Rektorica podržava Odluku
Četvrtak, 27.09.2018.

četvrtak, 27. rujna 2018.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija podržava Odluku Vlade RH, kojom je usvojeno tzv. programsko financiranje za naredne četiri godine, ocijenivši to dobrim smjerom za razvoj upravljanja visokog školstva, baziran na poticanju znanstvenog rada. 

Vlada premijera Andreja Plenkovića na današnjoj je sjednici usvojila predloženu odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja o načinu financiranja javnih visokih učilišta u zemlji za naredne četiri akademske godine. Riječ je o tzv. programskom ugovaranju kojim je ministrica Blaženka Divjak, ukratko, uskladila način financiranja visokog školstva s kriterijima i praksom financiranja visokih učilišta u europskim zemljama u cilju razvoja obrazovanja i znanosti kroz sustav vrednovanja rada i rezultata te poticanja uspjeha.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija reagirala je na vijest o usvajanju ovakve odluke na sjednici Vlade RH, pozdravivši taj smjer koji je odabran u razvoju upravljanja visokog školstva, jer je baziran na poticanju znanstvenog rada, ostvarenju rezultata i ukupno njegovanju izvrsnosti, a onima koji to postižu, programsko financiranje omogućuje da budu i dodatno financijski poticani i stimulirani.


Drago mi je što je i Vlada prepoznala i ocijenila da je programsko financiranje javnih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u naredne četiri godine ispravan smjer. To je jedna od rijetko dobrih vijesti koje do nas u zadnje vrijeme stižu i važna je koliko za akademsku zajednicu, toliko i za naše ukupno društvo u budućnosti.

Podržavam odluku o zalaganju za smjer vrednovanja u kojim se cijene rezultati rada, ali pritom i potiče visoko obrazovanje te omogućuje autonomno strateško planiranje uz lakše izjednačavanje šansi studentima u pravu na visoko obrazovanje. Moram istaći da je to jedna od  glavnih programskih smjernica rada aktualne uprave Sveučilišta u Rijeci; aktivno pratimo europske politike u visokom obrazovanju i sudjelujemo koliko maksimalno možemo kroz implementaciju europskih modela na našem Sveučilištu – komentirala je rektorica Prijić Samaržija.

Uprava Sveučilišta čvrstog je stava da financiranje treba ovisiti o rezultatima te da će i hrvatska sveučilišta, ali i znanost i visoko obrazovanje u Republici Hrvatskoj, izbjeći izolaciju i zaostajanje za europskim trendovima jer se usklađuju s politikama EU.

U kontekstu činjenica da uprava Sveučilišta u Rijeci aktivno sudjeluje i prati trendove na europskoj znanstvenoj i obrazovnoj sceni, rektorica Prijić rekla je da je i aktualni natječaj za financiranje sveučilišnih znanstvenih projekata Sveučilišta u Rijeci, koji je otvoren do 10. listopada, skrojen prema europskim kriterijima, a ti su da dosegnuti rezultati i rad postanu osnova za daljnje poticaje.

Vjerujemo da će nam ova odluka Vlade dozvoliti intenzivniji i širi prostor u radu. Svakako, mislim da dobrim sveučilištima omogućuje da budu još bolja i da stanu uz bok europskim – zaključuje rektorica.

Resorno ministarstvo po uzoru na europsku praksu financiranja javnih visokih učilišta predložilo je model četverogodišnjeg financiranja javnih visokih učilišta koji je baziran na višeslojnosti; od fiksnog dijela budžeta osiguranog iz državnog proračuna onima koji u produkciji znanstvenog rada i rezultata postižu rezultate taj model omogućuje sustav stimulacija, što je drugi sloj izvora financiranja, a ukupno oba sloja koji potiču znanstvenu izvrsnost visokim učilištima otvaraju još i mogućnost ''povlačenja'' financija preko Europskog socijalnog fonda (ESF), što je treći i zadnji sloj ovakvog modela financiranja znanstvenih aktivnosti. 

 

 

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk