Otvoren Lektorat slovenskog jezika
Srijeda, 24.10.2018.

 

srijeda, 24. listopada 2018.

Na Odjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci danas, 24. listopada 2018. svečano je otvoren Lektorat slovenskog jezika. Svečanosti je prisustvovala Nj. E. dr. sc. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj.

Dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra istaknula je kako nastava slovenskoga jezika započinje u ljetnom semestru, kada će na riječki Filozofski fakultet i doći lektor slovenskoga jezika. ''Slovenski jezik kao izborni kolegij, bit će ponuđen ne samo studentima Filozofskog fakulteta, nego studetima cijelog Sveučilišta''. Zahvalila je gđi veleposlanici i rektorici Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježani Prijić Samaržiji na inicijativi osnivanja ovog Lektorata. Istaknula je i dobru suradnju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani s riječkim Filozofskim fakultetom. ''Nadamo se da će se uskoro na Filozofskom fakultetu u Rijeci podučavati, ne samo slovenski jezik, već i slovenska kultura i civilizacija'', zaključila je dekanica.

Prof. dr. sc. Roman Kuhar, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani kazao je: ''S veliki sam veseljem danas upravo u Rijeci, gradu sloboda, otvorenosti i multikulturalnosti. Jednom mi je jedna studentica, koja je na naše Sveučilište došla iz Hrvatske, prišla i zamolila me da joj dopustim da seminarski rad napiše na engleskome jeziku, jer još uvijek nije dobro vladala slovenskim. Rekao sam joj da ne mora pisati na engleskom i neka slobodno napiše rad na hrvatskom. Ja ne pripadam onom svijetu u kojem se ljudi iz nacionalističkih ili nekih drugih razloga prave da ne razumiju hrvatski. Suprotno tome ja držim da nas poznavanje svakog jezika i svake različitosti oplemenjuje. Studentica je bez problema položila ispit, a moram i s radošću naglasiti nakon par godina uspješno obranila diplomski rad na tečnom slovenskom. Različitosti među nama neće i ne smiju graditi zidove, zatvarati granice i rušiti mostove; upravo obrnuto, one moraju biti spona i obogaćivati nas, a upravo će tome, siguran sam, doprinijeti i ovaj Lektorat'', zaključio je dekan Kuhar.

Ravnateljica Instituta za etničke studije iz Ljubljane prof. dr. sc. Sonja Novak Lukanović naglasila je: ''Otvaranje Lektorata slovenskog jezika u Rijeci, osim što će koristiti studentima za učenje slovenskoga, ima i simbolički značaj za Slovence koji žive na ovom području. Što se polje međusobno poznajemo, to će lakše naprijed u zajedničke projekte i to ćemo lakše zajedno graditi naprednije i bolje društvo''.

Prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Ružić prenio je pozdrave rektorice i čestitao u ime Sveučilišta: ''Zadovoljni smo što sa Sveučilištem u Ljuljani imamo iznimnu suradnju. Ovaj Lektorat predstavlja napredak za Filozofski fakultet, ali  za cijelo Sveučilište. Sveučilište u Rijeci uključeno je u program Europske prijestolnice kulture, kojom će Rijeka postati 2020. godine, pod motom ''Luka različitosti'. Ovaj Lektorat također vidimo kako jednu kapljicu u toj slapu, u toj rijeci različitosti. Njegovo otvaranje u potpunosti je u suglasju sa sloganom iz programa rektorice Prijić Samaržije ''Otvoreno Sveučilište za otvoreni svijet''.

Uslijedilo je obraćenje doc. prim. dr. sc. Nikole Ivaniša, zamjenika gradonačelnika Rijeke: ''Pozdravljam vas i čestitam u ime gradonačelnika mr. sc. Vojka Obersnela. Manjine su pravi dragulj ovoga grada, a Rijeka je oduvijek znala prihvaćati i njegovati različita kulturna nasljeđa, koja ju obogaćuju. Ljubljana i Rijeka su stari gradovi prijatelji još iz bivše države. Nadam se da će studenti imati velik interes za upisivanje kolegija iz slovenskog jezika. Moram dodati i još nešto osobno o riječko-slovenskim odnosima… Pratim nogomet i nekada sam i sam igrao… U ''Rijeci'' je kroz godine igralo mnogo kvalitetnih igrača Slovenac, a g. Matjaž Kek, postao je ''gradska institucija'' i njegov doprinos je rezultat koji je Rijeka čekala 40 godina'', zaključio je zamjenik Ivaniš referencom na ranijeg trenera NK Rijeke i osvajanje ''Važa'' i povijesno dovođenje kluba na poziciju nacionalnog prvaka.

Zaključno se nazočnima obratila Nj. E. dr. sc. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj: ''Na ljeto prošle godine rektorica Prijić Samaržija i ja dogovorile smo osnivanje ovog Lektorata, a već u ožujku ove godine potpisan je i Sporazum o osnivanju. Sretna sam što je ova ideja realizirana u ovako kratkom roku. Svakako, postojala je višegodišnja težnja da se na ovim prostorima omogući institucionalno poučavanje slovenskoga jezika i smatramo njegovo otvaranje u Rijeci naprosto prirodnom pojavom'', zaključila je veleposlanica te pozvala sve na otvorenje izložbe ''Cankar ne jezi se'' u Slovenski dom KPD ''Bazovica'' u Rijeci.

U nastavku programa održan je okrugli stol pod nazivom ''Jezik-manjina-kultura''.


PROGRAM

 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk