Ljetna škola za političke filozofe
Ponedjeljak, 09.07.2018.


ponedjeljak, 9. srpnja 2018.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u organizaciji Odsjeka za filozofiju, Centra za napredne studije jugoistočne Europe i Hrvatskog društva za analitičku filozofiju od 25. do 29. lipnja 2018.po peti je puta održana Ljetna škola za političke filozofe, pod nazivom ''Jednakost i građanstvo''. Po zvučnosti filozofskih imena i kontinuitetu prometnula se u najjaču takvu školu u regiji.

Format škole omogućio je doktorskim studentima, poslijedoktorandima i profesorima iz zemlje i inozemstva da na konferencijama posvećenim glavnim autorima prezentiraju komentare na njihove članke i knjige, ili pak da sudjeluju kao "aktivna publika" te porazgovaraju s autorima o njihovom i svojem budućem radu.

Ovogodišnje su izdanje otvorili Lea Ypi i Jonathan White (LSE), autori knjige The Meaning of Partisanship, koja propituje vrijednost političkih stranaka u suvremenim demokratskim društvima. Scenu je zatim preuzela Cecile Laborde (Oxford), čija knjiga Liberalism's Religion, posebno značajna i za naše društvene prilike, propituje ulogu religije u liberalnoj državi. Posljednja dva dana škole bili su posvećeni jednom od najcitiranijih zapadnih filozofa u posljednjem desetljeću, Julianu Savulescuu (Oxford). Savulescu je posebno poznat po svojoj knjizi Unfit for the Future, u kojoj tvrdi da su ljudima, koji nisu dorasli gorućim problemima 21. stoljeća, potrebni raznoliki oblici moralne nadgradnje. Osim o ovoj temi, Savulescu je sa sudionicima razgovarao o temama poput cijepljenja, umjetne inteligencije, psihopatije i invalidnosti.

Na školi smo imali prilike poslušati još 22 izlaganja, a u aktivnoj publici našao se još 21 sudionik. Izlagači i ostali sudionici na Ljetnu su školu došli s raznih sveučilišta diljem svijeta – Leuvena, Budimpešte, Sao Paula, Twentea, New Yorka, Stockholma, Zuricha i mnogih drugih. 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk