Baltazar na Gradini ove nedjelje
Petak, 31.08.2018.

Na riječkome Korzu, ispred Radija Rijeke, jutros je je održana konferencija za medije na kojoj je najavljena manifestacija ''Baltazar na Gradini'', koja se događa u sklopu ''Ljeta na Gradini''. Manifestaciju su najavili: prorektor za znanost prof. dr. sc. Alen Ružić, pomoćnik rektorice za transfer tehnologije prof. dr. sc. Zdravko Lenac i glasnogovornica Elvira Marinković Škomrlj u ime Sveučilišta u Rijeci te Vedran Babić i Sabina Frlan u ime organizatora.

''Profesor Baltazar i znanstvenici imaju mnogo toga zajedničkog, između ostalog rješavanje problema. I ove godine na Gradini ćemo imati zanimljiva predavanja iskusnih profesora i asistenata koji će predstaviti svoj znanstvenoistraživački rad. Kroz ta predavanja posjetitelji zasigurno mogu i naučiti ponešto, kazao je prof. Lenac, koji prati manifestaciju od njenih početaka.

U ime uprave Sveučilišta u Rijeci i rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije obratio se prorektor Ružić te istaknuo: ''Sa Sveučilištem u Rijeci na direktan je način povezano preko 20 tisuća ljudi, a indirektno i brojni drugi građani Rijeke i ostalih dijelova zemlje. Kroz manifestacije poput ove, kao ''Noći istraživača'' i ''Festivala znanosti'' želimo Sveučilište i znanost približiti građanima, a posebno zainteresirati one najmlađe za znanost, koja uistinu može biti zanimljiva''.

''Sveučilištu u Rijeci, kao partneru ove manifestacije, zadovoljstvo je predstaviti se i kroz ovakvu manifestaciju i drago mi je što ćemo ponovno uživati u druženju s profesorom Baltazarom, posebno zanimljivom najmlađim uzrastima. Pozivam sve da nam se i ove godine pridruže na Trsatskoj gradini'', rekla je Elvira Marinković Škomrlj te zahvalila organizatorima što su doveli Baltazara natrag u Rijeku, gdje i pripada.

Organizator ''Ljeta na Gradini'' Vedran Babić pojasnio je kako je projekt inspiriran zanimljivom poveznicom grada Rijeke i popularnog animiranog lika profesora Baltazara iz istoimene serije u kojoj je Rijeka poslužila kao inspiracija prilikom osmišljavanja Baltazargrada. ''Prošlogodišnje izdanje je bilo izrazito dobro posjećeno, a obzirom da smo sadržajno obogatili manifestaciju vjerujem da će i ove godine svatko pronaći nešto za sebe'' izjavio je Babić.

Sabina Frlan, koordinatorica projekta zaključila je: ''Manifestacija ''Baltazar na Gradini'' raste iz godine u godinu, kako količinom sadržaja tako i brojem posjetitelja, a za cilj ima popularizirati znanost, ali i posjetiteljima na drugačiji način prikazati znanstvene teme. U sklopu trećeg izdanja ove popularne manifestacije s nama će biti 6 predavača te brojne institucije i udruge. Program počinje u 15 sati, a za sve je posjetitelje besplatan''.

Ljeto na Gradini prepoznatljiva je kulturno-umjetnička i zabavna manifestacija koja se ove godine održava 13. put zaredom. Od srpnja do rujna Trsatska gradina svake godine ugošćuje niz izvođača - performera, glazbenika, plesača, umjetnika i znanstvenika, a u proteklih 12 godina realizirano je preko 360 različitih programa. Pod zajedničkim nazivnikom Ljeta na Gradini posjetitelji svake godine uživaju u jedinstvenim konceptualnim manifestacijama, koncertnim nastupima, dramskim predstavama i edukativnim sadržajima koji iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetitelja. Ljeto na Gradini u proteklih 12 izdanja posjetilo je preko 130.000 posjetitelja, a na Trsatskoj gradini kroz program Ljeta nastupilo više od 1.700 izvođača.

Kako je najavljeno ''Baltazar na Gradini'' manifestacija je koja će se u nedjelju, 2. rujna 2018. održati četvrti put zaredom u sklopu i okupiti brojne relevantne subjekte u cilju popularizacije znanosti. Baltazar na Gradinu donosi znanost u svojem zanimljivom i inovativnom obliku, uz pregršt znanstvenih tema koje u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci donose predavačice i predavači, koji će posjetiteljima otkriti zabavnu stranu znanosti kroz interaktivna predavanja, radionice i demonstracije.

U spilji će biti prikazan animirani film ''Profesor Baltazar'', a znanstvene zanimljivosti moći će se istraživati na svakom koraku Gradine, gdje će biti postavljeni edukativni štandovi u kojima će moći uživati svi uzrasti.

Inspiracija za realizaciju ove manifestacije leži upravo u činjenici da je grad Rijeka nadahnuo tvorce animiranog filma ''Profesor Baltazar'' za kreiranje Baltazargrada.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk