Ususret Sajmu stipendija
Petak, 05.10.2018.


petak, 5. listopada 2018.

Na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja predstavnici poslodavaca, nositelji obrazovnih politika i studenti predstavit će svoje prijedloge za otklanjanje niske stope zapošljivosti završenih studenata. Sajam će biti održan 16. listopada 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 18. listopada 2018. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO).

Zapošljivost hrvatskih diplomanata je među najnižima u EU i iznosi 71,6% dok je prosjek EU 84,9%. To ukazuje na potrebu da se znatno unaprijedi relevantnost i kvaliteta studijskih programa na hrvatskim visokim učilištima. Poslodavci mogu dodjeljivanjem stipendija za određene studije te sudjelovanjem u oblikovanju kurikuluma utjecati da studijski programi budu prilagođeniji potrebama tržišta rada. Od ukupno dostupnih stipendija, tvrtke dodjeljuju svega 8% stipendija. Na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja predstavnici poslodavaca, nositelji obrazovnih politika i studenti predstavit će svoje prijedloge za otklanjanje ovdje opisanog problema. Sajam se održava 16. listopada 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 18. listopada 2018. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO).

Jedan od glavnih ishoda visokog obrazovanja je omogućiti svim diplomiranim studentima pronalazak prikladnog zaposlenja. Stopa zapošljivosti hrvatskih diplomiranih studenata u dobi 20-34 godine iznosi 71,6% i među najnižima je u EU – prosjek EU iznosi 84,9%, a od Hrvatske lošije su samo Grčka i Italija. Također, gotovo 30% prvostupnika obavlja poslove koje bi mogli obavljati i s nižom kvalifikacijom. To znači da ponuda studijskih programa i kompetencije koje studenti stječu na studijima nisu dovoljno usklađeni s potrebama tržišta rada. Stoga je važno da pokretanje studijskih programa na visokim učilištima bude povezano s predviđanjima budućih potreba tržišta rada, da poslodavci sudjeluju u oblikovanju kurikuluma i u upravljanju visokim učilištima. Ovaj problem moguće je otkloniti i kroz uvođenje obvezne stručne prakse tijekom studija te pružanjem kvalitetnih usluga karijernog savjetovanja studentima na visokim učilištima.

Posebna novina ovogodišnjeg Sajma je inspirativan popratni program u kojem će se razgovarati o relevantnosti studijskih programa na tržištu rada, zanimanjima budućnosti te o zapošljivosti studenata. Predstavnici poslodavaca pružit će savjete kako uspješnije povezati visoko obrazovanje s tržištem rada, govorit će se o zanimanjima budućnosti te ukazati na važnost podizanja kvalitete nastavnog kadra koji je ključan u osiguravanju uspjeha učenika i studenata u daljnjem obrazovanju i pronalasku posla. Time ovogodišnji Sajam nastoji utjecati na podizanje relevantnosti studijskih programa za koje se dodjeljuju različite stipendije. 

Ulaz na Sajam je besplatan. Kako je izgledao prošlogodišnji Sajam možete vidjeti u videu (https://vimeo.com/268734987), a više informacija o programu Sajmu možete pronaći na web stranici Stipendije.info (www.stipendije.info/hr/sajam) i na Facebook stranici Tražim stipendiju (www.facebook.com/trazim.stipendiju).


Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokog obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već devetnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebice u područjima financiranja visokog obrazovanja, jednakosti pristupa visokom obrazovanju, razvoja nacionalnog kvalifikacijskog okvira, osiguravanja i unapređivanja kvalitete u visokom obrazovanju te akademske mobilnosti.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk