Mrle i Ivanka predstavili Sailor
Petak, 19.10.2018.

petak, 19. listopada 2018.

Damir Martinović Mrle iz grupoe ''Let 3'' i njegova supruga Ivanka Mazurkijević predstavili su jučer na Kampusu, u sklopu Sajma stipendija i visokoga obrazovanja u dijelu nazvan ''SAS izazov'', projekt ''Zvuk Rijeke'' – zvuk koji će ostati poznat u povijesti kao prvi zvuk koji se može i vidjeti. Na projektu će surađivati s prof. dr. sc. Vanjom Travašem s Građevinskog fakulteta.

''Prošle godine došao sam na tu ideju da snimim zvuk Rijeke, zvukove koje proizvodi grad. Na Trsatsku gradinu postavio sam mikrofon i hvatao zvukove, a onda smo izdvojili one najniže, najjače, basove. Želio sam taj zvuk učiniti vidljivim i razradili smo ideju da ga transferiramo u Molo Longo, na obalu Grada te da se od soli iz mora taj zvuk modelira u skulpturu. Nadamo se da će projekt biti gotov do 2020., kad Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture'', rekao je Mrle.

Ovaj projekt pomoći će im realizirati Andrej Škedel, glazbenik i iluzionist, tehnički voditelj projekta. Sa suprugom pjevačicom Ivankom Mazurkijević Mrle već neko vrijeme stvara jedinstvenu glazbenu priču pod imenom Mr. Lee & IvaneSky.

''Kako sam puštao te tonove, Ivanka je polako počela pjevušiti uz njih i tako smo došli na ideju da oni posluže kao baza za glazbu. Uključili su se kasnije i drugi instrumenti. Glazba koja nastaje je posebna, ali i vrlo neobična'', dodao je.

Kad je Mrle predložio ovaj projekt, rečeno mu je da je to teoretski izvedivo, samo da se trebaju napraviti pokusi i tu uskaču profesori s riječkog Sveučilišta: prof. dr. sc. Zdravko Lenac s Odjela za fiziku i prof. dr. sc. Vanja Travaš s Građevinskog fakulteta (koji je i sam glazbenik).

Sa suprugom pjevačicom Ivankom Mazurkijević Mrle već neko vrijeme stvara jedinstvenu glazbenu priču pod imenom Mr. Lee & IvaneSky.

''Trebamo povezati zvuk i vodu. Poveznica su valovi, kako zvučni tako i oni na moru. Moramo obaviti brojne pokuse i kreirati neku vrstu zvučne pumpe koja će usisavati vodu i raspršivati sol u onom ritmu, kako ''diktira'' zvuk Grada. Drago sam je što smo se kao znanstvenici uključili u jedna umjetničko projekt, koji zaista predstavlja veliki izazov, ali i lijep spoj znanosti i umjetnosti. Upravo to stalno čuđenje i divljenje raznim prirodnim fenomenima (u koje spada i glazba, odnosno zvuk) zajednička je pokretačka sila umjetnika i znanstvenika. Iako je umjetnost interpretativna, a u znanosti itekako možeš pogriješiti i biti u krivu, veselimo se radu na ovom projektu i izazovu koji predstavlja'', izjavio je prof. Travaš.

Cijeli je projekt nazvan Sailor (u čast brojim pomorcima iz ovoga kraja i njihove veze s morem), a uključen je u EPK priču u programski pravac ''Slatko i slano''.

Nadaju se, kažu, kako će projekt biti gotov do 2020. Predstavljanje i obogaćeno i premijernom izvedbom skladbe ''Sailor'' u izvedbi Ivanke Mazurkijević te začinjeno jednim mađioničarskim trikom Andreja Škedela.

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk