Zlato Japankama i Korejancima
Srijeda, 08.08.2018.

srijeda, 8. kolovoza 2018.

Od 30. srpnja do 5. kolovoza 2018. u dvorani Centra Zamet održano je Svjetsko sveučilišno rukometno prvenstvo. Natjecanje je u Rijeku dovelo 345 sportašica i sportaša okupljenih u 19 timova i 13 država svijeta i to: Brazil, Češka, Egipat, Japan, Kineski Taipei, Litva, Poljska, Portugal, Republika Koreja, Rumunjska, Španjolska, Urugvaj i Hrvatska. Odigrane su 54 utakmice. Organizator događanja bio je Riječki športski sveučilišni savez. Suorganizatori i partneri bili su: Primorsko goranska županija, Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Hrvatski akademski sportski savez, Središnji državni ured za šport i Hrvatski rukometni savez. Smještaj i prehrana za sve sudionike organizirana je  u kapacitetima Studentskog centra Rijeka  na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Uz glavnu dvoranu na Zametu, natjecatelji su za potrebe treninga također koristili Dvoranu mladosti te Dvoranu ''3. maj''. Sportašima i nacionalnim delegacijama je za svaki natjecateljski dan organiziran bogat društveni i zabavni program te upoznavanje Rijeke. Uspješnu organizaciju ovog projekta omogućio je i rad 80 volontera. Ovo je najstarije od prvenstava koje svake dvije godine širom svijeta organizira Svjetska federacija sveučilišnog sporta (FISU - Fédération Internationale du Sport Universitaire / International University Sports Federation), a riječko izdanje 24. je po redu.

U ženskoj konkurenciji treće mjesto osvojila je Republika Koreja, drugo mjesto pripalo je Brazilu, a prvo mjesto ekipi iz Japana koja je ujedno primila i posebnu nagradu za fair play. Pojedinačno najbolje sportašice bile su Kim Dayoung iz Koreje koja je osvojila titulu najboljeg strijelca Prvenstva, Aalla Rotatexe Maddi iz Španjolske kao najbolji vratar te Alexandra Rosiak iz Poljske kao najvrjednija igračica Prvenstva.

Od muških ekipa broncu su osvojili Japanci, srebrna je bila Hrvatska, a zlato je pripalo Koreji. Nagradu za fair play dobio je Kineski Taipei, dok su pojedinačne nagrade primili Rotaru Adrian-Bladut iz Rumunjske kao najbolji strijelac, Okamoto Daisuke iz Japana kao najbolji vratar te Marko Mršić iz Hrvatske kao najvrjedniji igrač Prvenstva.

Prilikom ceremonije zatvaranja službena zastava Međunarodnog sveučilišnog sportskog saveza FISU simbolično je predana predstavnici domaćina sljedećeg Svjetskog sveučilišnog rukometnog prvenstva – Sportskom savezu Politehničkog sveučilišta u Lodzu, Poljskoj.

Službene mrežne stranice prvenstva: 
http://www.wuchandball2018.uniri.hr/  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk