Elso Kuljanić - Život i znanost
Petak, 14.12.2018.

petak, 14. prosinca 2018.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci danas, 14. prosinca 2018. održano je predstavljanje monografije o ranijem rektoru ''Elso Kuljanić – Život i znanost'', koju je, u sklopu obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta i 385 godina visokoga obrazovanja u Rijeci, izdalo Sveučilište u Rijeci.

Akademik Elso Kuljanić je professor emeritus Sveučilišta u Rijeci, a obnašao je dužnost rektora Sveučilišta u Rijeci u razdoblju od 1991. do 1993. godine. Predavao je na Tehničkom fakultetu u Rijeci i počasni je član njegovog Zavoda za industrijsko inženjerstvo i menadžment. Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te redoviti član Međunarodne akademije za proizvodno strojarstvo. Ova monografija, uz opis profesorova života i stvaranja, donosi i pjesnički izražaj, kao i značajan doprinos zavičajnoj literaturi Cresa - njegova rodnog kraja.

Izdavač monografije je Sveučilište u Rijeci, a njeno izdavanje financijski su poduprli: Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci.


Prisutnima su se obratili
:

·         akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

O akademiku Kuljaniću

·         prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

O knjizi - Riječ izdavača

·         prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić                                                                    

O pjesmama u knjizi

·         akademik Elso Kuljanić

Osvrt


U glazbenom programu sudjelovali su: Karin Kuljanić, maestro Francesco Squarcia i Aleksandar Valenčić, koji su i otvorili ovu svečanost izvedbom pjesme ''Prošli maj'', koju je Elso Kuljanić napisao još u učeničkim danima.


Akademik Kusić kazao je kako je ova knjiga važna jer nas uči vrijednostima kojima se kroz život rukovodio akademik Kuljanić, a to su rad i ustrajnost. Spomenuo je akademik Kusić i kako je akademik Kuljanić po struci prvotno tokar i kako je ''jedini radnik koji je postao akademik''. ''Elso Kuljanić posvetio je svoj život proizvodnom strojarstvu i rijedak je primjer neposredne povezanosti znanosti s industrijom. ''Elso Kuljanić u jednoj je osobi tokar, strojar, tehničar, inženjer, magistar i doktor znanosti, profesor, nastavnik, znanstvenik, dekan, rektor, akademik, pjesnik… Surađivao je s mnogim institucijama i radio u Americi, ali je odlučio ostati i stvarati u rodnom kraju. Njegova nastavnička aktivnost, po njegovim vlastitim riječima, predstavlja njegovo najveće dostignuće, odnosno prijenos znanja i iskustva drugima. Tehnički način razmišljanja, način razmišljanja o upotrebljivosti svega, kakav njeguje akademik Kuljanić, danas je nažalost zapostavljen. Njegov uvijek inženjerski, tehnički pristup obogaćen je u ovog knjizi, toplim, emotivnim opisima njegove obitelji. Poruka koju nam šalje Elso Kuljanić i koju možemo iščitati iz ove monografije jest da da treba uporno i mnogo raditi, ali i voljeti svoj posao, a on nam svojim primjerom pokazuje kako to zaista i jest moguće.

Rektorica Prijić Samaržija rekla je: ''O izuzetnoj akademikovoj osobnosti u ovoj knjizi ne saznajemo samo iz tehničkih fakata, već i iz intime pjesama. Predgovor kakav je akademik Janez Peklenik iz Slovenije napisao akademiku Kuljaniću u ovom izdanju, svi bismo mogli poželjeti. U njegovom velikom radno iskustvu i opusu, najveću su ulogu uvijek imali studenti i nesebično dijeljenje iskustva drugima. 'Zadovoljstvo u poslu i radu, strast za onime čime se bavite i intrinzična motivacija' - to je poruka ove knjige. Pokušat ćemo prenositi tu ideju da takav stav nije utopija.

Uslijedila je izvedba popularne pjesme ''Zami me sobun sakamo'' Mirjane Bobuš.

Prof. Jurdana Šepić izrecitirala je akademikove 3 pjesme na creskoj čakavici ''Moja mat'', ''Tričiklo'' i ''Zvezda Tramuntana'' te kazala: ''Imam priliku govoriti o jeziku srca (a to je ono što se popije s majčinim mlijekom). Zaista ima frojdovskog, ali i žerveovskog u pjesmama koje su dodatna vrijednost ove knjige. Taj umjetnički dio vrlo je intiman i pokazuje čvrste korijene onoga tko točno zna gdje je i tko je pa onda zna i kamo ide. Gotovo da ne postoji biljka na Cresu koju profesor nije opisao, a taj susret čovjeka i prirode, na sebi svojstven tehnički, upotrebni način opisuje Kuljanić pa nerijetko navodi primjene tih istih biljaka u kulinarstvu.''

Kao posljednji govornik svoj je osvrt iznio akademik Kuljanić: ''Tiskanjem ove knjige ukazana mi je velika čast. Ratni uvjet u kojima sam bio rektor, na ovaj su način otrgnuti od zaborava. Zahvaljujem rektorici Prijić Samaržji, zatim Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci i Tehničkom fakultetu Rijeci na financijskoj potpori i podupiranju ovog izdanja. Bilo mi je zadovoljstvo raditi s izvršnom urednicom izdanja gđom Elvirom Marinković Škomrlj. Zahvaljujem i grafičkoj urednici gđi Anamariji Reljac, prevoditeljici prof. dr. sc Maji Brali, lektorici dr. sc. Mihaeli Matešić, fotografu Damiru Škomrlju, kao i Tiskari ''Sušak''. Veliko hvala i cijeloj mojoj obitelji, a posebno supruzi te svima onima koji su nečime doprinijeli stvaranju ove knjige. Kroz moj nastavnički rad, studenti su me uvijek stimulirali svojim pitanjima, a posebno me razveselila činjenica što mi je jedan moj student, kojeg sam slučajno sreo nakon mnogo godina, rekao kako se sjeća moje izreke i poruke s prvog predavanja, a ona glasi: 'Nije umijeće izraditi neki proizvod; umijeće je izraditi ga dovoljno jeftino, a kvalitetno. Želim također zahvaliti ranijim rektorima Sveučilišta akademiku Danielu Rukavini i prof. dr. sc. Peri Lučinu, što su moju ideju da se izgradi sveučilišni Kampus, pretvili u stvarnost! Svakoj je zemlji važna industrijska proizvodnja, a važni su joj i kvalitetni obrazovni kadrovi. Nije dovoljno samo prenijeti znanje; treba imati strast za poučavanjem i smatram najvrjednijim u svojem radu što sam studentima prenosio znanja.

Po završetku svečanosti, rektorica je pročitala pismo gradonačelnika Rijeke mr. sc. Vojka Obersnela, u kojem se g. gradonačelnik ispričava na nemogućnosti dolaska te čestita akademiku.

Svečanost je završena izvedbom temperamentnog ''Čardaša'' skladatelja Vittorija Montija. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk