Dan osoba s invaliditetom
Utorak, 11.12.2018.

utorak, 11. prosinca 2018.

Kao i svakog prosinca, već šestu godinu zaredom, na Sveučilištu u Rijeci obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom u organizaciji Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci i Ureda za potporu studentima s invaliditetom Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.

Prisutnima su se obratile: prof. dr. sc. Sanje Barić, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra, dekanica Filozofskog fakulteta i prof. dr. sc. Ivanka Živčić Bećirević, voditeljica Sveučilišnog savjetovališnog centra.

Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potječe iz 1956. godine i ima za cilj postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici. Sam dan 3. prosinac dan je međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedinjenih naroda od 1998. godine, a na Sveučilištu je obilježen 6. prosinca.

Otvorena je izložba ''Crvena ruža Jadrana - Moruzgva, actinija equini'' Dinka Svobode, kazališnog i opernog redatelja i slikara. Flora i fauna Jadrana osnovne su teme gotovo cjelokupnog slikarskog opusa Dinka Svobode. U ovom najnovijem ciklusu izloženom u siječnju 2018. godine u Galeriji Juraj Klović u Rijeci Svoboda nastavlja svoju preokupaciju i osebujan način prikaza podmorja - obradom moruzgve ili kako je sam naziva, crvene ruže Jadrana. U svojoj 94. godini kao slabovidan umjetnik izražava se tehnikom kolaža zbog bolje kontrole oblika i materijala. Osnovni slikarski doživljaj pojednostavljuje te ga svodi na odnose forme i kontrasta boja komponiranih oblika. Moruzgva je igra, krug koji se ponavlja, naglasak u boji, on upozorava, nekad uklopljen, a ponekad iznenađujući i izgubljen u situaciji života ili površini papira na kojem ga je umjetnik replicirao. Sam okvir rada također je u obliku kruga, dominantne forme prisutne u elementima koji vibriraju i suprotstavljaju se međusobno. Cjelovite ili rastvorene dinamične kružnice čine cjelinu odnosa i boja morskog svijeta. Čak 300 radova manjeg formata Svoboda je donirao Udruzi slijepih Primorsko-goranske županije, ali i drugim organizacijama i ustanovama, među kojima je i Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci. Dinko Svoboda (r. 1924. u Rijeci) započeo je svoju karijeru u kazalištu da bi kasnije postao uspješan operni redatelj. Već više od šezdeset godina se ozbiljnije bavi slikarstvom te i ono postaje njegovo zanimanje. Redoviti je i najstariji član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, a sudjelovao je na više od 100 samostalnih te više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Predstavljen je i rad Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra i Ureda za potporu studentima s invaliditetom Studentskog zbora u ak. god. 2017./18.

Dodijeljene su i nagrade najuspješnijim studentima s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci za akademsku godinu 2017./18.:

Tinu Vodanoviću, studentu 2. godine diplomskog sveučilišnog studija Kulturologija Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za ostvaren zapažen akademski uspjeh na diplomskom studiju i studenti aktivizam

Mladenu Bošnjaku, studentu 1. godine dvopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija Povijest - Filozofija Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za ostvaren zapažen akademski uspjeh na preddiplomskom studijuOdržano je i gostujuće predavanje ''Inkluzivni dizajn''. Inkluzija znači uključivanje, što znači da bi doslovan prijevod inkluzivnog dizajna bio „dizajn koji uključuje. Priča o inkluzivnom dizajnu započela je početkom 90-tih godina. Roger Coleman, britanski dizajner, istraživač i predavač na Royal College of Art u Londonu pokrenuo je inicijativu kojom su ostvareni prvi projekti koji su korisnike različitih sposobnosti i životnih stilova uključili kao ravnopravne suradnike.

Sudjelovale su:

doc. mr. sc. Iva Mrak, Katedra za arhitekturu i urbanizam, Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

 

Doc. dr. sc. Iva Mrak diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Università IUAV di Venezia u Veneciji 2005. godine s temom muzeografskog projektiranja kod Prof. Arrigo Rudi. Godine 2011. doktorirala je na doktorskom studiju „Ekonomika i tehnike konzervacije arhitektonske i prostorne baštine“ na Sveučilištu Nova Gorica (na temu održivog razvoja i valorizacije kulturne baštine, mentor: prof. Giovanni Campeol). Godine 2014., dodijeljena joj je Međunarodna nagrada za najbolji doktorski znanstveni rad na temu “Inovativni instrumenti i metode za promicanje izdržljivog, kreativnog i održivog grada“ Sveučilišta u Napulju Federico II (Università degli studi di Napoli Federico II) zbog čega je, iste godine, primila i Zahvalnicu rektora Sveučilišta u Rijeci za ostvarena postignuća u 2014. godini koja su pridonijela promicanju i napretku Sveučilišta u Rijeci. Od 2005. do 2006. radila je u Uredu Studio Remik u Rijeci na poslovima projektiranja, od 2007. do 2012. u poduzeću Geoprojekt d.d. Opatija na poslovima projektiranja i planiranja. Od 2012. godine radi na Građevinskom fakultetu u Rijeci prvo kao asistentica, a zatim kao nositeljica čak 6 različitih kolegija. Članica je Društva arhitekata Rijeka, a područja interesa su joj urbanizam, kulturna baština i inkluzivni dizajn.


doc. mr. sc. Sanja Bencetić, Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Doc. mr. sc. Sanja Bencetić diplomirala je industrijski dizajn 1994. godine na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon diplome djeluje kao samostalni dizajner u području namještaja i malih interijera. Od 2000. godine predaje na istom Studiju dizajna, u početku kao asistent, a danas kao docent na kolegiju Industrijski dizajn i nositelj kolegija Inkluzivni dizajn. Također predaje kolegij Industrijski dizajn na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Titulu magistra znanosti stekla je 2008. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Glavno područje njezina interesa je inkluzivni dizajn, u kojem se bavi dizajnom (Taktilna slikovnica Dar, autorice Pećirko, Matković i Bencetić, druga nagrada na međunarodnom natječaju Typhlo&Tactus 2011), sudjeluje i vodi međunarodne radionice (All Inclusive Sarajevo 2009, Extra/Ordinary Design Zagreb 2011), predaje i mentorira studentske projekte, te objavljuje i sudjeluje na međunarodnim konferencijama (Include 2009, Include 2011).

 

Margareta Cindrić, bacc. ing. aedif., donedavno studentica Građevinskog fakulteta u Rijeci koja je za završni rad na preddiplomskom stručnom studiju Građevinarstva provela istraživanje ''Univerzalni dizajn u arhitekturi za prostore društvene namjene''

i sudionici istraživanja ''Univerzalni dizajn u arhitekturi za prostore društvene namjene''.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk