Predstavljeni IHC i Torpedo
Petak, 31.08.2018.

petak, 31. kolovoza 2018.

Danas, u petak, 31. kolovoza 2018. u jutarnjim je satima u konferencijskoj dvorani Riječke razvojne agencije Porin održano predstavljanje dva nova plovila: ''IHC'' i ''Torpedo'' studentskog sveučilišnog projekta Adria Hydrofoil.

Ljubomir Pozder, voditelj tima, student brodogradnje na riječkom Tehničkom fakultetu predstavio je tim i dva nova plovila. Zahvalio je svim članovima tima što su pored fakultetskih obveza uspjeli naći vremena i volje za rad na projektu. Zahvalio je i agenciji Porin i tvrtki IHC na pruženoj podršci.

''Plovilo IHC dobilo je ime po tvrtki IHC, našem najvećem sponzoru. Posebnost ovoga plovila je u njegovim podvodnim hidro-krilima. Povećanjem brzine, trup plovila se izdiže iznad razine vode i može postizati velike brzine. To je plovilo za prijevoz lakih tereta, odnosno simulacija prijevoza putnika i dobara. Plovilo ''Torpedo'' pak namijenjeno je prijevozu teških tereta'', pojasnio je Pozder.

Nakon predstavljanja održana je podjela zahvalnica: glavnom sponzoru IHC-u, agenciji Porin, Gradu Rijeci, Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci, Zakladi Sveučilišta u Rijeci, Tehničkom fakultetu, Pomorskom fakultetu, dizajneru plovila Serđu Miletiću i ostalim partnerima i podupirateljima.

Adria Hydrofoil Team (AHT) osnovan je 2015. godine za potrebe edukacije i usavršavanja studenata brodogradnje na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. AHT bavi se projektiranjem i izradom hidrokrilnih prototipova na električni pogon koje je moguće radio-upravljati s obale. Rad na projektu studentima omogućuje primjenu i nadogradnju stečenog teorijskog znanja te stjecanje novih znanja i vještina u područjima tehničke struke (električna propulzija, specijalne brodske forme, FEM analiza, otpor broda, CFD simulacije, kompozitni materijali, brodska elektronika, programiranje i zaštita okoliša) i ekonomske struke (organizacija, planiranje, financije, marketing, logistika i menadžment).

S obzirom na to da projekt spaja suvremene tehnologije, vođenje i upravljanje (menadžment) i zaštitu okoliša, dobar je primjer prijeko potrebne ali i premalo zastupljene etike u inženjerstvu i potencijalnog održivog razvoja u brodograđevnoj industriji.

Od 2016. godine AHT nastupa na međunarodnom natjecanju inovacija u brodogradnji Hydrocontest u partnerstvu s Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i ostalim sastavnicama Sveučilišta.

Do sada je ovaj uspješni riječki tim projektirao i izradio tri plovila, koja su najvećim dijelom financirana sponzorstvima i donacijama domaćih i stranih tvrtki te uz potporu Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Prestižno natjecanje Hydrocontest ove će godine biti održano od 2. do 11. rujna u St. Tropezu u Francuskoj. Želimo našem timu sretan put i uspjeh na natjecanju! 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk