65 godina Politehnike
Ponedjeljak, 10.12.2018.

ponedjeljak, 10. prosinca 2018.

Studij ''Politehnika'' Sveučilišta u Rijeci proslavio je u petak, 7. prosinca 2018. 65. obljetnicu politehničkoga obrazovanja u Rijeci. Skup je otvorio doc. dr. sc. Damir Purković, u ime uprave Sveučilišta obratila se prorektorica prof. dr. sc. Senka Maćešić, a govor je održala i izv. prof. Lidija Runko Luttenberger.

Prorektorica za informatizaciju i organizaciju Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić  između ostalog je naglasila da u današnje dinamično vrijeme treba obrazovati ljude i za poslove koji su tek u nastajanju. Eugen Ban se obratio u ime Agencije za odgoj i obrazovanje, Đordano Bucci u ime Zajednice tehničke kulture Rijeka, Ana Majić u ime Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture, Željko Medved u ime Hrvatske zajednice tehničke kulture te mr. sc. Luka Majetić kao dugogodišnji voditelj studija i predsjednik udruge APOLD. Svi su naglašavali važnost naših studija i visoku razinu suradnje studija s institucijama iz kojih dolaze. Skupu se također toplim riječima obratio professor emeritus Mladen Franz sa Sveučilišta u Zagrebu.

Potom je izv. prof. dr. sc. Lidija Runko Luttenberger govorila o društvenom i gospodarskog značaju studija politehnike: ''Ovaj studij odgaja inženjere koji stječu široko obrazovanje o različitim granama tehnike, čime se osposobljavaju za kvalitetno razumijevanje složenih tehničkih sustava i njihovog utjecaja na okoliš: oni uče projektni menadžment i poduzetništvo, razvijaju znanja iz informatike i metodike nastave, uče vještine i holističkog pristupa. Zapošljivost naših studenata, kako prvostupnika inženjera tako i magistara edukacije politehnike i informatike je visoka, a poslodavci, kako škole tako i poduzeća, iskazuju zadovoljstvo kadrom kojega obrazujemo. Studij ispunjava još jedan važan cilj sadržan u strategiji Sveučilišta u Rijeci, a to je kruženje nastavnog kadra. Također, širimo suradnju s nizom institucija – tvrtke, druga sveučilišta u zemlji i inozemstvu, instituti, agencije, škole, strukovne udruge... Imamo sve više STEM stipendista; ove godine čak 4 nova korisnika STEM stipendije koju odobrava Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Uskoro će biti osnovan i naš naš Alumni klub pa pozivam sve naše bivše studente koji su studij pohađali na različitim institucijama u proteklih 65 godina da nam se priključe. U posljednjih smo par godina napravili smo mnoge značajne pomake; dobili smo mlade perspektivne docente, dobili kvalitetan prostor za praktikum, formalizirali dosadašnje i nove suradnje u zemlji i inozemstvu i upravo zato trebamo aktivirati izvanredni diplomski studij na tragu usavršavanja još većeg broja stručnjaka u nastavi; pokrenuli smo znanstveni časopis; otvaramo nove niše u znanosti; natječemo se za različite projekte'', zaključila je Runko Luttenberger.

U nastavku svečanosti doc. dr. sc. Marko Maliković je predstavio novi broj časopisa Politehnika.

U drugome dijelu skupa održana je Tribina o temi ''Kakvo tehničko obrazovanje trebamo?'' na kojoj su u živoj i konstruktivnoj raspravi kako znanstvenici tako i iskusni nastavnici koji rade u školama otvorili mnoga pitanja i predložili rješenja za unaprjeđenje sustava tehničkog obrazovanja koji dalekosežno utječe na interes učenika za to područje, za studije na tehničkim fakultetima i konačno na dobrobit društva u cjelini.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk