50 godina izložbe ''Glagoljica''
Četvrtak, 06.12.2018.

 četvrtak, 6. prosinca 2018.

U Sveučilišnoj knjižnici Rijeka prigodnom je svečanošću, koja je održana 5. prosinca, obilježen zlatni jubilej kulturno-povijesne izložbe ''Glagoljica'' - 50. godišnjicu od njezina otvorenja 30. prosinca 1968. godine.

Ova jedinstvena i značajna izložba, koju Sveučilišna knjižnica čuva u svom prostoru, prati kronološki tijek razvoja pisma glagoljice i nastanka glagoljskih spomenika (kameni, rukopisni, tiskani spomenici i freske), koji svjedoče o njegovom povijesnom kontinuitetu na području Istre i sjevernoga Jadrana, kolijevke hrvatske pismenosti, na kojemu je pismenost prisutna gotovo tisuću godina - od ćirilometodske misionarske akcije u IX. stoljeću, do posljednjega svjedočanstva o upotrebi glagoljskog pisma u XIX. stoljeću.

U obilježavanju ove značajne obljetnice Sveučilišna knjižnica naglasak želi staviti na autore izložbe: prvenstveno akademika Branka Fučića, a zatim Vandu Ekl i Igora Emilija te na značaj otvorenja  izložbe u povijesnom kontekstu -- povodom 25. godišnjice priključenja Istre, Rijeke i kvarnerskih otoka matici domovini, kojom prigodom je izložba i bila otvorena.

Svečanost je održana u sklopu obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci i 385. obljetnice visokoga obrazovanja u Rijeci.

 

 

Novi list je objavio posebni prilog posvećen ovom značajnom jubileju.


 

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk