Završna predstavljanja
Četvrtak, 27.09.2018.

četvrtak, 27. rujna 2018.

U petak, 28. rujna 2018. s početkom u 17 sati u prostorima Delta Laba bit će održano završno predstavljanje volonterskih radova polaznika dvotjedne Ljetne škole inovativne interpretacije industrijske baštine, koji su istraživali inovativne interpretacije Galeba i Šećerane.

Ljetna škola inovativne interpretacije industrijske baštine u organizaciji Centra za industrijsku baštinu i Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci u suradnji s platformom Culture Hub Croatia i organizacijom European Heritage Volunteers započela je u ponedjeljak, 17. rujna posjetom volontera – polaznika ljetne škole Gradu Rijeci, gdje su ih primili zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke te Helga Večerinović iz Turističke zajednice grada Rijeke.

Tijekom dva tjedna trajanja ljetne škole polaznici iz Hrvatske, Kine, Rusije, Čilea, Mađarske, Njemačke, Italije i Tajvana istražuju mogućnosti inovativne interpretacije školskog broda ''Galeb'' i palače Šećerane, dva reprezentativna objekta riječke industrijske baštine, koji su upravo u procesu prenamjene. Upriličeno primanje polaznika prilika je kojom im je već prvog dana boravka u Rijeci ukratko predstavljen projekt ''Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine'', financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija''. Putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za provedbu spomenutog projekta osigurano je 68.891.606,18 kn bespovratnih sredstava dok njegova ukupna vrijednost iznosi 81.339.442,05 kn.

U utorak, 18. rujna, program ljetne škole nastavio se u Delta Labu, gdje je održana Konferencija o interpretaciji industrijske baštine, sa stručnjacima iz područja valorizacije i interpretacije industrijske baštine,
doc. dr. sc. Darkom Babićem s Katedre za muzeologiju Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, suosnivačem i predsjednikom udruge ''Interpretirajmo Hrvatsku'', koji je prisutnima pružio kvalitetan i detaljan pregled teorije interpretacije baštine, fokusirajući se na potrebu stvaranja emocionalnog odnosa između publike i informacije o baštini, na interpretaciju kao kreativnu neformalnu edukaciju te, ključno, kako je potrebno razumjeti da baština nastaje time što je mi takvom interpretiramo. Među zaključnim komentarima profesora Babića bio je i taj da je idealna situacija ona u kojoj lokalne zajednice prepoznaju svoju baštinu i znaju što od nje žele dobiti pa se onda obrate stručnjacima da bi do kraja ''ispričali priču''.

Program se nastavio predavanjem i radionicom Dragane Lucije Ratković Aydemir i Ivane Jagić Boljat iz tvrtke Muze d. o. o., koje su istaknule važnost dobre komunikacije i otvorenosti u kontekstu rada s korisnicima, koji moraju biti uključeni u proces interpretacije od početka, ali i s naručiteljima, jer čak i kada je projekt idealan, ljudski faktor može biti presudan za njegovu uspješnu realizaciju.

Popodnevna predavanja nastavila su se primjerima dobre prakse uz Jelenu Mateševac (Primorsko-goranska županija) i prezentaciju projekta ''Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana'', zatim mr. sc. Vlatka Čakširana iz Gradskog muzeja Sisak, koji je prezentirao projekt ''Info centar industrijske baštine – Holandska kuća'' te Sonju Lukin i Tanju Pavlović Flegar iz Grada Rijeke, koje su prezentirale EU projekt Forget Heritage, primjer dobre prakse i zahtjevnosti rada na velikom projektu revitalizacije baštine s mnogo uključenih država partnera u provedbi projekta. Posljednju prezentaciju dana održao je Luka Rodela iz Saveza udruga ''Molekula'', na temu re-use centra unutar projekta Forget Heritage, s naglaskom na ono što svaki ''početnik'' treba znati.

U srijedu, 19. rujna priču o Rijeci dodatno je oživio Dorian Celcer, koordinator partnerstava i protokola agencije Rijeka  2020 d. o. o., koji je polaznicima predstavio projekt Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture, s pregledom projekta od njegove idejne faze, procesa aplikacije te trenutnog razvoja do realizacije, s temama sedam programskih pravaca te programa i ciljeva projekta u vidu njegova naslijeđa nakon 2020. godine.

U četvrtak, 20. rujna volonteri su upoznali predstavnike Sveučilišta u Rijeci: prof. dr. sc. Sanju Barić, prorektoricu za studije i studente i izv. prof. dr. sc. Bojanu Ćulum s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci koje su im pružile pregled politika angažmana studenata te poticanja i vrednovanja studentskog aktivizma i volonterstva na razini Sveučilišta u Rijeci i predstavnike Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci - Margime Hasani, Teu Dimnjašević i Krunu Topolskog, nakon čega su uz njihovo vodstvo prošetali sveučilišnim Kampusom.

Ljetna škola održava se od 16. do 29. rujna na više lokacija: u MMSU (Krešimirova ulica 26 C), ''Akvariju'' (Ulica Radmile Matejčić 5), Delta Labu (Delta 5) i dio je programskih aktivnosti Sveučilišta u Rijeci, partnera u provedbi projekta ''Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine''.

Tijekom Ljetne škole, polaznici rade na inovativnim interpretacijama industrijske baštine fokusiranim na školski brod ''Galeb'' i palaču Šećerane te će uz organizirana vodstva, uz već posjećenu izložbu Muzeja grada Rijeke ''Torpedo – prvi u svijetu'' i posjet brodu ''Galeb'', posjetiti i palaču Šećerane te raditi u prostorima novootvorenog MMSU-a. Polaznici će također otići na izlet u Istru i doživjeti Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu te otvorenje novog riječkog kulturnog centra RiHuB – rasadnika kreativnog grada.

U ponedjeljak, 24. rujna u Delta Labu (Delta 5) održane su volonterske prezentacije primjera dobre prakse interpretacije industrijske baštine.


U utorak, 25. rujna, u MMSU (Krešimirova ulica 26 C) održan je Dan otvorenih vrata'' Ljetne škole inovativne interpretacije industrijske baštine.


U petak, 28. rujna u Delta Labu (Delta 5) u 17 sati održat će se konferencija za medije i završno predstavljanje volonterskih radova te zatvaranje Ljetne škole.


Više informacija o Ljetnoj školi možete pronaći na mrežnim stranicama Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci: 
www.cib.uniri.hr.  
 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk