Zoran Vakula održao predavanje
Petak, 28.09.2018.

petak, 28. rujna 2018.

U sklopu manifestacije ''Rijeka tehnologije'' Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a održao je u srijedu, 26. rujna 2018. predavanje u Vijećnici Grada Rijeke. Kazao je kako je toga dana na Zavižanu izmjereno čak -4 Celzijeva stupnja, najniža temperatura u rujnu, u posljednjih 160 godina, koliko se tamo mjeri temperatura te kako je izgledno da će vremenski ekstremi, odnosno ekstremno niske i ekstremno visoke temperature, tajfuni i olujni vjetrovi, biti sve češći i žešći.

''Meteorolozi nisu čarobnjaci. Mi 'moramo' malo i pogriješiti! Kada bismo sve apsolutno točno pogodili, to bi onda bila dijagnoza, a ne prognoza!'', pojasnio je Vakula. ''Danas najjača računala koriste upravo meteorolozi i što je ta tehnika naprednija, to su i prognoze preciznije. Danas se tako vrlo uspješno prognoziraju i suše i tajfuni. No, globalno zatopljenje je neizbježno, a to dokazuje i sve češća pojava tzv. ''klimatskih izbjeglica'', koje sele u krajeve s umjerenijom klimom. Nastavimo li ovako onečišćavati planetu, posljedice neće biti lijepe, naglasio je Vakula i dao publici nekoliko savjeta kojima očuvanju planete može doprinijeti i ''običan'' čovjek:

-       manje se voziti automobilom

-       kupovati hladnjake (i sl.) više energetske klase

-       smanjiti za par stupnjeva grijanje u stanu

-       ne koristiti plastične vrećice

-       reciklirati kod kuće

-       kupovati lokalno uzgojenu hranu

 

Vakula je publici dao i još jedna koristan savjet: ''Ako vas 'potuče' tuča i napravi štetu na imovini te tražite neku odštetu od osiguranja, morate imati potvrdu Državnog hidrometeorološkog zavoda DHMZ-a. Ona se doduše plaća, ali je relevantan dokaz''.

Na pitanje iz publike prijete li našim prostorima tajfuni odgovorio je negativno, jer da su za takve pojave potrebne veće količine vlage, odnosno veća blizina oceana.

Zaključio je Vakula predavanje porukom da treba vjerovati znanosti i znanstvenicima. 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk