Uspjeh Dijane Dominis Prester
Srijeda, 31.10.2018.

srijeda, 31. listopada 2018.

Izv. prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester, predstavnica Hrvatske u Upravnom odboru međunarodne kolaboracije LST (Large Size Telescope) koja pokriva međunarodni konzorcij CTA (Cherenkov Telescope Array) i njen tim znanstvenika s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, sudjelovali su u izgradnji najsnažnijeg gama-teleskopa na svijetu promjera 23 metra koji je 24. listopada ove godine pušten u pogon. Riječ je o teleskopu LST-1 u vrijednosti od 10 milijuna eura, smještenom na kanarskom otoku La Palmi.

Profesorica Dominis Prester i njen tim uključeni su u projekt MAGIC punih 10 godina, a project je poznat po trenutno najvećim gama-teleskopima na svijetu s promjerima zrcala od 17 metara. Osim toga, članovi su međunarodnog konzorcija CTA (Cherenkov Telescope Array), čiji je cilj dizajn i gradnja budućeg sjevernog i južnog gama-opservatorija, koji bi trebali biti još veći i moćniji od MAGIC-a, a uz 24-metarske LST teleskope, sastojat će se i od 12-metarskog MST i 4-metarskog LST teleskopa, čineći nizove.

Angažman profesorice Dominis Prester i njenog tima znanstvenika predstavlja značajan doprinos razvoju znanosti i međunarodne vidljivosti Hrvatske i Sveučilišta u Rijeci. 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk