Održana Ljetna škola
Srijeda, 03.10.2018.
 

srijeda, 3. listopada 2018.

U petak, 28. rujna u Delta Lab-u u Rijeci održana je konferencija za medije povodom zatvaranja Ljetne škole inovativne interpretacije industrijske baštine organizirane u sklopu projekta ''Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine''.

O Ljetnoj školi inovativne interpretacije i projektu ''Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine'' okupljenima su govorili: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke i voditelj projekta ''Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine'', Dr. Bert Ludwig, direktor European Heritage Volunteers organizacije i Marina Batinić, suosnivačica platforme Culture Hub Croatia te Kristina Pandža, koordinatorica projekta i istraživanja, u sklopu komponente Sveučilišta u Rijeci, partnera u provedbi Projekta.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija istaknula je kako je Sveučilište u Rijeci kao partner zaduženo za edukacije u sklopu projekta ''Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine'', gdje se mladi ljudi educiraju i na načine koji nisu isključivo formalni, stoga je aktivizam, volontiranje, povezivanje s različitim inicijativama u ovom gradu upravo jedan takav inovativan način suradnje, a ne samo inovativna interpretacija baštine i prezentirat će se u konkretnome produktu zajedničkog rada.

Ivan Šarar je istaknuo da, iako već znamo što činimo i s palačom Šećerane i s brodom Galeb, ponekad dnevnopolitičko polemiziranje odmakne od suvislih interpretacija kulturne baštine. Radi se o dva simbolična i amblematska reprezenta našeg grada. Ova će dva objekta biti platforme otvorene za različite interpretacije i ovi su ''inputi'' danas važni jer se u ovoj stvarnosti ni povijest zapravo nikad ne prestaje interpretirati. Dr. Bert Ludwig prezentirao je organizaciju European Heritage Volunteers i različite načine njezina djelovanja i angažmana poput European Heritage Volunteers Projects, European Heritage Training Projects, World Heritage UNESCO Projects, EHV Partner Projects te istaknuo da je Europa veoma širok kulturni prostor koji nadilazi Europsku uniju. Marina Batinić, suosnivačica platforme Culture Hub Croatia, istaknula je kako je iskustvo iz inozemstva te razmjena različitih iskustava volontera nešto što itekako utječe na lokalni kontekst, ali oblikuje i šire, internacionalne suradnje i projekte. Isto tako, na kraju izlaganja volontera zaključila je kako je povijest itekako važna - ne treba ni ne može biti zaboravljena, no pogled u budućnost, pružanje prilika mladima i pozitivan stav prema baštini kao resursa je neizbježan.

Nakon kratkog predstavljanja svih sudionika, studenti – volonteri iz Hrvatske, Rusije, Kine, Tajvana, Čilea, Njemačke, Mađarske i Italije prezentirali su svoja rješenja - inovativne interpretacije industrijske baštine, na primjerima školskog broda Galeb i palače Šećerane, na kojima su radili tijekom protekla dva tjedna (od 17. do 28. rujna 2018.) u sklopu programa Ljetne škole u Rijeci.

Tijekom rada u Rijeci, izrađen je dokument finalnog izvještaja Between Past Present and Future – Interpreting the Industrial Heritage of Rijeka, koji se sastoji od uvoda o organizatorima ljetne škole, razlozima i ciljevima organizacije događaja te primijenjene metodologije rada. Slijedi povijesni pregled važnosti industrije za Rijeku te SWOT analize i mapiranja postojećih gradova sličnih Rijeci, na temelju čega su nastali prijedlozi za inovativnu interpretaciju industrijske baštine u širem kontekstu grada Rijeke, koji obuhvaćaju turističku rutu koja povezuje te dvije lokacije, brod Galeb i palaču Šećerane, već predviđenu unutar projekta ''Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine''.

Predložili su različite urbane intervencije u prostoru, koje bi lako mogle poslužiti većoj vidljivosti Projekta u samom prostoru centra grada. Zatim su napravili povijesni pregled razvoja Galeba i Šećerane. Dok je interpretacija broda Galeb vezana uz njegov potencijal da postane simbol grada Rijeke, i kao takav služi za ''stvaranje novih sjećanja'', palača Šećerane interpretirana je bitnim dijelom kao dio budućeg renoviranog kompleksa ''Benčić''. Nakon povijesnog pregleda koji je obuhvatio čitav bivši industrijski kompleks ''Rikard Benči'', volonteri su također napravili SWOT analizu objekta, mapirali postojeće slične primjere u svijetu te su pristupili izradi prijedloga interpretacije, imajući pritom ideju da zgrada bude integrirana u cijeli renovirani kompleks ''Benčić'', kao urbani javni prostor koji će privući različite publike te su sve urbane intervencije povezali s funkcijom palače Šećerane kao budućeg Muzeja grada Rijeke, koja će se nadopuniti s preostalim novim sadržajima planiranim unutar kompleksa 'Benčić''.

Finalni dokument ostaje kao ostavština na korištenje nakon kraja programa Ljetne škole, sadrži tridesetak prijedloga interpretacije, a bit će objavljen na mrežnim stranicama Centra za industrijsku baštinu (www.cib.uniri.hr) i Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci (www.cas.uniri.hr)  te na mrežnim stranicama platforme Culture Hub Croatia (www.culturehubcroatia.hr).

Ljetnu školu inovativne interpretacije industrijske baštine organizirali su Centar za industrijsku baštinu i Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci u suradnji s organizacijom European Heritage Volunteers i platformom Culture Hub Croatia. Ljetna škola jedna je od aktivnosti koje je Sveučilište u Rijeci provodilo u sklopu projekta ''Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštin'' financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija''. Putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za provedbu spomenutog projekta osigurano je 68.891.606,18 kn bespovratnih sredstava dok njegova ukupna vrijednost iznosi 81.339.442,05 kn.

Više informacija o Ljetnoj školi možete pronaći na mrežnim stranicama Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci: www.cib.uniri.hr

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk