50 godina izložbe ''Glagoljica''
Petak, 30.11.2018.

petak, 30. studenog 2018.

Sveučilišna knjižnica Rijeka prigodnom će svečanošću, koja će biti održana u srijedu, 5. prosinca 2018. u 12 sati, obilježiti zlatni jubilej kulturno-povijesne izložbe ''Glagoljica'' - 50. godišnjicu od njezina otvorenja 30. prosinca 1968. godine.

Ova jedinstvena i značajna izložba, koju Sveučilišna knjižnica čuva u svom prostoru, prati kronološki tijek razvoja pisma glagoljice i nastanka glagoljskih spomenika (kameni, rukopisni, tiskani spomenici i freske), koji svjedoče o njegovom povijesnom kontinuitetu na području Istre i sjevernoga Jadrana, kolijevke hrvatske pismenosti, na kojemu je pismenost prisutna gotovo tisuću godina - od ćirilometodske misionarske akcije u IX. stoljeću, do posljednjega svjedočanstva o upotrebi glagoljskog pisma u XIX. stoljeću.

U obilježavanju ove značajne obljetnice Sveučilišna knjižnica naglasak želi staviti na autore izložbe: prvenstveno akademika Branka Fučića, a zatim Vandu Ekl i Igora Emilija te na značaj otvorenja  izložbe u povijesnom kontekstu -- povodom 25. godišnjice priključenja Istre, Rijeke i kvarnerskih otoka matici domovini, kojom prigodom je izložba i bila otvorena.

Svečanost se održava u sklopu u sklopu obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci i 385. obljetnice visokoga obrazovanja u Rijeci.

 

PROGRAM


Predavanja o autorima izložbe Glagoljica:

prof. dr. sc. Marina Vicelja Matijašić – Akademik Branko Fučić

-mr. sc. Daina Glavočić –  Vanda Ekl

-mr. sc. Ervin Dubrović –  Igor Emili

-mr. sc. Orietta Lubiana - Branko Fučić i izložba Glagoljica u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci

 

Predstavljanje  portala  glagoljica.hr

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavit će tematski portal projekta Hrvatska glagoljica: digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke nazvan glagoljica.hr, i na njemu zastupljeno riječko glagoljaštvo.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica pokrenula je ovaj projekt u suradnji s hrvatskim znanstvenicima i baštinskim ustanovama, kako bi potaknula digitalizaciju glagoljskih knjiga i rukopisa iz hrvatskih i inozemnih ustanova te ih dala na uvid istraživačima, studentima, učenicima i široj javnosti.

Izložba fotografija Akademik iz kontejnera – Ki je Branko Fučić?

Izložit će se dvadeset i dvije crno-bijele fotografije na platnu velikog formata s pedesetak motiva iz života Branka Fučića, dosad nepoznate javnosti. Autor izložbe je majstor fotografije i filma Petar Trinajstić, dugogodišnji prijatelj i suradnik akademika Branka Fučića. U sklopu otvorenja izložbe bit će prikazano i nekoliko video-isječaka iz života akademika Fučića, koje je autor Petar Trinajstić snimio tijekom njihova zajedničkoga rada.


POZIVNICA


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk