Suradnja u području pametne specijalizacije
Četvrtak, 26.07.2018.

U Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci danas su rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina potpisali Sporazum o suradnji u području pametne specijalizacije, čime je stvoren institucionalni okvir za provedbu aktivnosti u okviru preporučenog modela EU. Potpisivanju sporazuma nazočili su pročelnici županijskih odjela, ravnatelji županijskih institucija, članovi Senata Sveučilišta u Rijeci, pomoćnici i savjetnici rektorice kao i voditelji sveučilišnih centara.

U  skladu s kohezijskim razvojnim politikama Europske unije zadaća Sveučilišta kao krovne visokoškolske i znanstvene institucije u regiji te Primorsko-goranske županije kao regionalne samouprave uspostavljanje je čvrste međusobne suradnje u kreiranju regionalnog znanstveno-istraživačkog i inovacijsko-razvojnog ekosustava kroz zajedničku strategiju Pametne specijalizacije (S3 prema engl. Smart Specialisation Strategy).

Razlog sklapanja Sporazuma stvaranje je međuinstitucionalnog okvira u području pametne specijalizacije kao zajedničke platforme regionalnog razvoja, budućeg djelovanja i suradnje i to na područjima  javnog zdravstva i kvalitete života kroz ispunjavanje kriterija inovativnosti u cilju jačanja otvorenosti društva i snažnije inkluzivnosti građana. Suradnja uključuje i mogućnosti za suradnju na području kulture, zatim područja bio i nano, kao i  informacijske tehnologije, energije i transporta, uz poštivanje uzusa i normi koji jamče održivi razvoj, uz oslanjanje na prirodne i tradicionalne resurse, te turizam. 

Ova je institucijska suradnja preduvjet za uključivanje tijela javne vlasti, poduzetnika i drugih poslovnih subjekata kao neizostavnih dionika S3 europske strategije u poticanju inovacija i regionalnog razvoja i prosperiteta zasnovanog na znanju, realnim resursima, kapacitetima i interesima. Svrha sporazuma zajedničko je poticanje integracije znanstveno-istraživačkih i poduzetničkih kapaciteta s ciljem optimalnijeg korištenja realnih razvojnih potencijala, jačanje znanstveno-istraživačkog rada usmjerenog na razvoj, inovacije i transfer znanja i zajedničko pokretanje znanstveno-razvojnih i inovativnih projekata.

Zajednička mobilizacija institucijskih, materijalnih i ljudskih potencijala u kojoj će Sveučilište sustavno poticati aktivnosti sastavnica (fakulteta i odjela), a PGŽ gradova i općina, te ustanova i institucija kojima su osnivači omogućit će sudjelovanje na projektima financiranim iz kompetitivnih međunarodnih i domaćih izvora, programa i fondova, razvoj obrazovnih programa i nastavak razvoja znanstveno-istraživačkih kapaciteta koji će prema regionalnoj strategiji Pametne specijalizacije biti u skladu s potrebama i relevantni za razvoj zajednice, zajednički razvoj relevantnih kulturnih i socijalnih inovacija, poticanje kreativnosti i privlačenje talenata.

Rektorica Prijić-Samaržija, osvrnuvši se na lošu pozicioniranost Republike Hrvatske na europskim indeksima konkurentnosti, izrazila je svoje zadovoljstvo činjenicom da su Sveučilište i Županija prvi prepoznali nužnost ovakve institucijske suradnje sa zajedničkim ciljem transformacije gospodarstva i povećanja konkurentnosti. Korist Sveučilišta za suradnju sa Županijom u području pametne specijalizacije, naglasila je rektorica, konkretna je, i uz udruživanje kapaciteta i fokusiranje na zajedničke prioritete, omogućit će Sveučilištu međunarodnu prepoznatljivost i reputaciju poželjnih partnera u europskim projektima.

Župan Komadina, prisjetivši se povijesti suradnje Sveučilišta i Županije, istaknuo je važnost sinergije rada ovih dviju institucija, posebice u kontekstu primjene znanosti i istraživanja u praksi. Zajedničko djelovanje omogućit će razvoj gospodarstva regije, a on je preduvjet za osiguravanje kvalitete života građana.

Župan je spomenuo i nedavno osnovanu Regionalnu razvojnu agenciju PGŽ-a, a njen je ravnatelj Vedran Kružić, upozorivši na činjenicu da hrvatske regije postaju sve manje atraktivne te sve manje zanimljive investitorima, ocijenio je ovaj pravim trenutkom za koordiniranje zajedničkih planova i strategija, kako bi se na najbolji način pripremili za novo razdoblje europskog financiranja.

Posebno je upozorio na važnost diversifikacije za razvoj konkurentnosti regije, a koja pak ovisi o relevantnosti, kvaliteti i snazi sveučilišta. Napomenuo je kako su za novu, modernu, digitalnu ekonomiju znanja ključne inovacije i ljudski potencijali te izrazio nadu da će se istraživači riječkog Sveučilišta u narednom razdoblju sve više povezivati s realnim sektorom razvijajući na taj način svoje kompetencije i znanja te da će Primorsko-goranska županija postati „pametna“ regija koja ishodište ima u standardu i kvaliteti života građana, privlačiti investitore te postati najpoželjnija regija za život u ovom dijelu Europe.

Prorektor za znanost prof. dr. sc. Alen Ružić naglasio je da osnova platforme pametne specijalizacije u tome da Europska komisija ne želi financirati razvoj koji nije produktivan te da će do 2020. godine bit će nužno da svaki prijavitelj europskih projekata dokaže koji su prioriteti regije u koje se ulažu sredstva. 

 
 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk