20 godina Savjetovališta
Srijeda, 28.11.2018.

srijeda, 28. studenog 2018.

Pod naslovom ''Gdje smo nakon 20 godina?'' na Filozofskom je fakultetu naKampusu Sveučilišta u Rijeci održano obilježavanje 20 godina djelovanja Psihološkog savjetovališta Sveučilišnog savjetovališnog centra. Voditeljica prof dr. sc. Ivanka Živčić Bećirević predstavila je rad Savjetovališta.

Pozdravne govore održali su:

izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra, dekanica Filozofskoga fakulteta u Rijeci

prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

Dragica Marač, mag. psych., pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a

mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke

''Nekako mi se čini da ste 'naši', jer ste dugi niz godina djelovali pri Filozofskom fakultetu. Kao dugogodišnja prodekanica brojne sam studente upućivala k vama i zaista ste brojnima pomogli. Iskreno vam čestitam jer radite i oduvijek ste radile za struku, a ne za slavu'', kazala je dekanica Srdoč Konestra.

''U 20 godina vašeg postojanja prolazili ste brojne izazove, kako prostorne, tako i financijske, ali nikada sadržajne, jer je vaš entuzijazam nosio ovo Savjetovalište. Želimo da se naši studenti osjećaju sigurno i da mogu, ukoliko ima to zatreba, na sveučilištu dobiti pomoć i podršku. Nemam riječi zahvale da vam dostatno zahvalim na vašem predanom radu, na vašoj stručnosti i profesionalnosti, na vašem entuzijazmu. Obveza nam je i dužnost da vasi dalje podupiremo Vi ste zaista naša uzdanica'', istaknula je rektorica Prijić Samaržija.

''Mene kao psihologinju po struci zaista iznimno raduje vaš rad, jer to je primijenjena psihologija, psihologija na djelu. Studentski period, posebno početak studiranja za mnoge je mlade iznimno stresan period, period u kojem se potencijalno događaju mnoge krize i zato je je vaša uloga vrlo važna da im pomognete prebroditi takve situacije'' rekla je pročelnica Marač.

''Sudjelovao sam prije 20 godina u osnivanju ovoga Savjetovališta, a danas je zadaća SSC-a puno šira od samog psihološkog savjetovanja i pomoći studentima. Postojanje ovakvoga Centra dokazuje promišljanje i otvorenost Sveučilišta u Rijeci, jer ono u svojoj biti postoji radi studenata. Primarna je dakako edukacija, ali studenti se sve više suočavaju s brojnim životnim problemima i tada im je podrška zaista bitna. Ovo je Sveučilište nezaobilazno u razvoju grada Rijeke i dobre projekte poput SSC-a i dalje ćemo podržavati'', zaključio je gradonačelnik Obersnel.

Voditeljica Psihološkog savjetovališta prof. dr. sc. Ivanka Živčić Bećirević predstavila je dvadesetogodišnji rad Savjetovališta s naglaskom na aktivnosti koje se trenutno provode i rezultate evaluacije provedenih psiholoških tretmana i psihoedukativnih aktivnosti.

Nakon pauze održan je okrugli stol o temi ''Što (ne) znamo o psihološkoj prilagodbi studenata riječkog Sveučilišta?'', na kojem su sudjelovali:

prof. dr. sc. Ivanka Živčić Bećirević, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta

izv. prof. dr. sc. Sanja Smojver Ažić, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta

doc. dr. sc. Tamara Martinac Dorčić, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta

doc. dr. sc. Jasminka Juretić, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta

Ines Jakovčić, univ. spec. psych., SSC - Psihološko savjetovalište

Gorana Birovljević, univ. spec. psych., SSC - Psihološko savjetovalište

Djelatnice Psihološkog savjetovališta i suradnice s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci izložile su rezultate istraživanja provedenih sa studentima riječkog Sveučilišta. Govorilo se o prilagodbi na studij, psihološkim problemima te akademskom funkcioniranju studenata.

Psihološko savjetovalište SSC-a započelo je s radom 1998. godine pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a od 2010. godine djeluje pri Sveučilištu u Rijeci. Centar se s godinama razvijao, pa tako u sklopu SSC-a danas djeluju, uz spomenuto Psihološko savjetovalište, Ured za studente s invaliditetom i Ured za karijere. U savjetovalištu se provode individualni i grupni psihološki tretmani, u koje je dosad bilo uključeno 2045 korisnika sa svih studija riječkog Sveučilišta, pri čemu broj korisnika svake godine raste. Provedeno je 15 595 sati savjetovanja, uglavnom po principima kognitivno-bihevioralne terapije. Studenti se najčešće javljaju zbog problema vezanih uz studiranje (neuspjeh na studiju, nedostatak motivacije, problem s učenjem i polaganjem ispita, organizacija vremena…), a nakon toga su po učestalosti anksiozna stanja (strahovi, panike), depresivost i interpersonalni problemi. Od samog početka rada do danas održavaju se grupni tretmani za pomoć studentima s problemima u učenju i polaganju ispita,a  posljednje 3 godine provode se i grupni tretmani socijalno-anksioznih studenata i studenata koji doživljavaju strah od javnog nastupa. Provjerom učinkovitosti tretmana, pokazuje se da čak 92% korisnika uključenih u individualno savjetovanje doživljava značajno poboljšanje u funkcioniranju, a grupni tretmani se također pokazuju vrlo učinkovitima. U savjetovalištu se provode i psihoedukativne radionice i predavanja na teme zanimljive studentima, kao što su organizacija vremena, asertivnost, koncentracija itd. Brojni psihoedukativni materijali i materijali za samopomoć dostupni su na službenoj internetskoj stranici i u obliku letaka i brošura koje se distribuiraju po fakultetima i odjelima. Psihološko savjetovalište bilo je uključeno u nekoliko međunarodnih projekata, a provedeni su i  neki nacionalni projekti u suradnji s udrugama, Gradom Rijeka i sl. Zajedno s Odsjekom za psihologiju pokrenuli su Rijeku psihologije, a u svom radu surađuju i sa drugim institucijama i udrugama. Rad Psihološkog savjetovališta financira Sveučilište u Rijeci, a kontinuirano se uključuje i Grad Rijeka sufinancirajući neke aktivnosti.

U Psihološkom je savjetovalištu izrađen sustav ranog prepoznavanja studenata rizičnih za razvoj psiholoških problema, čime je Savjetovalište pokazalo kako prati svjetske trendove i smjernice. Studentima su na mrežnim stranicama Savjetovališta i svih sastavnica Sveučilišta dostupni upitnici prilagodbe na studij i svakodnevnog funkcioniranja. Nakon ispunjavanja studenti dobiju povratnu informaciju s preporukama kako se nositi s problemima koji su prepoznati.

  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk