Održana 17. sjednica Senata
Utorak, 17.07.2018.

 

Na 17. redovnoj sjednici Senata počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Rijeci dodijeljeno je dr. sc. Bruni Grbcu, redovitom profesoru u trajnom zvanju, u mirovini, Ekonomski fakultet, a dr. sc. Tomislavu Mrakovčiću s Tehničkog fakulteta u Rijeci te dr. sc. Damiru Muhviću s Medicinskog fakulteta u Rijeci potvrđen je izbor u trajno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora.

Prvi izbor u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora potvrđen je dr. sc. Miroslavu Joleru, dr. sc. Ladi Kranjčeviću i dr. sc. Zoranu Čariji s Tehničkog fakulteta te dr. sc. Maji Bukovac Puvača s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Senat je slijedom prezentacije koju je održao Idis Turato, redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i umjetnički direktor programskog pravca „Slatko i slano“ u okviru Europske prijestolnice kulture, osnovao Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam (DeltaLab) i prof. Vedrana Mimicu imenovao njegovim predstojnikom.

Djelatnost Centra obuhvaćat će tri primarne funkcije: istraživanje, obrazovanje i savjetovanje u interdisciplinarnim područjima vezanim uz novu konceptualizaciju gradova budućnosti, a koja će se temeljiti na stručnom znanju, strukturiranom dijalogu i novim tehnologijama. DeltaLab predstavlja novi program iz područja arhitekture i urbanizma kojim se projektantski rad želi pozicionirati u odnosu na pitanja teritorija, grada, infrastrukture, ekologije i globalizacije te kojem je cilj stvaranje regionalnog centra za urbana istraživanja. Podršku za osnivanje Centra dostavile su brojne institucije, predloženi partneri Centra, od koji su neki: Bauhaus-Universität Weimar, Fakultät Architektur und Urbanistik, Njemačka, Universität Innsbruck, Faculty of Architecture, Austrija, College of Architecture, lllinois Institute of Technology, Chicago, Department of Architecture and Design (DAD) of Politecnico di Torino, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu. U svom radu Centar će surađivati Građevinskim fakultetom, Filozofskim fakultetom, Akademijom primijenjenih umjetnosti, ali i svim drugim sastavnicama riječkog Sveučilišta.

Nastavno na donošenje Pravilnika o stegovnoj odgovornosti nastavnika i suradnika Sveučilišta u Rijeci te s obzirom na protok 15 godina od donošenja prvog Etičkog kodeksa Sveučilišta u Rijeci i iskustva u radu i primjeni Etičkog kodeksa od strane ranijih saziva Vijeća časti, Povjerenstvo za reviziju Etičkog kodeksa s prof. dr. sc. Elvijem Baccarinijem na čelu pristupilo je reviziji postojećeg dokumenta te je Senat na današnjoj sjednici donio novi Etički kodeks Sveučilišta u Rijeci. Svrha dokumenta poticanje je etički odgovornog ponašanja na Sveučilištu. Dodatno, dokument je obogaćen u nekim elementima kao što su pitanja plagijata, javne i društvene odgovornosti, neovisnosti istraživanja u odnosu na izvore financiranja i druga važna pitanja.

Senat je donio Naputak o postupku izmjena i/ili dopuna studijskih programa koji se odnosi na pojednostavljivanje i fleksibilizaciju pojedinih postupaka vezanih uz procedure izmjena i/ili dopuna studijskih programa.

Donesene su i izmjene i dopune niza studijskih programa i to Odjela za fiziku i Tehničkog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Učiteljskog fakulteta te Pomorskog fakulteta, a donesen je i novi program cjeloživotnog obrazovanja „Program za edukaciju Taekwondo trenera“ Sveučilišta u Rijeci. Potonjom odlukom Sveučilište bi postalo regionalno središte za edukaciju taekwondo trenera, a polaznici će za upisivanje programa morati ispuniti kriterije kao što su dob, taekwondo rang i iskustvo u provođenju taekwondo programa.

Prorektor za znanost prof. dr. sc. Alen Ružić održao je prezentaciju o važnosti navođenja pripadnosti (afilijacije) Sveučilištu u Rijeci, nakon čega je Senat donio s time povezanu odluku. Njome se utvrđuje pravo i dužnost nastavnika, znanstvenika, umjetnika i suradnika na Sveučilištu u Rijeci i njegovim sastavnicama, prilikom znanstvenog i umjetničkog predstavljanja u zemlji i inozemstvu (članci, knjige, javni nastupi, osobne i institucionalne identifikacije u bazama podataka i druga znanstvena, umjetnička i stručna ostvarenja), uz svoje ime i prezime navoditi pripadnost (afilijaciju) Sveučilišta.

Senat je na sjednici usvojio Strategiju Odjela za fiziku za razdoblje 2018. - 2020.

U okviru svojih izvješća rektorica je obavijestila Senat o rezultatima zadnjeg izvještaja U-Multiranka i položaju Sveučilišta u Rijeci, istaknula pomake u odnosu na prethodnu godinu te predložila da se u Strategiji za naredno razdoblje Sveučilište fokusira na neke od pokazatelja iz ovog višedimenzionalnog rangiranja koje ocjenjuje sveučilišta u pet kategorija: znanstveni ugled, kvaliteta podučavanja i učenja, međunarodna orijentacija, uspjeh u prenošenju znanja i angažiranost u regiji.

Rektorica je izvijestila o prvom dijelu konferencije Međunarodnog znanstvenog savjeta održanom 6. srpnja te iskoristila priliku najaviti drugi dio konferencije koja će se pod nazivom „The Future is Now: Znanost za bolju budućnost“ održati 23. srpnja o. g.

Rektorica je članove Senata izvijestila i o partnerstvu Sveučilišta (Rektorata) na projektu Supporting and Implementing Plans for Gender Equality in Acaemia and Research u okviru programa Obzor 2020 kojeg koordinira Syddansk Universitet, Danska.

Aktivnosti povezane s internacionalizacijom u proteklom mjesecu uključivale su posjet veleposlanika Rumunjske, pripremu za osnivanje Intersektorskog vijeća za suradnju s Republikom Francuskom te posjet direktora Francuskog instituta, zatim pristupanje Indijsko-hrvatskom poslovnom klubu na poziv veleposlanika Indije, kao i pristupanje mreži sveučilišta u gradovima Europskim prijestolnicama kulture.

Prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Sanja Barić obavijestila je Senat o ponavljanju studentskih izbora za predstavnike u Studentskom zboru Sveučilišta i studentskim zborovima sastavnica Sveučilišta u rujnu o. g., o izboru doc. dr. sc. Petre Pejić Papak s Učiteljskog fakulteta njenom zamjenicom u Stručnom vijeću Centra za studije te imenovanju Viktora Morettia novim voditeljem Ureda za sport.

 

 

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk