Predstavljena knjiga
Srijeda, 14.11.2018.

 
srijeda, 14. studenog 2018.

U Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci danas, 14. studenog 2018. održana je promocija knjige Admissibility and Hyperbolicity, čiji je koautor doc. dr. sc. Davor Dragičević s Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci. Izdavač knjige je ugledana izdavačka kuća Springer International Publishing.


Predstavljanjem je moderirala prof. dr. sc. Sanja Rukavina, zamjenica pročelnika Odjela za matematiku, a uslijedila su obraćanja:  


prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci                   Uvodno slovo

prof. dr. sc. Dean Crnković, pročelnik Odjela za matematiku UNIRI                     O autorima

prof. dr. sc. Siniša Slijepičević, Prirodoslovno-matematički fakultet UNIZG        O knjizi

doc. dr. sc. Davor Dragičević, Odjel za matematiku UNIRI                                  Riječ autora

 

''Iznimno je teško objaviti u Springeru i zaista smo ponosni na doc. Dragičevića, kao i na Odjel za matematiku. Svako sveučilište mora staviti svoje mlade istraživače u prvi plan, jer oni su budućnost i često znaju ''trčati'' brže nego što smo to mi znali. Obvezujemo se da ćemo uvijek poticati naše mlade istraživače. U domeni matematike ja sam zaista laik, no filozofija, pogotovo analitička kojom se mi u Rijeci bavimo itekako ima uzor u matematici, jer matematika je kraljica znanosti. Ključna je njena specifičnost jasna i stroga interpretacija. Filozof David Hume kazao je kako postoje 3 vrste znanosti: 1. Metafizika (koja nije dokaziva); 2. Matematika, geometrija i logika te je pod 3. razvrstao sve ostale znanstvene discipline. Jer sve se ostale discipline, po njemu, bave odnosima između činjenica, a jedino matematika odnosima između ideja. Zato matematiku možemo promatrati kao jedini prostor prave istine i zatvorenih interpretacijskih krugova. Čestitam našem izvrsnom kolegi, koji je samo u prošloj godini objavio čak 14 znanstvenih radova, a ukupno ih broji već preko 50. Sveučilište u Rijeci ponosno je na Vas!'', rekla je rektorica Prijić Samaržija.

Pročelnik odjela prof. Crnković predstavio je doc. Dragičevića: ''Davor se kod nas zaposlio 2006. godine kao asistent te je upisao zajednički doktorski studij 4 najveća hrvatska sveučilišta na PMF-u. Godine 2010. otišao je u Portugal i tamo nastavio studij na Institutu Superior Tecnico u Lisabonu kod mentorice prof. Claudie Walls. Od 2015. do 2017. Davor je boravio i na Sveučilištu u Sydneyju. Vrlo je korisno za naše mlade istraživače da izvide kako se radi i istražuje u inozemstvu, na drugim sveučilištima i institutima. Davor je iznimno mnogo citiran znanstvenik, pogotovo za nekoga tko je tek praktički na početku karijere. Također, održao je do sada čak 8 pozvanih predavanja. Dobitnik je i Državne nagrade za znanost u kategoriji mladih znanstvenika za 2017. godinu''. Pročelnik Crnković također je predstavio ukratko i ostalo dvoje autora – bračni par Claudiu Walls i Luisa Barreiru, redovite profesore sa Sveučilišta u Lisabonu, koji su oboje iznimni matematičari. Prof. Walls objavila je 9, a prof. Barreira čak 18 knjiga, što je za matematiku kao znanost, iznimno visok broj.

Prof. dr. sc. Siniša Slijepčević sa Zavoda za teoriju vjerojatnosti i matematičku statistiku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokušao je knjigu ''prevesti'' publici: ''Pojam hiperboličnost u matematici postoji dugo, no u posljednje je vrijeme postao iznimno aktualan. Ako promatramo vrtlog ili oluju, dakle brzi tok fluida, mi ga možemo pretvoriti u jednadžbu ili model, ali još uvijek time ne možemo upravljati''. Spomenuo je i primjer jezgre nuklearnog reaktora koja je nestabilna, a problem nestabilnosti ima svoj matematički element. ''Ova je knjiga 'pročišćeni tekst' te sam siguran da će biti iznimno aktualna i citirana. Velik je uspjeh i taj što je knjiga pisana iznimno čitko te može i služiti kao udžbenik na kolegijima doktorskih studija'', zaključio je prof. Slijepčević.

Zaključno se predstavio doc. dr. sc. Davor Dragičević, koautor knjige: ''Godine 2016. odlučili smo - moji mentori i koautori i ja da napišemo knjigu koja bi objedinila sve što se u ovih područjima otkrilo od 1950-ih. Pisanje knjige trajalo je 4 mjeseca. U 5. mjesecu ove godine objavljena je online, a od tada su dijelovi knjige ''skinuti'' oko 1.000 puta.

Predstavljanje je okončano prigodnim druženjem. 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk