Najavljena Noć istraživača 2018.
Petak, 14.09.2018.

petak, 14. rujna 2018.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljena Europska noć istraživača koja će, kao i u brojnim gradovima diljem Europe, u petak, 28. rujna 2018. biti održana u Tower Centru u Rijeci. Među 18 partnera projekta nalazi se i Sveučilište u Rijeci.

Konferenciju je otvorila ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, a program predstavio državni tajnik dr. sc. Tome Antičić. Konferenciji je nazočio i prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Ružić.

U izjavi za HTV prof. Ružić je istaknuo: ''Sveučilište u Rijeci drži popularizaciju znanosti iznimno važnom, odnosno upoznavanje zajednice s ulogom kou znanost ima u razvoju društva. Smatramo da ovakva doganja pobuđuju interes kod učenika osnovnih i srednjih škola, što kasnije može značiti i privlačenje mladih talenata u akademsku zajednicu.'' Prorektor je zahvalio i Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci na promociji ovogodišnje Noći istraživača, najavio događanje u Rijeci te pozvao sve zainteresirane u Tower Centar 28. rujna. 

Osim u Rijeci, Europska noć istraživača ove će godine u Hrvatskoj biti održana i u: Zagrebu, Splitu i Puli.

Europska noć istraživača najveći je popularno-znanstveni događaj u Europskoj uniji. Ministarstvo znanosti i obrazovanja koordinator je dvogodišnjeg projekta Techno-Past Techno-Future: European Researchers´ Night, financiranog u sklopu Obzora 2020. s više od 2,5 milijuna kuna. U realizaciji projekta, uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja,  sudjeluje još 17 partnera iz cijele Hrvatske: Institut za društvena istraživanja, Institut Ruđer Bošković, Staroslavenski institut, Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša, Mediteranski institut za istraživanje života, British Council, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever i Hrvatska zaklada za znanost.

Naglasak ove dugogodišnje inicijative Europske komisije jest na popularizaciji znanosti, osvještavanju javnosti o važnosti ''znanosti u društvu i za društvo'', o važnosti rada znanstvenika i istraživača, kao i o europskim i nacionalnim politikama u znanosti, a obilježava se svake godine zadnjeg petka u rujnu diljem Europe.

 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk