U Akvariju s rektoricom
Četvrtak, 18.10.2018.


četvrtak, 18. listopada 2018.

Predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Pegi Pavletić moderirala je razgovor rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije i studenata Sveučilišta u Rijeci, održan danas, 18. listopada 2018., nakon kraćeg uvodnog predavanja rektorice, a povodom početka nove akademske godine, u ''Akvariju'' na sveučilišnom Kampusu.

''Moja je ideja stvarati i promovirati otvoreno Sveučilište na kojem je važan svaki djelatnik, kao i svaki student. Želimo se susretati s vama, želimo slušati vaše prijedloge i ideje, želimo od vas učiti. Svjesni smo da mnogo toga razumijete puno bolje od nas. Djelujemo u vrlo izazovnim vremenima kada broj studenata u Hrvatskoj značajno opada. Ove je akademske godine, u odnosu na prošlu akademsku godinu, na razini države upisano između 8 i 9 tisuća studenata manje. Na Sveučilištu u Rijeci imamo tzv. finski standard sa u prosjeku 1 nastavnikom na 14 studenata, što je jedna od bitnih predispozicija za kvalitetnu nastavu. Sveučilište u Rijeci 1. je institucija u Primorsko-goranskoj županiji i 6. u Hrvatskoj po uspješnosti ''povlačenja'' sredstava iz fondova Europske unije. Ničeg se ne trebamo bojati, trebamo samo razumjeti!'', završila je citatom Marie Curie rektorica svoje kratko uvodno obraćenje.

Iz publike je postavljeno pitanje o malom broju studenata koji se javljaju za izbore i aktiviraju u studentskim predstavničkim tijelima. Kroz raspravu je zaključeno kako je potrebno raditi na tome da studentske aktivnosti koje nisu direktno vezane uz nastavne obveze ''uđu'' u formalno bodovanje, ali pažljivo, kako je naglasila rektorica, jer volontiranje zaista mora ostati na altruističnoj, dobrovoljnoj bazi. Do 10 %, dakle 18 od 180 ECTS-a na preddiplomskoj razini moguće je steći kroz izvanakademske aktivnosti. Istaknut je Odjel za biotehnologiju gdje više od 50 % studenta koristi mogućnosti zamjene takvih aktivnosti za izborne predmete. ''Očekujemo od vas po tom pitanju onu dobru, pozitivnu vrstu pritiska!'', poručila je studentima rektorica. Studenti Pravnoga fakulteta istakli su kako nemaju dovoljno aktivnu praksu tijekom studija, odnosno da bi željeli raditi na aktualnim slučajevima, a ne onima gdje su presude već donesene. Studenti Medicinskog fakulteta spomenuli su problem ukinutog ''stažiranja''. Događa se da se završetkom studija ne osjećaju dovoljno spremnima za samostalan rad te su predložili izbacivanje teorijskih kolegija sa 6. godine Medicine i uvođenje prakse.

Može se dati zaključak da se današnji, vrlo konstruktivni prijedlozi studenata iz gotovo svih područja, generalno kreću u smjeru povećanja prakse tijekom studija. To je očito pojava koju je iznjedrilo samo tržište, koje se konstanto i sve brže i brže mijenja, a akademska ga zajednica mora moći ''uhvatiti''. Pegi Pavletić predložila je rektorici da se ovakvi sastanci otvorenoga tipa održavaju na redovitoj bazi, na što je rektorica odgovorila apsolutnim prihvaćanjem i podrškom.

Prigoda je također iskorištena kako bi studentski timovi RITEH Racing Team i Adria Hydrofoil Team na platou ispred ''Akvarija'' izložili svoje radove: formule i plovila. 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk