Počela gradnja Mini-kampusa u Iki
Petak, 07.12.2018.

petak, 7. prosinca 2018.

Na Fakultetu za menadžment u turizmu u Iki položen je ''kamen temeljac'' za aneks zgrade Fakulteta, projekt nazvan ''Mini-kampus'', u kojem će se nalaziti nova knjižnica i čitaonica, kao i nekoliko dvorana. Projekt vrijedan 14,8 milijuna kuna financiralo je Ministarstvo znanosti, Sveučilište u Rijeci i sam Fakultet.


U ''staroj'' je zgradi Fakulteta održano predstavljanje projekta, a u protokolu su sudjelovali:

·         prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja

·         g. Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan

·         g. Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije

·         prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

·         prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

 

Dekanica Smolčić Jurdana predstavila je projekt: '' Aneks zgrade Fakulteta bruto površine 1.250 m² gradi se neposredno iza postojeće zgrade Fakulteta s kojom će biti povezan. Aneks je u potpunosti namijenjen studentima: u prizemlju će biti knjižnica i čitaonica, a na višim etažama dvorane za nastavu. Na prvom katu nalaziti će se dvorane kapaciteta 170 i 45 sjedećih mjesta i manja sala za sastanke. Drugi kat imat će dvije dvorane kapaciteta 75 mjesta i jednu dvoranu kapaciteta 60 mjesta.

Početku realizacije projekta izgradnje ''Mini-kampusa'' u Iki prethodile su brojne pripremne aktivnosti u koje se ubrajaju rješavanje imovinsko pravnih odnosa, izgradnja nove pristupne ceste (ujedno i pristupnog puta obalnom pojasu lučice – javne luke Ika), izrada projekte dokumentacije i dobivanje svih potrebnih suglasnosti, kako od Senata Sveučilišta u Rijeci, tako i Vlade RH, za preuzimanje financijskih obveza na teret državnog proračuna.  

Radove ugovorene vrijednosti u iznosu od 14,8 milijuna kuna (s PDV-om), započete u prvim danima prošloga mjeseca, izvodi građevinska tvrtka GP Krk u predviđenom trajanju od 12 mjeseci. Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancira projekt iznosom od 7 milijuna kuna, Sveučilište u Rijeci iznosom od 2,2 milijuna kuna, dok je preostali iznos osiguran od strane Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Izgradnjom novoga aneksa rješava se problem neadekvatnih prostornih uvjeta u kojima fakultet trenutno djeluje i otvara mogućnost realizacije cjelovitog kompleksa na lokaciji Ika. Nakon završetka gradnje aneksa planira se adaptacija postojeće zgrade fakulteta i u završnoj fazi izgradnja i opremanje nove zgrade ugostiteljsko-turističke namjene u funkciji obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu.

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu institucija je s tradicijom dugom više od  50 godina, na kojoj je diplomu steklo više od 15.000 studenata koji danas svojim znanjima aktivno doprinose razvoju hrvatskog turizma. Studenti Fakulteta dolaze iz područja cijele Hrvatske, a 70% studenata dolazi izvan PGŽ-a). Fakultet je razvio cijelu vertikalu visokog obrazovanja za turizam, ugostiteljstvo i održivi razvoj, od preddiplomskih do doktorskih studija, a paralelno prateći potrebe tržišta rada akreditira programe cjeloživotnog obrazovanja od značaja za rast kompetencija polaznika''.

''Ovo je prvi korak u izgradnji tzv. ''Mini-kampusa'' u Iki. Zahvaljujem svih prijašnjim upravama koje su doprinijele ovom projektu, ali posebno sadašnjoj upravi, koja je uspjela realizirati početka gradnje, kao i Ministarstvu na potpori. Uvijek ćete od Sveučilišta za dobre projekte imati potporu. Vidim ovaj aneks kao predivan prostor, tik uz more, kao idealan za organizaciju ljetnih škola Sveučilišta, kao i za međunarodne susrete i konferencije. Primorsko-goranska županija, kao i grad Opatija zaista nas prate u našim nastojanjima. Infrastruktura koju danas počinjemo graditi vrlo je važna, ali još važniji su ljudi, a držim da će novi prostori biti poticaj za njihov razvoj i učenje. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu zaista je centralna institucija za proučavanje turizma u nas'', kazala je rektorica Prijić Samaržija te dodala, obrativši se okupljenim studentima: ''Dragi studenti, ovo je za vas!''.

''U Opatiji je rođen turizam na ovim prostorima i lokacija turističkoga Fakulteta ne može biti prirodnija. Drago nam je da je Fakultet odlučio ostati u Iki, na području Opatije, na ovoj vašoj i našoj iznimnoj lokaciji. Grad Opatija prepoznao je značaj i važnost ove institucije i ulažemo koliko god možemo da on što bolje funkcionira. Uredili smo npr. plažu ispod fakulteta, izgradili prilaznu cestu… Da je suradnja s lokalnom zajednicom iznimno važna dokazuju i naši brojni zajednički projekti. FMTU je tako izradio strategiju Grada Opatije, apliciramo zajednički n EU fondove, ali i prepoznali smo značaj dalekoistočnog tržišta pa tako provodimo program učenja kineskog jezika na Fakultetu, čiju provedbu financija Grad Opatija, a koji je za polaznike potpuno besplatan'', istaknuo je gradonačelnik Dujmić.

''Turizam je, kako na državnoj razini, tako i u našoj županiji iznimno bitna gospodarska grana bez koje ne možemo ni zamisliti kako bismo funkcionirali. Uvijek dobra suradnja s Rektoratom Sveučilišta u Rijeci urodila je mnogim zajedničkim projektima, a i naša Srednja ugostiteljska škola u Opatiji postala je centrom izvrsnosti. Drago mi je i da naše ''domaće snage'' - poduzeće GP Krk izvodi ove radove, kao firma s dokazanom kvalitetom'', rekao je župan Komadina.

''Ponosni smo da je u Hrvatskoj razvijen turizam, ali i da postoje institucije koje o tome brinu i bave se turizmom kako fenomenom na stručnoj i znanstvenoj razini. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci institucija je koja u tome prednjači. Veselim se što ćete dobiti adekvatnije prostore, s obzirom na to koliko studenata imate. Lokacija je divna i vidim ovaj Fakultet kao učilište na otvorenom. Nadam se da će ovaj novi prostor biti poticaj studentima da se osjećaju bolje na Fakultetu, da izrastu u dobre radnike, da se stalno obrazuju i razvijaju svoje kompetencije, vodeći se vašim motom – uvijek više'', zaključila je predstavljanje ministrica Divjak.

Nakon predstavljanja projekta i pozdravih govora, pročitan je tekst povelje. Uslijedila je ceremonija polaganja ''kamena temeljca'' na terenu pored zgrade. Rektorica Prijić Samaržija predala će ministrici Divjak povelju te je povelja u metalnoj kapsuli položena u temelje budućeg aneksa zgrade. Uz asistenciju djelatnika GP Krka, simbolički su bačene prve lopate betona te je ovime službeno otpočela izgradnja aneksa, koji bi trebao biti dovršen unutar godine dana. 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk