Online kvizovi i logički zadatci
Petak, 31.08.2018.

petak, 31. kolovoza 2018.


U okviru Erasmus+ projekta ''Games for Learning Algorithnic Thinking – GLAT'', koji koordinira Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci, u utorak i srijedu, 28. i 29. kolovoza 2018. održana je radionica ''Online kvizovi i logički zadatci'' za učitelje razredne nastave. Cilj ovoga projekta je poticanje uključivanja kodiranja, računalnog i algoritamskog razmišljanja u poučavanje predmeta u nižim razredima osnovne škole na zabavan i atraktivan način. Naglasak je na korištenju obrazovnih strategija učenja uz pomoć igara koje će kod učenika potaknuti kreativnosti, logičko razmišljanja i vještine rješavanja problema.

Ova radionica je druga od tri radionice ili tri modula za stručno usavršavanje učitelja razredne nastave u okviru projekta GLAT i u suradnji s AZOO u koje je uključeno dvadesetak učitelja iz osnovnih škola s riječkog područja. Tema radionice je vezana uz problemsko učenje (Problem Based Learning, PBL) i uključivanje aktivnosti s online kvizovima i logičkim zadacima u nastavni proces. Kroz predavanja, demonstracije i praktični rad polaznici su se upoznali i s digitalnim alatima za izradu online kvizova i logičkih zadataka (alati Weba 2.0) te su kroz individualni i grupni rad analizirali i kreirali primjere aktivnosti za različite školske predmete.

Kao i tijekom prve radionice, učitelji će novo stečeno znanje primijeniti u osmišljavanju vlastitih scenarija poučavanja za odabrane nastavne predmete koji će uključivati aktivnosti problemskog učenja te online kvizove i logičke zadatke kako bi se kod učenika potakao razvoj algoritamskog razmišljanja. U tu svrhu će koristiti alat za izradu scenarija poučavanja LePlanner.

Po završetku radionice, polaznici će nastaviti s radom na vlastitim scenarijima. Pritom će koristiti sustav za e-učenje Moodle MoD i konzultirati se s ekspertima iz projektnog tima koji će mentorirati izradu scenarija. Učitelji će osmišljene scenarije poučavanja isprobati u nastavi sa svojim učenicima.

Scenariji će predstavljati jedan od rezultata projekta GLAT. Odabrani scenariji će uz silabus radionica i materijale za učenje biti dostupni za korištenje svima zainteresiranima u Hrvatskoj, ali i šire obzirom da će biti prevedeni na engleski jezik.

Tema treće radionice je korištenje igara i alata za učenje programiranja, a ona će biti održana početkom siječnja 2019. godine.

Više informacija o projektu i projektnim aktivnostima dostupno je na web stranici https://glat.uniri.hr.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk