskom konferencijom Alpe-Adria, nakon 45 godina funkcioniranja udruženja na dobrovoljnoj bazi rezultiralo je profesionalizacijom rada i osnivanjem stalnog ureda sa sjedištem u Klagenfurtu.

Sveučilište u Rijeci preuzelo je koncem svibnja 2018. jednogodišnje predsjedanje Rektorskom konferencijom Alpe-Adria / (Alps-Adriatic Rectors' Conference) – AARC, a rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija je kao predsjedateljica ove međunarodne organizacije koju čini 40 europskih sveučilišta u svom planu strateških aktivnosti jasno istakla osnivanje Stalnog tajništva kao važnu pretpostavku za buduće funkcioniranje AARC-a. Posljednjih godina događaji na europskoj karti visokog obrazovanja i znanosti ističu internacionalizaciju sveučilišta kao uvjet njihovog dugoročnog opstanka i razvoja, riječko Sveučilište vrlo intenzivno radi na vlastitoj internacionalizaciji, a sada u njoj predvodi i cijelu ovu skupinu europskih sveučilišta. Aktualne europske politike razvoja u ovom trenutku temelje se na stvaranju mreža europskih sveučilišta koje će u skoroj budućnosti biti uvjet za financiranje iz EU-fondova i sudjelovanje u velikim razvojnim projektima.

Članovi Znanstvenog vijeća AARC-a, na sjednici održanoj u petak, 14. prosinca na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, vođenoj pod predsjedavanjem prorektora za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Alena Ružića i prorektorice za studije i studente prof. dr. sc. Sanje Barić, jednoglasno usvojili prijedlog odluke o profesionalizaciji rada AARC-a, udruženja koje je punih 45 godina djelovalo isključivo na dobrovoljnoj osnovi. Odluci je prethodilo stvaranje sustavnih uvjeta, među kojima je ključan bio pristanak većine članica AARC-a za uvođenje godišnjih članarina čime će se stvarati budžet za osnivanje i funkcioniranje tijela Stalnog tajništva (Permanent Secretariat) Ured sada osnovanog Stalnog tajništva AARC-a, rektorica Prijić Samaržija će svečano otvoriti u ožujku 2019. na Sveučilištu u Klagenfurtu kao mjestu njegovog trajnog sjedišta. Osnovna zadaća ureda bit će organizacijski i logistički, te na druge načine podupirati i koordinirati relevantne aktivnosti AARC-a.

Zadovoljstvo donesenom odlukom istakao je prof. dr. sc. Lászlo I. Komlósi, prorektor za međunarodnu suradnju Sveučilišta Széchenyi István iz Györa i pritom istakao da će radom Stalnog tajništva aktivnosti AARC-a postati konkurentnije na planu funkcioniranja institucija visokog obrazovanja, a sama udruga sveučilišta dobiti mogućnost aktivnijeg sudjelovanja u kreiranju razvojnih politika EU.

Rektorsku konferenciju Alpe-Adria čine sveučilišta iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Madžarske, Italije, Srbije i Slovenije. AARC je osnovan s ciljem promoviranja dijaloga i suradnje među sveučilištima regije Alpe-Adria u području visokog obrazovanja i znanosti, a ovi događaji predstavljaju povijesni iskorak u njegovom razvoju.

Na sjednici Znanstvenog vijeća AARC-a u Rijeci, jednoglasno je usvojena i inicijativa rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržija o podršci EU-programu otvorene znanosti prema kojem bi sve rezultate svojih istraživanja europska sveučilišta trebala učiniti javno dostupnim cijeloj EU znanstvenoj zajednici. Članovi Znanstvenog vijeća ovlastili su ovom prilikom rektoricu Prijić Samaržiju da o zaključku službeno izvijesti Europsku komisiju u ime svih sveučilišta AARC-a.

Na sjednici Znanstvenog vijeća AARC-a odlučeno je i da predsjedanje nakon Sveučilišta u Rijeci od svibnja 2019. preuzima Sveučilište u Trentu. Prezentiran je i program doktorske konferencije AARC-a koja će biti održana na Sveučilištu u Rijeci u rujnu iduće godine. Osim znanstvenih radova doktoranada iz područja biomedicine, zdravstva, prirodnih i interdisciplinarnih područja, na ovoj značajnoj znanstvenoj manifestaciji bit će predstavljen doktorski program članica AARC-a te organizirana rasprava o mogućnostima suradnje na području zajedničkih međunarodnih poslijediplomskih studija. 
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk