45 godina studija prava u Rijeci
Srijeda, 03.10.2018.

srijeda, 3. listopada 2018.

Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća na Pravnom je fakultetu Sveučilišta u Rijeci danas, 3. listopada obilježena obljetnica kojom se slavi 45 godina postojanja studija prava u Rijeci. Svečanost je predvodila dekanica prof. dr. sc. Vesna Crnić Grotić, a u ime Sveučilišta obratila se rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel osvrnuo se na povijest kada je pravni studij (prethodnicu današnjega Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci) osnivala Općina Rijeka, nešto što danas ne bi bilo izvedivo. ''Nemoguće je imati ideju, viziju Rijeke kao suvremenog grada, bez jednog Sveučilišta, a Pravni fakultet svakako jest njegova značajna sastavnica. Fakultet je pratio razvoj društva i njegove promjene, a kadrovi koje producirate traženi su u Rijeci, regiji, Hrvatskoj, a i šire'', obratio se gradonačelnik dekanici Crnić Grotić i prisutnima.

Primorsko-goranski župan g. Zlatko Komadina istako je kako su visokoobrazovani kadrovi koje producira Sveučilište u Rijeci motor razvoja Primorsko-goranske županije te najavio: ''Kako ne postoji upravni odjel u Uredu Županije u kojem ne rade neki ljudi s ''riječkog prava'', dogovaramo s Fakultetom da Županije postane neka vrsta praktikuma za studente prava.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija poručila je dekanici, djelatnicima i studentima Pravnog fakulteta:  ''Vaša se obljetnica poklapa s našom zajedničkom, odnosno s osnutkom Sveučilišta. Vaša institucija generacijama obrazuje sjajne pravnike, danas kroz čak 6 studija na različitim razinama. Svjesni smo da su promjene nužne, ali i da su teške i kako ponekad znače izlazak iz vlastite komforne zone. Pred novim smo izazovima, ali kako ih je Pravni fakultet uvijek znao pratiti, primjerice kod promjena legislativa pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju, sigurni smo na Sveučilištu da će teko biti i u budućnosti. Nema dvojbe da će vam Sveučilište na tome putu biti potpora, kako bismo zajedno koračali putem sveučilišta treće generacije.''

Prof. dr. sc. Željko Bartulović iznio je povijesne podatke, vraćajući se na začetke pravnog studija u Rijeci, 45 godina unatrag. Preko raznih neadekvatnih prostora za održavanje nastave poput tadašnjih Doma željezničara, Osnovne škole Viškovo ili nekih dvorana na Pedagoškoj akademiji, konačno je Pravni fakultet dobio ključeve nove zgrade 1981. godine. Tu je zgradu projektirao poznati arhitekt prof. dr. Boris Magaš. Fakultet se i danas nalazi u toj zgradi, na adresi Hahlić 5 na Rujevici, uz nadograđen aneks 2003. godine.

Dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Vesna Crnić Grotić zahvalila je svim suradnicima, djelatnicima, kolegama i studentima, svima koji su doprinijeli da Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci ima današnju kvalitetu. Naglasila je kako vremena za pravnu struku nisu laka, posebno zato što je pravo najvećim dijelom nacionalna struka, ali da ima iznimaka, potvrđuje, kako kaže, i nekoliko svojih studenata koje je znana sretati po inozemstvu u institucijama Europske unije. ''Kako želimo pojačati svoju prisutnost u društvu i surađivati još bolje s institucijama, već smo, prilikom proslave 5 godina RH u Europskoj uniji, uoči 1. srpnja ove godine, potpisali sporazume o suradnji s Vrhovnim sudom Republike Hrvatske i s Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske. Danas, prigodno, nastavljamo te potpisujemo sporazume o suradnji s: Ustavnim sudom Republike Hrvatske, Glavnim državnim odvjetništvom, Gradom Rijekom i Gradom Opatijom'', zaključila je dekanica, nakon čega su uslijedila potpisivanja sporazuma.

U ime Ustavnog suda Sporazum je potpisao predsjednik dr. sc. Zvonimir Šeparović, a u ime Glavnog državnog odvjetništva – glavni državni odvjetnik g. Dražen Jelenić. Za Grad Rijeku Sporazum je potpisao gradonačelnik mr. sc. Vojko Obersnel, a za Grad Opatiju također gradonačelnik g. Ivo Dujmić. Najavljeno i uskoro potpisivanje sličnoga sporazuma s Primorsko-goranskom županijom.

Nakon ceremonije potpisivanja, uslijedila je podjela zahvalnica.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk